Laulutunneilta biisintekijäksi – Miia Asikainen julkaisee musiikkiaan suoratoistopalveluissa

0
Miia Asikainen ottaa laulutunteja, ja on itsekseen opetellut soittamaan pianoa, jonka äärellä omat sävellykset saavat lopullisen muotonsa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Melodian aihio tai pätkä laulutekstiä voi putkahtaa salolaisen Miia Asikaisen mieleen vaikka kesken kauppareissun. Silloin nainen ottaa kännykkänsä esille ja tallentaa idean muistiin. Kotona hän työstää uusia kappaleita sähköpianonsa ääressä.

Kauneushoitolayrittäjä kertoo palon laulujen kirjoittamiseen syttyneen vasta viime vuosina.

– Monesti ihmiset ajattelevat, etteivät voi tehdä sitä eivätkä tätä, kun ovat jo tietyn ikäisiä, ja pelkäävät, etteivät opi enää. Vanhemmallakin iällä voi oppia uusia taitoja, mutta se vaatii harjoittelua ja sitkeyttä pyrkiä kohti päämääräänsä, 46-vuotias Asikainen toteaa.

Hän painottaa, että haaveet eivät ole vain nuoria varten.

– Unelmia täytyy toteuttaa läpi elämänsä.

Turussa syntynyt ja vuonna 2007 Saloon muuttanut Miia Asikainen kävi koulua musiikkiluokalla. Musiikin perusosaamista ja nuotinlukutaitoa kertyi seitsemän vuoden ajan myös huilutunneilta. Koulun jälkeen naisen musiikkiharrastus jäi kuuntelun puolelle, mutta nyt hän on käynyt nelisen vuotta laulutunneilla ja ammentanut oppia useilta salolaisilta laulunopettajilta. Parhaillaan hän opiskelee pop- ja jazzlaulua.

– Nykyään myös säestän itseäni pianolla. Sen olen opetellut itse ihan nollasta parin viime vuoden aikana.

Asikainen julkaisee laulujaan digitaalisissa palveluissa kuten Spotifyssä ja Youtubessa artistinimellä MinyM. Uusin single Unessa on hänen neljäs julkaisunsa. Sen lauluosuudet on äänitetty Raja-Audion studiolla Salossa, mutta pohjat on soitettu ja biisit miksattu julkaisukuntoon Poprock Musiikkitalon studiolla Jyväskylässä, jossa myös sovitukset on tehty.

– Digitaalisuuden ansiosta laulut voi koota kahden studion kanssa.

– Haaveet eivät ole vain nuoria varten, Miia Asikainen muistuttaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Asikainen toivoo sävellystensä saavan jotain liikahtamaan kuulijan sydämessä; ihmiset voivat kokea paljon musiikin kautta ja käsitellä asioita sen avulla.

– Teen hengellisiä tekstejä, mutta kirjoitan myös ihmissuhteista, rakkaudesta ja sen raadollisista puolista. Oli laulu mikä tahansa, haluan koskettaa ihmisiä.

Asikainen arvioi laulujensa sopivan paremmin yksityisiin hiljentymisen hetkiin kuin live-esiintymisiin.

– En ole keikkaillut, mutta musisoin Salon vapaaseurakunnan tilaisuuksissa. Olen vieraillut myös muiden seurakuntien tapahtumissa ja esiintynyt muutaman kerran TV7:llä.