Messi ja massi

0

JARMO LEHTO. Syksy saa, ja tavan mukaan hallitus hakkaa riihessä päätään ensi vuoden budjettiluonnokseen. Isoja yllätyksiä ei ole tulossa. Rakenteisiin ei puututa. Euroja ja senttejä raavitaan lillukanvarsista.

Menot kasvavat. Tuskin menee paljon pieleen, jos arvaa tulopuolen kiristysten liikkuvan inhimillisten paheitten ja energian liepeillä. Vanha tuttu kaava toistuu, kunhan riihessä ensin oikein huhkitaan ja pähkäillään.

Alijäämää kertyy vanhojen velkasyntien päälle miljarditolkulla. Hallituksella ei ole hajuakaan siitä, millä eväin kierre katkaistaisiin. Tai hajua voi olla, muttei poliittista halua tai uskallusta.

Unohdetaan hetkeksi ikävät valtiolliset raha-asiat ja keskitytään iloiseen yksilötason ansaintaan.

Jos Suomella pyyhkiikin kehnosti, joukolla yksilöitä menee sentään meillä ja muualla kohtalaisen hyvin. Muualla tällaisia onnenpekkoja ovat esimerkiksi huipputason jalkapalloilijat, kuten Lionel Messi.

Lehtitiedot vaihtelevat, mutta niiden mukaan Barcelonasta Pariisiin siirtynyt Messi tienaisi uudessa duunipaikassaan lähes miljoona euroa viikossa.

Kun viikkopalkasta ynnäillään pallotyöläisen kuukausipalkka, päästäneen reiluun 3 miljoonaan euroon. Vuositasolla mies tienaisi nahkakuulan potkimisesta noin 35 miljoonaa.

Verotus on palkansaajan kannalta aina kiusallista. Niin myös Messille, joka sai muutama vuosi sitten Espanjassa tuomion veronkierrosta. Kaveri tuomittiin maksamaan valtiolle 12 miljoonan euron mätkyt, jotka nekin kuitattiin pahojen kielien mukaan seuran kassasta.

Huippujalkapalloilun mielettömyyksistä kertoo se, että samaan aikaan Barcelona on paininut jo vuosia miljardiluokan veloissa. Tappiota tekevä mahtiseura pelaa luottojen turvin.

Espanjan valtiolle Messi on ollut kultahippu, jollaisia soisi Suomellekin. Jos nyt joskus onkin tullut kierrettyä veroja, pallotaituri kuuluu olleen ajoittain yksilönä jopa Espanjan suurin veronmaksaja.

Täällä Suomessa hallitus hikoilee riihessä kroonisen rahapulan kanssa. Jotain pitää saksia, vaikka lainanotto onkin hulvatonta.

Kotoiseen leikkauslistaan kuuluvat alustavasti ainakin poliisivoimat, joiden toiminnasta pitäisi nipistää 35 miljoonaa euroa. Messin vuosipalkalla leikkaukset voisi perua. Rahalla ruokkisi puolitoistatuhatta taulukkopalkkaista nuorempaa konstaapelia.

Hoitajapulaankin palloilijan vuositienesteillä olisi messevä vaikutus. Laskennallisesti Messin yhden vuoden palkka kattaisi yli puolentoistatuhannen peruspalkkaisen lähihoitajan vuositienestit.

Viihdettäkin yhteiskunnassa tarvitaan. Mitä urheilullista Messin vuosipalkalla voisi Suomessa tehdä?

Jääkiekon SM-liigassa pelaa 15 joukkuetta, joiden yhteenlasketut pelaajabudjetit olivat viime kaudella vajaat 30 miljoonaa euroa. Messin vuoden palkalla pyöritettäisiin kokonainen kausi kotimaista huippukiekkoilua, ja reilusti rahaa jäisi vielä nakkimukeihin.

On maailmassa monta ihmeellistä asiaa, kuten Messin massi.

Kirjoittaja on toimittaja.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments