Ilmavalvontalottien muistolaatta paljastettiin Uskelan kirkolla – Salon alueella on enää alle kymmenen lottaa ja parisenkymmentä pikkulottaa

0
Salon ilmavalvontalottien uuden muistolaatan löytää Uskelan kirkon edustalta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Uskelan kirkon edustalla paljastettiin sunnuntaina ilmavalvontalottien muistolaatta. Laatalla halutaan kunnioittaa lottien Uskelan kirkon tornissa tekemää ilmavalvontatyötä.

Lotat tukivat sota-aikana puolustusvoimia hoitamalla muun muassa muonitus-, varustus-, lääkintä- ja viestitehtäviä. Ilmavalvontalottien tehtävänä oli viholliskoneiden havainnointi ja tietojen välittäminen ilmatorjunnalle.

Talvisodan aikana ilmavalvontaa hoitamassa oli kaiken kaikkiaan lähes 7 000 lottaa. Salossa ilmavalvontalotat työskentelivät Uskelan kirkon tornissa, missä valvontaa tehtiin kellon ympäri.

– Työtä tehtiin yleensä pareittain, neljän tunnin jaksoissa, ankarissa pakkasissa ja vaarallisissa olosuhteissa, kertoo Salon Seudun Lottaperinne ry:n puheenjohtaja Tuula Keskitalo.

– Muun muassa edesmennyt salolainen lotta Arna Inkari kertoi, että kyllä me silloin pelkäsimme, mutta olimme kuitenkin vahvoja.

Lotta Svärd -järjestön perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Salon Seudun Lottaperinne ry on Suomen Lottaperinneliiton paikallinen jäsenyhdistys, jonka perustamisesta on kulunut 20 vuotta. Muistolaatta hankittiin molempien merkkivuosien juhlistamiseksi.

Laatan toteutti Salon Seudun Lottaperinne ry yhteistyössä Salon seurakunnan ja Salon Seudun Kivihuollon kanssa. Laatan on suunnitellut Olli Salo Salon Seudun Kivihuollosta.

– Jatkosodan aikana lotat tekivät ilmavalvontaa Salossa Pahkavuoressa, missä oli ilmavalvontatorni. Torni on purettu, ja sen paikalle on pystytetty jo aiemmin muistomerkki, Keskitalo kertoo.

Merkkivuotta oli tarkoitus juhlistaa tänä syksynä myös Laivaston soittokunnan konsertilla Sinisessä talossa. Koronatilanteen vuoksi konsertti siirtyy kuitenkin ensi kevääseen.

Juhlaa on vietetty myös järjestämällä valokuvanäyttely, joka on kiertänyt Salon kirjastoissa. Syksyn aikana luvassa on vielä Lotta Svärdin perustamisen 100-vuotisjuhlanäyttely Itsenäisyyden museossa. Salon Seudun Lottaperinne ry toteuttaa sen yhdessä Vapaussotien Salon Perinneyhdistys ry:n kanssa.

Salon Seudun Lottaperinne ry:n alueella on elossa enää alle kymmenen lottaa ja parisenkymmentä pikkulottaa. Yhdistys järjestää edelleen heille kuntoutus- ja virkistystoimintaa.

– Yhdistyksellemme on tullut vielä viime aikoina yhteydenottoja pikkulotilta, jotka eivät ole koskaan olleet kuntoutuksessa. Kuntoutusta on edelleen tarjolla, joten kannattaa ottaa yhteyttä, Keskitalo kannustaa.

Lottien ja pikkulottien vähetessä yhdistyksen toiminta on kuitenkin muuttumassa yhä enenevässä määrin perinteen ylläpitämiseksi. Yhdistyksen tavoitteena on jakaa tietoa Lotta Svärd -järjestöstä sekä pitää yllä lottien muistoa ja henkistä perintöä. Yhdistys järjestää muun muassa esitelmä- ja musiikkitilaisuuksia.

– Yhdistyksessämme on lähes sata jäsentä. Silloin tällöin tulee uusiakin jäseniä, ja olemme siitä kauhean iloisia, Keskitalo sanoo.

Artikkelia korjattu 20.9. klo 12.55. Lotat tekivät talvisodan aikana ilmavalvontaa Uskelan kirkon tornissa neljän tunnin jaksoissa, eivät kahden tunnin tunnin jaksoissa niin kuin jutussa alun perin kerrottiin.