Salon IoT Campuksen hoivakodin suunnittelu etenee aiesopimuksella

19

Salo IoT Campukselle suunnitellun hoivakodin vuokrasopimus aiotaan allekirjoittaa vielä tänä vuonna. Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina hanketta edistävän aiesopimuksen.

Sopimuksen mukaan noin 30 asukkaan tehostetun palveluasumisen yksikkö tulee IoT Campuksen Kamparakennukseen.

Aiesopimus oli ensimmäistä kertaa kaupunginhallituksen käsittelyssä kesäkuussa. Se palautettiin valmisteltavaksi lisätietojen saamiseksi.

Palautusta kannatti silloin muun muassa nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.).

Hän sanoo nyt hallituksen vakuuttuneen, että aiesopimus ei vielä sido kaupunkia.

– On ollut myös mahdollisuus käydä tutustumassa suunniteltuihin tiloihin. En sulje kampusmahdollisuutta pois, ja tällä päätöksellä kaupunginhallitus katsoi, että sijainti ei ole kynnyskysymys. Vuokrataso tulee olemaan ratkaiseva tekijä.

Nikkanen toteaa myös olleensa vuodesta 2015 mukana esittämässä, että kaupungin pitää perustaa oma hoivayksikkö esimerkiksi vuokratiloihin.

Kaupunki on Salo IoT Park -kiinteistöyhtiön suurin omistaja 36 prosentin osuudella.

Kaupunginhallituksen kokouksessa Mikko Lundén (ps) vastusti aiesopimuksen hyväksymistä, mutta häntä ei kannatettu.

Kaupunki aikoo tuottaa itse palvelut hoivayksikössä asuville ikäihmisille. Tavoite on tiivis yhteistyö hoivayksikön ja kampuksen muiden toimijoiden, kuten Turun ammattikorkeakoulun ja alueen yritysten kanssa.

Hoivakoti toimisi terveydenhuolto- ja hoiva-alan opiskelijoiden työ- ja harjoittelupaikkana ja terveysteknologian pilotointiyksikkönä, aiesopimuksessa todetaan.

Tilat muutetaan hoivayksikölle sopivaksi ja vuokrataan pitkäaikaisella sopimuksella valmiiksi saneerattuina kaupungille.

Aiesopimus ei sido kumpaakaan osapuolta, mutta sen pohjalta jatketaan neuvotteluja muun muassa vuokrauksen ehdoista. Tavoite on, että lopullinen vuokrasopimus allekirjoitetaan vielä tänä vuonna. Siitä päätetään erikseen.

Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuoden 2023 alussa kunnilta maakunnallisille hyvinvointialueille, kaupungin tilalle vuokralaiseksi vaihtuisi Varsinais-Suomen hyvinvointialue.

Salolla on hoivakoteja omissa ja yksityisiltä vuokratuissa tiloissa.

Aiesopimuksen kaupunginhallitukselle valmistellut sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta kirjoittaa, että kampuksen vuokran on oltava linjassa nykyisten vuokrien kanssa.

Tehostetun palveluasumisen yksiköistä esimerkiksi 21-paikkaisen Attendon tiloihin siirretyn Vuorelan vuosivuokra on noin 150 000 euroa ja vanhustentaloyhdistyksen tiloissa toimivan 20-paikkaisen Perniön palvelukeskuksen 175 000 euroa. Kummassakin asukkailla on omat huoneet wc-tiloineen.

19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Suomen häpeäpilkku
2 kuukautta sitten

Miksi vanhusten hoivayksiköt, palveluasuminen ja vanhainkodit sijoitetaan aina monikerroksisiin rakennuksiin? Kun kyseessä ovat muutenkin huonokuntoiset muistisairaat ja mahdollisesti liikuntakyvyttömät ikäihmiset, on heidän kaikkien pelastaminen täysin mahdotonta tarvittaessa hätätilanteissa niillä hoitohenkilökuntamitoituksilla, jotka tässä maassa ovat voimassa. Vai perustuuko tämä toiminta siihen, ettei ikinä kaikkia ole edes tarkoituskaan hätätilanteissa saada pelastettua?

Todella harva näiden ikäihmisten läheisistä edes tietää, miten näissä laitoksissa toimitaan hätätilanteissa vai toimitaanko ollenkaan.
Tuntuu, ettei näillä ihmisillä ole mitään ihmisarvoa tässä maassa.

