Kasarinostalgian kyydissä ulos koronakurimuksesta – Vuonna 85 saapuu Saloon

0
Vuonna 85 -musikaali sai kantaesityksensä vuonna 2006 Tampereen Työväen Teatterissa. Salossa Vuonna 85 nähdään ensi kertaa ensi lauantaina. Turmiolan Tommin roolin tekee kuvassa keskellä oleva Esa Nummela. Kuva: SSS/Marko Mattila

Provinssi tuo lauantaina ensi-iltaan Vuonna 85 -musikaalin.

Kyseessä ei ole mikä tahansa näytelmällinen laulukimara, vaan Suomen teatterihistorian katsotuin musikaalikantaesitys. Teoksen eri näytelmäversioita ja elokuvan on nähnyt yhteensä yli puoli miljoonaa katsojaa.

Teatterinjohtaja Seppo Suominen odottaa, että menestys jatkuu myös Salossa.

– Merkit ovat hyvät ennakkovarausten perusteella, Suominen sanoo.

Hän arvioi, että menevälle musikaalille on juuri nyt erityinen tilaus, kun ihmiset kaipaavat piristystä. Koronarajoitusten höllentyminen helpottaa myös teatterin toimintaa: katsomon saa jälleen myydä täyteen.

– Toivon pilkettä on enemmän kuin ikinä aiemmin korona-aikana.

Vuonna 85 sijoittuu nimensä mukaisesti 1980-luvulle ja kattaa kahden marraskuisen viikon tapahtumat Tampereella. Käsikirjoituksen ovat tehneet Riku Suokas ja Heikki Syrjä.

Tapahtumia siivittää biisilista, joka koostuu Eppu Normaalin, Juicen ja Popedan kappaleista.

Esityksen ohjauksesta vastaa Joonas Suominen.

– Mietin, siirretäänkö tapahtumat Saloon, mutta paikkojen nimet ovat myös biiseissä. Saloon siirtäminen olisi mennyt hankalaksi, sanoo Suominen.

Tapahtumapaikkoja on kaikkiaan kymmenen, mikä toi haasteita lavastuksen suunnitteluun. Ongelman ratkaisee näyttämölle rakennettu pyörivä osuus, jonka avulla näyttämökuvat vaihtuvat uusiin vauhdikkaasti.

Teoksen keskushahmo on Tommi Turmiola, joka törmää elämänsä rakkauteen Karoliinaan Pyynikillä.

Turmiolan roolin tekee Esa Nummela, ja Karoliinan roolissa on Tuuli-Maija Jaarinen. Kaikkiaan lavalla nähdään 25 esiintyjää.

Esityksen koreografiasta vastaa Osku Heiskanen. Hän kertoo 1980-luvun askelkuvioiden ja suomirockin yhteensovittamisen olleen haastavaa. Salolaisryhmän asennetta hän kehuu.

– Innostus on huimaa. Harvoin näkee tällaista porukkaa yhdessä, Heiskanen sanoo.

Iso osa esitystä on kasariestetiikka, joka pursuaa takatukkaa, värikkäitä kuoseja ja farkkukangasta.

– Herranjestas mitä tuli tehtyä, sanoo puvustuksesta vastaava Piritta Kämi-Conway ajatelleensa.

Yleisö ei välttämättä tunne esityksen kehystarinaa entuudestaan, mutta musiikista monella lienee jo ennakkoon hyvin vankka käsitys.

Vuonna 85 pitää sisällään nimibiisinsä lisäksi muun muassa kappaleet Kuuma kesä, Tahdotko mut tosiaan ja Viidestoista yö.

Musiikki kuullaan pääosin alkuperäisversioina muutamia uudelleen sovitettuja kappaleita lukuun ottamatta.

– Ei niihin hirveästi uskalla kajota, sanoo Joonas Suominen.

Lauluja säestää livebändi: orkesteria johtava ja kitaraa soittava Samuli Jokinen , basisti Mikael Salo, rumpali Pepe Lindholm ja kitaristi Juha Keskinen.

Joonas Suominen sanoo, että esityksen pääpaino on iloisessa tykityksessä.

– Varmasti mieli nousee. Ihmettelen, ellei yleisö nouse viimeisessä biisissä penkeistä.