Korona kohtelee yhä kaltoin Leticia-kuoroa – Kuorosyksy käynnistyy vähitellen

0
Leticia-kuoron nuoret näyttivät vuonna 2015, kuinka sujuu Joulukalenterirock. Tänä vuonna Leticia ei ehdi valmistella isoa joulukonserttispektaakkelia, kiitos koronapandemian. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Koronapandemia lähes lopetti kuorojen toiminnan viime loppusyksyllä. Toiset kuorot jäivät tauolle kokonaan, toiset polkaisivat maasta suurin piirtein samoin tein uudet etäharjoittelumetodit Zoomilla, Teams-ohjelmalla tai YouTubella. Nyt seudun kuoromaailmassa aletaan palailla normaaliin tai ainakin lähes normaaliin, kun kokoontumisrajoitukset ja lähikontaktien välttämisvelvoitteet kumottiin elokuun lopussa.

Erityisen kovalla kädellä korona on kohdellut Leticia-kuoroa, joka nousi valtakunnalliseenkin kuuluisuuteen menestyksestään Talent Suomi -televisio-ohjelmassa. Leticiakin harjoitteli vielä kevättalvella muutaman kerran etänä, mutta se loppui kuoronjohtaja Saara Kemppaisen sairastuttua covid 19 -koronavirustautiin.

– Minulla on keväästä ylipäätään vain hataria muistikuvia. Se on todella kamala tauti, Kemppainen kertoo nyt.

Kaiken lisäksi Kemppaisen saama koronatartunta osoittautui pitkittyneeksi versioksi, eivätkä oireet ole vieläkään täysin poistuneet. Kemppainen kertoo, että ensimmäinen rokotus on helpottanut oireita niin paljon, että hän on voinut palata töihinsä.

– Syyskuu tulee näyttämään, miten jatko Letician kanssa sujuu. Tuleeko minusta vielä kuoronjohtajaa vai ei, Kemppainen sanoo.

Leticiassa oli ennen koronapandemiaa noin 160 laulajaa eri kuoroissa. Nyt Kemppainen sanoo, ettei tiedä, kuinka paljon mukaan olisi tulijoita.

Mikäli kuoronjohtaja toipuu ennalleen, Leticia-kuoron harjoitukset olisi tarkoitus aloittaa syysloman jälkeen viikolla 43.

– Tavoitteena olisi saada joulukuuksi valmiiksi joululauluprojekti, mitä voitaisiin esittää esimerkiksi ostoskeskuksissa. Perinteistä isoa joulukonserttia ei tällä aikataululla kannata edes yrittää, Kemppainen sanoo.

Kemppaisen mukaan olisi myös hienoa, jos Leticiaa johtamaan löytyisi muitakin henkilöitä, mutta vielä sellaisia ei ole löytynyt.

Salon viihdelaulajat arkistokuvassa Salon torilavalla elokuussa 2017. Kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman

Salon Viihdelaulajat ja kuoronjohtaja Roope Pelo ovat aloittaneet varovaisen paluun kohti normaalia kuorolaulusyksyä. Viihdelaulajien maalina siintää yhteiskonsertti Salon Moision koulun musiikkiluokan kanssa joulukuussa.

– Olemme Moision koulun musiikkiluokan kummikuoro, ja nyt teemme ensimmäisen kerran minun aikanani isosti yhteistyötä musiikkiluokan kanssa, Pelo sanoo.

– Tekisimme konsertin muutenkin, mutta juttuun liittyy vielä se, että oma poika on musiikkiluokalla: isä ja poika pääsevät samalle lavalle, Pelo lisää.

Salon Viihdelaulajat on pitänyt yllä rutiineja koko kevätkauden Teams-ohjelman avulla. Tähän Pelon isoveli Riku Pelo tuotti taustanauhoja, ja niitä harjoiteltiin etänä mikit kiinni.

– Näin pidettiin yllä rutiineja, mikä on tärkeää lajissa kuin lajissa. Se on ollut tärkeää kuoron koossapysymisenkin takia.

Kesällä Roope Peloa työllistivät teatteriprojektit, ja kuoronjohtajan sijaiseksi tuli Riku Pelo. Riku Pelo teki myös uuden sovituksen tulevaan joulukonserttiin.

– Uskon, että kuorolaisetkin saivat uutta virtaa. Minulla tulee kymmenen vuotta täyteen Viihdelaulajien johtajana, naama alkaa varmasti olla jo liiankin tuttu, Roope Pelo naureskelee.

Nyt rajoitusten poistuttua kuoro on aloittelemassa normaaleja viikkoharjoituksiaan, mutta isommissa tiloissa kuin ennen, jolloin harjoituspaikkana toimi Alhaisten ala-asteen sali.