Yksi täti
2 kuukautta sitten

Onko tämä uuden kaupungin hallituksen ensimmäinen rutistus? Ikääntyneet äänestäjät unohdettiin heti, sillä tuskin meistä monikaan haaveilee IoT Campukseen tehtävistä hoivakotitiloista.

Eipä sinne autoton iäkäs pääse omaistaan katsomaan ilman kyyditsijää. Ehkä seuraavalle ikääntymisvuorossa oleville tämä Campus on hyvinkin mieluisa ja sopiva. Toivotaan niin, ja se heille suotakoon. Iso miinus kaupungille, kun mennään pimennetyin lyhdyin äänestäjiltä salaten.

Pertti
2 kuukautta sitten
Reply to  Yksi täti

Tämäkin kertoo, miten surkea on kaupungin johto.

Jokaiselle oma hoivakotiko?
2 kuukautta sitten
Reply to  Yksi täti

Mihinkä se iäkäs sitten pääsee sitä omaistaan katsomaan, ellei jokaiselle rakenneta sitä hoivakotia siihen oman kodin viereen ja kaikki omaiset pakkosijoiteta toistensa viereen?

IoT Campukselle on hyvät yhteydet – bussiasema on ihan lähellä. Logistisesti ei kauhean paljon parempaa paikkaa Salosta löydy. No, Plaza 2 ehkä.

Saloran ja Nokian eläkeläinen
2 kuukautta sitten

Lohjalle rakensivat asuntomessujen yhteydessä kuulemani mukaan keskustaan kaiken ikäisten toimivan korttelin. Lapsiperheistä iäkkäille palvelu- ja hoivakoteihin lasten päiväkotia myöten.

Toisilta onnistuu, kun ei ole IoT-rasitetta.

Make
2 kuukautta sitten
Reply to  Yksi täti

Eipä Kukonkallioonkaan bussikuljetusta ole. Silti siellä taidetaan vierailulla käydä. Kuten toinen kommentoija yllä kommentoi, ellei sitä rakenneta oman kodin viereen, niin aina joutuu liikkumaan.

Ymmärtääkseni tälläkään hetkellä hoitopaikkaa ei löydy välttämättä lähimpänä omaa kotia olevasta hoitokodista, vaan yhtä lailla esimerkiksi särkisalolainen voi ”joutua” Perniöön, Saloon tai Suomusjärvelle.

IoT Campuksen vieressä on peltoa ja metsää, jopa luonnonsuojelualue polkuineen. Eri asia paljonko hoivakodin asukkaat ylipäänsä kykenevät kulkemaan ympäriinsä. Oli se sijainti sitten Salon keskusta tai Suomusjärvi.

Keijo K.
2 kuukautta sitten

Kannetaanko kaupunginhallituksen kokoustilaan valokin säkissä? Eräiden vaalien alla ehdokas jakoi ”siivousämpäreitä” ja kumppanini sanoi, ettei tule siihen koskemaan. Nyt ymmärrän miksi ja hävitän sen.

Sanotaan, että aika parantaa haavat. Nyt se voidaan muotoilla uusiksi, aika hävittää järjen.

Yhteistyö
2 kuukautta sitten

Jos hoitajia koulutetaan samalla kampuksella, hanke on työvoiman saatavuuden näkökulmasta hyvinkin järkevä.

Saloran ja Nokian eläkeläinen
2 kuukautta sitten
Reply to  Yhteistyö

Jos ihmiskäsiä ei ole riittävästi, niin robotit ja digitekniikka hoitavat loput. Ihminen vain makaa sängyssään, pelaa ehkä jotain digipeliä nappuloita painellen aikansa kuluttamiseksi.

Kyllä se olisi Halikon tyhjentynyt sairaala, ja lisäksi keskikaupungille tilat myös. Unohdetaan se IoT.

Eläkeläinen
2 kuukautta sitten

Tämä suunnitelmaa ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. Mikä sen parempaa kuin saada tuleva hyvinvointialueorganisaatio maksamaan IoT Campukselle vuokria.

Miten kirjataan kulut mittavista muutostöistä? Todennäköisesti samoilla kuluilla rakennettaisiin muualle kuin keskustaan uusi hoitokeskus, jonne parkkipaikatkin tulisivat huomaamatta. Tämä toimenpide ei elävöitä Salon nuutuvaa keskustaa.

