Juice Leskinen sai sanat soimaan – Someron kirjastossa tarjotaan torstaina Täysi lasi Juicea

0
– Se on yhteistä pomossa ja rengissä; ne ei elämästä selviä hengissä, runoili Juice Leskinen vuonna 1980 ilmestyneessä kappaleeseen Ei elämästä selviä hengissä. Kuva vuodelta 2002: SSS-arkisto/Veli-Matti Henttonen

Somerolla on torstaina tarjolla Täysi lasi Juicea, kun filosofian tohtori, kirjallisuudentutkija ja kirjallisuuskriitikko Eija Komu kertoo kirjastossa Juhani ”Juice” Leskisen elämästä ja musiikista.

Komu toteaa Juicen olleen kielinero, joka oppi lukemaan 4-vuotiaana. Juice syntyi helmikuussa 1950 Juankoskella, josta muutti Tampereelle opiskellakseen kieli-instituutissa.

– Hän oli viittä vaille valmis diplomikielenkääntäjä, koska riitautui laitoksen johdon kanssa opintojensa loppuvaiheessa.

Käännösteksteissään Juice seurasi tarkasti alkuperäislyriikan sävyä ja oivalsi nyanssien merkityksen. Bob Dylanin kappaleen Chainging of Guards Juice käänsi Vahdinvaihdoksi.

– Alkuperäistekstissä mainitaan cold-blooded moon, mutta Juice ei suinkaan kääntänyt sitä yksinkertaisesti kylmäveriseksi kuuksi, vaan muotoon veretön kuu, koska sisällön vivahteet olivat hänelle tärkeitä, Komu painottaa.

The Kinks -yhtyeen Celluloid Heroes muuttui Juice Leskisen suomennoksessa Paperitähdiksi , jossa ”etusivun tähteä eivät suojaa sivut muut”.

Taas muistan Olavi Virtaa, niin lujaa eli hän, ja nähtyänsä kaiken hän näki enemmän. Hänen kunniansa vietiin, hälle jäi vain maineen ies, ja kun hän oli jo valmis luopumaan vielä saapui myyntimies.

Juice Leskinen oli lyyrikkona nyanssien mestari. Kuva: TS-arkisto/Harri Pälviranta

Eija Komu muistuttaa Juicen tehneen merkittävien sanoitusten lisäksi upeita sävellyksiä: yksi vaikuttavimmista on Pyhä toimitus.

Maailman kyliin mä väsyin. Ota syliin. Sun kätes otsaani viilentää.

Juice sävelsi ja sanoitti kappaleita myös muille artisteille. Levytettyjä sävellyksiä kertyi lähemmäs 400 ja sanoituksia liki 600. Hän sai Tampereen kaupungin säveltaidepalkinnon vuonna 1985 ja Valtion säveltaidepalkinnon vuonna 1989.

Komu toteaa Juicen iskevän riimittelyjen säilyttäneen tuoreutensa läpi vuosikymmenten, koska tämä ei tyytynyt yhdistämään aikaa ja taikaa eikä iltaa ja siltaa.

–  Reino Helismaa oli hänen oppi-isänsä.

Sinä kysyt, minne menen, etkä suinkaan kanssa kenen. Meill´ on tahto nisäkkäin olla sisäkkäin.

Juice sai vuonna 1991 silloin ensimmäistä kertaa myönnetyn Juha Vainio -palkinnon ansioistaan sanoittajana. Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon hän sai vuonna 1992. Suomen runoilijaliitto valitsi hänet Vuoden runoilijaksi 1994.

Juice sai sanoituksensa soimaan ilman riimejäkin kuten aamuyöstä kertovassa kappaleessa 3.30:

Rakasta minua nyt, kun kaikki muut ovat menneet, kun varjot hiipii yli lattian. Minä riisun kengät pois, sillä sinä olet palava pensas. Hautajaiset seis! Vainaja puuttuu.

Juicen elämäntarinaan liittyy alkoholisoituminen. Biisien lyriikoista löytyvät sekä alkoholin riemut että helvetit, kun ”Aamu alkaa A:lla, illan päättää A.”

Ja tahtia mä hakkasin ja oluesta kuplin, ja hetken aikaa keskikaljaluola oli Dublin.

– Alkoholismi oli kaukana hilpeydestä, Komu muistuttaa ja toteaa esimerkiksi Valomerkin kertovan aiheen nurjasta puolesta.

Syyllisyyttä kantaa myöskin viaton. Pillereiden perään heittää katkeron.

Komu ottaa esille myös 1990-luvun huumeoikeudenkäynnin, jossa Juicea syytettiin perättömästi.

– Hän ei ollut edes paikkakunnalla väitetyn ostotapahtuman aikaan. Juice nosti sen jälkeen syytteen valtiota vastaan ja voitti.

Tapauksen jälkeen syntyi kappale Onnellinen mies. Komu kertoo valtakunnansyyttäjä Ritva Santavuoren pillastuneen sen sanoista. Hän arvatenkin kuuli mielessään syyttäjää koskeneen fraasin laulamattoman lopun:

Ei mulle poliisit oo hirveästi vittuilleet, vaikka sanoiltani olen ollut suora. Eikä syyttäjät oo henkilööni kajonneet, paitsi kerran​…

Kirjallisuudentutkija Eija Komu on paneutunut Juice Leskisen tuotantoon. Kuva: Somero-lehden arkisto/Merja Ryhtä

Juice taiteili ja leikki sanoilla. Rakkauden voimasta kertovan Musta aurinko nousee -biisin viestin voi Juicen huumorin ansiosta halutessaan tulkita muullakin tavalla. Komu korostaa Juicen musiikillista neroutta.

– Onko sitä kaikkea täysin tajuttu? Valtava herkkyys ilmeni usein vittuiluna.

Vaikka kadoksiin ryyppäisin kaiken muun koskaan unohtaa voi sitä en: Sinä rakastat minua pienestä pitäen.

Juice kuoli Tampereella marraskuussa 2006. Hänet siunasi piispa Paavo Kortekangas, jonka kanssa muusikko oli käynyt teologisia pohdintoja.

– Juice sanoi uskonnoille ei, mutta uskolle kyllä.

Hän kantaa mukanaan kaiken julmuuden ja pilkan. Saa naulat vuorollaan läpi ranteen, läpi nilkan.

Komu keskittyy torstaina lauluntekijän elämään ja biisien syntyhistoriaan puuttumatta miehen mittavaan kirjalliseen tuotantoon. Lausuja Mirja Honkanen toimii tällä kertaa tiskijukkana ja soittaa esitelmän lomassa Juicen musiikkia. Soittolistalla ovat myös Että mitenkä ja Hänet synnytettiin, joita harvemmin kuulee soitettavan.

Maailman tuuliin mä menetin rakkaan. Pelasta mut, jos se käy sun almanakkaan.

Kursivoidut tekstit ovat Juice Leskisen sanoituksia. Täysi lasi Juicea Someron kirjastossa 16.9. klo 18. Osallistujarajoituksen takia ennakkoilmoittautumiset kirjastoon sähköpostilla (kirjasto@somero.fi) tai puhelimitse.