– Vaikka rajoituksia ei ole, haluamme, että turvavälit ovat isommat; siksi käymme isommissa tiloissa harjoittelemassa, kuten Näkkärissä, kirjaston Laurinsalissa ja kaupungintalon isossa valtuustosalissa, Pelo kertoo.

Salon Viihdelaulajat esiintyivät myös Taiteiden Yässä pitämällä avoimet treenit Helsingintien vilskeessä.

– Oli hauska laulaa kadulla tanssijoiden ja kengurukenkähyppijöiden lomassa. Saimme jopa uusia jäseniä!

Pelo lisää, että korona on todellakin opettanut useimmille kulttuurin arvon.

– Pitkä tauko on saanut kokemaan kulttuurin merkityksen paljon aiempaa isompana, jo ihan mielenterveydenkin kannalta. Joka sentti kulttuuriin tuottaa euroittain säästöjä yhteiskunnalle, Pelo sanoo.

Salon Laulu-Sepot Kivassa konsertoimassa joulukuussa 2017. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salon Laulu-Sepot ovat palanneet normaaliin – kuoronjohtaja Joonas Pyölin mukaan oli jo korkea aikakin.

– Syyskuusta alkaen olemme harjoitelleet normaaliin tapaan. Kaikki ovat kahdesti rokotettuja, pari harjoitusta on jo pidetty. Syksyllä 2020 yriteltiin pienryhmäharjoittelua, ja kevät ja kesä 2021 oli hiljaiseloa eikä ollenkaan yhteisharjoittelua, Pyöli kertoo.

Korona-aika on koetellut myös Laulu-Seppoja, joiden riveistä on koronatauon aikana muutama aktiivilaulaja poistunut yläkerran taivaalliseen kuoroon ja muutama muu jäänyt pois muista syistä.

Niinpä rajoitusten poistumista on tervehditty nyt innolla, jota lisää joulukuun viides päivä pidettävä Kivan konsertti. Sitä varten kootaan ohjelmistoa tutuista ja uusista kappaleista.

– Syksyksi kaavailtu Kari Tapion konsertti oli siirrettävä kevääseen, äitienpäivän aattoon, mutta muuten kuorolaisten into on jälleen todella kova. Viimeisin konsertti, Laulu-Seppojen 70-vuotisjuhlakonsertti, pidettiin Kivassa joulun alla kaksi vuotta sitten. Silloin kuoro oli kovassa iskussa, Pyöli sanoo.

Pakkotauon jälkeen kuorossa on yhä liki kolmisenkymmentä laulajaa.

– Salon Laulu-Sepoilla on katse nyt eteenpäin. Uutta nousua ollaan rakentamassa, Joonas Pyöli sanoo.

Metka Kööri kesällä 2020. Nyt kuoro valmistautuu 10-vuotisjuhlakonserttiinsa. Kuva: SSS-arkisto/Emmi Teräväinen

Myös Somerolla laulu raikaa jo entiseen tapaan. Someron naiskuoroa ja Someron Laulumiehiä johtava Olli Salomäenpää kertoo, että nyt ollaan jo palattu normaaliin viikkorytmiin: harjoituksia pidetään taas Kiiruun talossa.

– Jatketaan siitä, mihin viime marraskuussa jäätiin. Tilanne on lähellä samaa jo ihan ilmoittautumistenkin perusteella. Useimmat ovat kahdesti rokotettuja, ei tämä tilanne tästä enää pahene.

Salomäenpään mukaan naiskuorossa ollaan ehditty elokuussa jo esiintyäkin, miesten kanssa ollaan nyt aloittelemassa. Lokakuuksi aiemmin suunniteltu Syksyn Sävel -konsertti on jouduttu perumaan, sillä tällä aikataululla se olisi tullut vastaan liian pian. Sen sijaan joulukonsertit ovat yhä kalenterissa.

Salomäenpää ei usko, että tauko on romuttanut kuorojen laulutaitoja.

– Tuskin mitään suuria katastrofeja on tapahtunut. Tosin laulaminen on fyysistä hommaa, varmasti se tuntuu alkuun kropassa enemmän.

Someron parikymmenhenkinen Metka Kööri -kuoro on myös aloittanut harjoittelun. Jo kesällä ryhmä piti muutamia yhteistreenejä ja osallistui perinteisiin yhteislauluihin.

Lokakuussa Metka Kööri pitää kymmenvuotisjuhlakonserttinsa Metka Kööri 10 vuotta – Yhtä juhlaa! Sen jälkeen on vuorossa hyvissä ajoin marraskuun puolella pidettävä Metkampi Joulu -konsertti.

– Laulajia on yhtä paljon kuin ennenkin. Metka Kööri on tiivis ja sitoutunut porukka, jossa jokainen laulaja ymmärtää arvonsa ryhmän jäsenenä, kertoo kuoron johtaja Annika Kuntsi.

Someron naiskuoro yhteispotretissa vuonna 2019. Kuva: SSS-arkisto/Päivi Malin-Perho
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments