Kurjet ja hanhet ovat syysmuutolla

0
Muuttavia pohjansirkkuja on tänä syksynä havaittu runsaasti. Kuva: Seppo Sällylä

Lintujen syysmuutto on nyt erittäin hyvässä vauhdissa. Liikkeellä ovat kaikki linturyhmät. Syyskuun puolivälissä ovat suuret kurkiaurat lähteneet muutolle. Hanhia on kertynyt Lounais-Suomen merenlahdille tuhansittain. Isojen lintujen lisäksi syysmuutolla ovat nyt hyönteissyöjät, peipot, kyyhkyt, rastaat, kahlaajat ja petolinnut.

Pienet hyönteissyöjät ovat olleet liikkeellä jo keskikesästä lähtien. Haarapääskyjä, pajulintuja ja kerttuja on vielä runsaasti jäljellä. Menossa ovat nyt myös kylmää sietävät punarinnat, hippiäiset ja peukaloiset.

Myös sieppojen, taskujen ja leppälintujen syysmuutto on edelleen käynnissä. Suomessa harvinaisena pesiviä pikkusieppoja voi tähän aikaan nähdä ulkosaariston luodoilla. Muun muassa Kemiönsaaren Morgonlandetilla havaittiin viikko sitten toistakymmentä sievää pikkusieppoa parin päivän aikana. Paikalla saalistaneista varpushaukoista yksi sai saaliikseenkin harvinaisen pikkusiepon.

Varsinais-Suomen lintulahdilla on nyt tuhansittain hanhia. Valtaosa on merihanhia ja valkoposkihanhia. Alueellamme pesineitä valkoposkihanhia voi parhaissa keskittymissä olla jopa 4 000–5 000 yksilöä. Arktisten muuttavien hanhien saapuessa kaukaa idästä voi hanhikeskittymissä olla kymmeniä tuhansia hanhia pelloilla ruokailemassa.

Kahlaajien syysmuutto on ollut käynnissä jo useita kuukausia. Edelleen on etelään matkalla runsaasti valkovikloja, töyhtöhyyppiä, liroja, taivaanvuohia, meriharakoita, tundrakurmitsoita ja suokukkoja. Arktisista sirreistä syysmuutolla on suo- ja isosirrejä.

Muutolle on lähtenyt myös suurin osa haukoistamme. Runsaimpana on liikkeellä yleisenä pesivä varpushaukka, joita voi hyvällä muutontarkkailupaikalla havaita useita satoja yksilöitä päivässä. Menossa on myös jalohaukkoja, kuten tuuli-, nuoli-, ampu- ja muuttohaukkoja. Tähän aikaan katoavat Suomesta lisäksi mehiläishaukat.

Itäisillä sinipyrstöillä oli tänä vuonna ennätyksellinen pesimävuosi. Pesintöjä havaittiin pitkälti toistatuhatta. Hyvä pesimäkesä on ollut myös kovasti harvinaistuneella pohjansirkulla. Muuttavia pohjansirkkuja on tänä syksynä havaittu ilahduttavan runsaasti.

Suomessa on tänä vuonna havaittu kolme uutta lintulajia maamme lajilistalle. Toukokuussa nähtiin Kemiönsaaressa kivikkorastas, keskikesällä Kilpisjärvellä kamtshatkanuunilintu ja nyt syyskuussa Hailuodossa siperianlepinkäinen. Euroopassa hyvin harvinainen siperianlepinkäinen pesii Siperian soilla ja metsäarolla sekä Altain vuoristossa.

Tiedot harvinaisista linnuista perustuvat osin Bongariliiton Lintutiedotukseen.