Mies kaivoi haudan auki Teijolla – ”Hirvittävä teko, jota ei voi käsittää millään”

0
Teijon hautausmaalle on haudattu satoja teijolaisia 1700-luvun puolivälistä alkaen. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon seurakunnan puutarhuri Markku Johansson tyrmistyi nähdessään auki kaivetun haudan Teijon hautausmaalla perjantaina. Kaivannon reunaan oli savimaahan muotoiltu lapiolla ikään kuin raput, joita pitkin pääsi haudan pohjalle.

– Hirvittävä teko, jota ei voi käsittää millään. Tällä ihmisellä ei ole hyvä olla, Johansson sanoo.

Markku Johansson on keskustellut vainajan omaisten kanssa ja pahoitellut tapahtunutta.

– Emmehän me seurakunnassa tällaiselle mitään voida.

Salon poliisi tutkii juttua hautarauhan rikkomisena. Teosta epäillään nuorta salolaismiestä, jota poliisi ei ollut kuulustellut vielä tiistaina iltapäivällä. Epäilty on ollut tekemisissä poliisin kanssa aiemmin ainakin väkivalta-, omaisuus- ja huumerikoksista.

Nuori mies oli nähty kaivamassa Teijon hautausmaalla torstaina iltapäivällä. Sivullinen oli tuolloin puuttunut asiaan, ja kaivaja oli poistunut. Perjantaina illansuussa poliisi sai ilmoituksen, että samassa kohdassa oli lähes arkkuhaudan kokoinen kaivanto.

– Se oli kaksi metriä pitkä, metrin leveä ja 160 senttiä syvä. Teijon hautausmaa on hyvin rauhallinen, ja hän on saanut kaivaa rauhassa, seurakuntapuutarhuri Johansson kertoo.

Seurakuntapuutarhuri arvelee, että kaivu on voinut kestää jopa kuusi tai seitsemän tuntia. Työkaluna kaivaja on saattanut käyttää puuvartista pistolapiota, joka nojasi seurakunnan varaston seinään. Johansson näki vanhan lapion terässä savea.

Johansson peitti haudan ensi töikseen kannella ennen kuin hauta saatiin siistittyä. Hautaan on viimeksi laskettu uurna kuusitoista vuotta sitten.

– Uurnaan hän ei ollut koskenut, ja vainajan tuhkat ovat säilyneet, Johansson lohduttaa.

Haudan avaaminen luvatta on poikkeuksellista. Markku Johansson on työskennellyt seurakunnan palveluksessa Salossa 26 vuotta eikä ole edes kuullut vastaavasta.

Suomessa laki takaa hautarauhan. Käräjäoikeudet ovat viime vuosina langettaneet tuomioita hautarauhan rikkomisesta, mutta syynä on voinut olla esimerkiksi henkirikoksen uhrin ruumiin häpäisy tai pyrkimys hävittää koko ruumis. Hovioikeus esimerkiksi tuomitsi ex-tyttöystävänsä murhanneen somerolaismiehen heinäkuussa hautarauhan rikkomisesta – uhrin ruumista ei ole löydetty.

Hautarauhan rikkomista on myös hautakivien kaataminen tai rikkominen.

Salon Seudun Sanomat uutisoi lokakuussa 2006, että Perniön uudella hautausmaalla oli kaadettu sama hautakivi ainakin kolme kertaa. Perniön poliisin mukaan teon taustalla oli todennäköisesti kosto ja kiusanteko, jolla joku haluaa loukata ja aiheuttaa pahaa mieltä vainajien omaisille.