Salon kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Johanna Riski haluaa välttää poteroitumista

1
– Kotimainen  ruoka ei ole itsestäänselvyys, muistuttaa Johanna Riski. Kuva: SSS/Tommi Loimovuori

Johanna Riskille maaseutu on sielunmaisema, työpaikka ja elinympäristö, jota pitää puolustaa.

Hän on maatalousyrittäjä ja keskustalainen kunnallispoliitikko.

Riskien Vartsalassa sijaitseva maatila on viljatila. Vuonna 2012 vuokratiloissa aloitettu siemenpakkaamo siirtyi vajaa kaksi vuotta sitten omiin tiloihin Halikon asemalle .

– Nykyajalle on tyypillistä, että maatilat ovat erikoistuneita ja keskenään erilaisia. Yli puolet viljan viljelijöistä käy myös töissä tilan ulkopuolella, joko palkkatöissä tai harjoittavat maatalouden lisäksi muuta yritystoimintaa.

Johanna Riski muutti Vartsalaan vuonna 2007. Vuoteen 2015 asti hän kävi töissä tilan ulkopuolella.

Johanna Riskin puoliso Aki jatkoi isovanhempiensa tilan viljelyä vuonna 1994. Nykyään Purilan tila on monialainen maatalousyritys. Oman tuotannon lisäksi raaka-ainetta pakkaamolle tuottavat kymmenkunta salolaista sopimusviljelijää.

Maataloudessa Johanna Riskiä huolettavat byrokratian ja kannattavuusongelmien lisäksi myös muut haasteet.

– Maatilojen kehitystä vaikeuttaa se, että tällä hetkellä peltomaata on vain vähän myynnissä, eikä tilojen jatkajasta ole varmuutta. Nuoret hakeutuvat eri ammatteihin kuin vanhempansa, Johanna Riski sanoo.

Johanna Riskin mukaan Suomessa ei kunnolla ymmärretä ruokaturvan ja huoltovarmuuden merkitystä.

– Maatalousyrittäjät harjoittavat ammattia, joka on jatkuvasti suurennuslasin alla, ja arvostus puuttuu totaalisesti.

– Ilmastonmuutoksesta puhuttaessa maatalousyrittäjiä syyllistetään. Viljelijät eivät ole ongelma, vaan ongelman ratkaisijoita. Miksi maatalousyrittäjille ei anneta panoksia tehdä kehitystyötä hiilinielujen lisäämiseksi?

Taloudellisen taakan lisäksi maataloudessa on yrittäjällä kannettavana henkinen taakka.

– Elämme maataloudessakin murrosvaihetta, ja pelkään, miten viljelijät jaksavat epätoivon sijaan nähdä mahdollisuuksia.

– Kotimainen  ruoka ei ole itsestäänselvyys. Ruoka voidaan tuottaa muuallakin, mutta ymmärretäänkö, mitä se tarkoittaa?

Riski kiteyttää kotimaisen maatalouden merkityksen lyhyeen virkkeeseen:

– Nälkä on  yhden aterian päässä.

Vaikka näkökulma on maalla asuvan yrittäjän, Riski sanoo haluavansa kunnallispolitiikassa vaikuttaa koko Salon asioihin.

– On vaikea kysymys, miten saadaan pidettyä koko kaupunki elinvoimaisena.  Kuntaliitoksen jälkeen ei ole vielä muodostunut yhteistä Salon identiteettiä. Kylät ovat omissa poteroissaan puolustamassa jatkuvan uhan alla olevia lähipalveluitaan.

Itse Riski sanoo välttävänsä poteroitumista.

– Olen välttänyt integroitumista liian vahvasti johonkin määrättyyn alueeseen. Pyrin tarkastelemaan Salon kaupunkia kokonaisuutena.

Viime vuosien salolaista poliittista keskustelua ovat leimanneet koulujen ja päiväkotien tulevaisuus. Jos kylässä pitää valita päiväkodin ja koulun välillä, Riski säilyttäisi koulun.

– Lapsi juurtuu kotikulmalleen kouluaikana. Pidän sitä tärkeänä. Kaupungin talous ei kaadu kyläkouluihin.

Kun Johanna Riski valittiin kaksi vuotta sitten keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi, hän halusi selvittää, miten pienten lasten koululla estettäisiin päiväkoti- ja kouluverkon karsimista. Pienten lasten koulun idea on, että varhaiskasvatus ja esimerkiksi ensimmäinen ja toinen luokka toimisivat yhdessä.

– Puhun edelleen vahvasti sen puolesta. Pienten lasten koulu voisi olla yksi keino pitää kylät elävinä.

Oppilasmäärien laskiessa koulukeskustelua tullaan käymään alkaneellakin valtuustokaudella, uskoo Riski. Se pitäisi kuitenkin rauhoittaa siksi aikaa, että nähdään, mitä sote-uudistuksen toteutuminen tarkoittaa.

– Pitää keskittyä siihen, että laajaan kaupunkiin saadaan toimiva sosiaali- ja terveyspalvelujen verkosto.

Toisaalta kouluistakin pitää puhua siellä, missä rakennukset ovat huonossa kunnossa.

– Tällainen tilanne on meillä Meri-Halikossa. Oppilaita on paljon, ja joku ratkaisu täytyy tehdä. Tässä kohtaa olen vähän poteroitunut, kun koulu sattuu olemaan täällä meidän  kylillä , Riski naurahtaa.

Sote-palvelut siirtyvät vuoden 2023 alussa kunnilta maakunnallisille hyvinvointialueille. Kunnissa tehdään palveluista nyt päätöksiä, joihin tulevien hyvinvointialueiden pitäisi voida sitoutua.

Johanna Riski hyväksyi vastikään yhtenä kaupunginhallituksen jäsenistä aiesopimuksen, jolla tähdätään siihen, että Salo vuokraa vanhusten hoivakodille tilat IoT Campukselta.

Kaupunki on kiinteistöyhtiö Salo IoT Parkin suurin omistaja.

– Asia on minulle henkilökohtaisesti vaikea. Minulle IoT Campus on teollisuusaluetta, joka hankittiin aivan muita tarkoituksia varten kuin vanhusten hoivalaitokseksi. Saattaa jopa vaarantaa alueen kehitystä, jos kaupunki menee sinne isosti vuokralle. Jotain täytyy kuitenkin tehdä.

Kukonkalliosta voidaan Riskin mielestä luopua ja korvata se uusilla ratkaisuilla, sillä se ei rakennuksena vastaa enää nykyajan vaatimuksia. Hintan hoivakodin säilyttäminen on tärkeämpää, sillä se on kaukana keskustasta.

– Hoivakotipäätöksessä ei voi ajatella vain vanhusta. Hänellä on usein myös vielä kotona asuva puoliso ja muita lähiomaisia, joilla täytyy olla mahdollisuus pitää hoivakodissa asuva vanhus osana omaa perheyhteisöä. Heitä ei saa aliarvioida.

Johanna Riski 50 vuotta

Syntynyt: Porissa 26.9.1971

Perheeseen kuuluu puoliso, alakouluikäinen tytär sekä aikuiset tytär ja poika.

Koulutus: Merkonomi

Ammatti: Maatalousyrittäjä

Luottamustehtävät: Salon kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu, keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja, Halikon yrittäjien varapuheenjohtaja

Motto: Voimakkaat tuulet eivät haittaa​, kun purjeet on suunnattu oikein. Myrsky tulee aina.

Syntymäpäiväjuhlat vietetään lokakuun lopulla.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
1 kuukausi sitten

Kaupungin työntekijöiden, virkahenkilöiden ja muidenkin, osallistumisesta poliittisin perustein määräytyvistä paikoista pitäisi keskustella enemmän. Varsinkin puheenjohtajiston suhteen pitäisi olla jääviyden suhteen tarkkoina. Lautakuntien puheenjohtajiston valinnat? Aivan vaan niin kuin huomiona-