Kuluttajien luottamus huipussa

0
Kuluttajien luottamus omaan talouteen on vahvaa, ja esimerkiksi asumiseen investoidaan nyt vauhdikkaasti. Kuva: TS-arkisto/Marttiina Sairanen

Kuluttajien kuva omasta taloudesta on tällä hetkellä hyvin positiivinen.

Usko omaan talouteen tulee ilmi Tilastokeskuksen luottamustutkimuksesta, jonka tuoreet tulokset asettuvat uudelle ennätystasolle: kuluttajien arvio oman talouden nykytilasta oli elokuun mittauksessa koko mittaushistorian optimistisin. Vertailuaineisto ulottuu vuoteen 1995.

Oman talouden ohella myös usko Suomen yleiseen talouteen on hyvä.

Korona-aika on kohdellut ihmisiä eri tavoin, mutta talouden suuri kuva on tällä hetkellä hyvin optimistinen.

Kuluttajien arvio oman rahatilanteen erinomaisuudesta tuo tullessaan myös aikeita hankkia tavaroita, investoida lainarahan turvin tai säästää.

Myös asuntokauppaluvut kertovat taloudellisen toimeliaisuuden olevan nyt vilkasta. Asuntolainoja kysellään sellaista tahtia, että lainakyselyt ruuhkauttavat pankkeja.

Korona-aikana moni on elänyt hissukseen ja ”pakkosäästäen”. Matkailu on ollut pienimuotoisempaa, ja juhlia on vietetty harvakseltaan. Koronakriisi onkin nostanut kotitalouksien säästämisasteen 2000-luvun korkeimpiin lukemiin.

Valtakunnalliset trendit pätevät myös paikallisella tasolla.

Salon suurin pankki, Lounaismaan Osuuspankki julkaisi elokuun lopulla tammi–kesäkuun tuloksensa. Säästäminen näkyy: asiakkaiden rahasto- ja vakuutussäästöt kasvoivat puolivuotiskaudella 10,7 prosenttia.

Juuri nyt ollaan matkalla ulos koronakriisistä. Rokotuskattavuus nousee, ja rajoitusten purku on aloitettu.

Jonot palaavat teatterien narikoihin, ja matkakohdevaihtoehtoja aletaan jälleen selata tositarkoituksella.

On selvää, että patoutunut kysyntä alkaa purkautua ja raha liikkua vikkelämmin. Monien julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan korona-ajan kulutuskuilu kurotaankin nopeasti umpeen.

Suureksi kysymykseksi jää talouden kokonaiskuvan kehitys. Lässähtääkö kasvu hyvän alun jälkeen, tapahtuuko elpyminen tasaten ja jatkaen kasvua useammalle vuodelle vai onko edessä peräti ylikuumeneminen?