Olli
2 kuukautta sitten

Olin työssä Nokialla (Mobira, Nokia – Mobira) melkein 30 vuotta. Entiset toimisto- ja tuotekehitystilat eivät mitenkään sovellu vanhusten hoivakodiksi, vaikka miten remontoitaisiin. Se on fakta.

Päättäjät, unohtakaa moinen ajatus älkääkä ajako asiaa kuin käärmettä piippuun. Maksaa paljon ja sutta tulee.

Hoiva-alan korkeat tilakulut
2 kuukautta sitten
Reply to  Olli

Jos kaupungin päättäjillä olisikin halu unohtaa, kampuksessa mukana olevilla yksityisillä sijoittajilla on varmasti kasvavat tuotto-odotukset.

Palvelutalo olisi pitkäaikainen vuokralainen, joka takoo sijoittajille osinkoa joka vuosi.

Jerppu
2 kuukautta sitten
Reply to  Olli

Niinpä. Kamala ajatus, että vanhuksia sijoitettaisiin tuohon ankeaan teollisuuskeskittymään. Antakaa heille mahdollisuus nauttia kodinomaisesta ympäristöstä ja ikkunoista avautuvista luonnonmaisemista.

Lisäksi, jos IoT Campus tungetaan täyteen opiskelijoita ja vanhuksia, onko se enää IoT Campus lainkaan? Haluavatko korkean teknologian yritykset sijoittua hoivapalveluiden ja koulujen kanssa samaan rakennukseen?

Jii
2 kuukautta sitten
Reply to  Olli

Aivan oikein. Kampa-rakennuksessa kaikki WC:t olivat käytävässä, ja niiden takana oli keittiö vesipisteineen Kamman siiven puolella. Koko muu tila oli vain toimistotilaa ilman viemäreitä ja vesipisteitä. Hirveä urakka tehdä sinne kaikki tuo.

Keijo K.
2 kuukautta sitten
Reply to  Jii

Kun joku on ällinsä saamassa eteenpäin, niin silloin ei kustannuksia lasketa. Entä tapaus Mattila?

Salon tauti jyllää
2 kuukautta sitten

Hoivakodin asukkaat eivät ole sellaisia henkilöitä, jotka itse pystyvät vielä liikkumaan pihalla. Näin ollen Campus on vaihtoehtona mitä mainioin. Tilat ovat hienot ja kohtuullisella remontoinnilla saatavissa hoivakotikäyttöön. Ikkunoista avautuvat näkymät niin metsään kuin pellolle. Samanlaista maisemaa on aika monessa Salon hoivayksiköistä. Campus on sopivan matkan päässä kaikesta. Omaisten ja työntekijöiden on helppo saavuttaa alue omin kulkuvälinein tai julkisilla. Mutta Salon tauti nostaa kommenttikentässäkin päätään. Salon tautia sairastavien mielestä kaikki uudistus on pahasta, ja mikään ei saa ikinä muuttua. Ikävä kyllä Salon ulkopuolella jo asiat muuttuvat jatkuvasti, halusimme sitä tai emme. Kaupunginhallituksen enemmistö ottaa hyvää suuntaa uudistushankkeissaan. Vielä kun saadaan talouden… Lue lisää »

Urpo
2 kuukautta sitten

Saavutettavuus tuskin on Salossa ykköspointti. Halikon sairaalaan pääsee julkisilla, ja ympäristö on kiistatta ykkösluokkaa, jolla on erittäin suuri merkitys viihtyvyyteen ja siten vaikutus ihmisen hyvinvoinnille. Jostain syystä vastaanottokeskuksellekin sijaintia pidettiin sopivana, vaikka tuskin yhdelläkään asiakkaalla oli Suomessa voimassa olevaa ajokorttia saati omaa autoa ja työntekijät samanlaisia Sari Sairaanhoitajia kuin vanhainkodissakin.

Tätä faktaa sijainnista ja ympäristöstä ei sijoittajien excel-taulukolla voi kumota.

Vanhuusi
2 kuukautta sitten

Harmi, ettei Salossa ole mitään entistä vankilarakennusta (vai onko?) – sinnehän me joutaisimme. Ehdotan Campuksen uudeksi nimeksi Vanhuusia.

Pertti
2 kuukautta sitten

Täytyyhän valtuutettujen pitää hyvää huolta yksityisistä sijoittajista. Veronmaksajat ovat siinä vain kulujen maksajina.