Nikon oppivuosi – Puotsaari on omaksunut paljon uusia asioita ulkomaiden kilpailuista

0
Yli kivien, kantojen ja tukkien. Niko Puotsaaren tyylinäyte Sipoon SM-osakilpailussa. (kuva: twentyfourmedia)

Matkailu avartaa. Sen on 18-vuotias, moottoripyöräenduroon merkittävästi satsaava somerolainen Niko Puotsaari tänä vuonna huomannut.

Salon Moottorikerhon edustaja valmistautuu parhaillaan Alankomaissa kauden viimeiseen EM-osakilpailuun, joka ajetaan viikonloppuna Hellendoornissa.

– Tulimme tänne myöhään sunnuntai-iltana. Eilen huollettiin pyörät kuntoon, ja tänään aloimme käydä pätkiä läpi kävellen. Torstai-iltana on prologi ennen varsinaisia kilpailuja, Puotsaari kertoo ohjelmasta.

Toissa viikolla vastaava kisa ajettiin Puolassa, josta Puotsaaren pyörät kuskattiin suoraan bussilla läntisempään Eurooppaan.

Kuski itse piipahti varapyöränsä kanssa viime viikonloppuna Mäntsälässä, jossa pistettiin pakettiin SM-kausi. Puotsaaren sijoitus alle 20-vuotiaiden sarjassa oli tänä vuonna viides, eli viimevuotisesta tuli kahden sijan pudotus.

Tämä kertoo kuitenkin enemmän muista tekijöistä kuin nuoren miehen omasta ajamisesta.

– Viime vuonna Pyry Juupaluomalla oli loukkaantuminen ja Samuli Puhakaisella omat hankaluutensa. Nyt he olivat minun edelläni, Puotsaari huomauttaa.

Toki pohdittavaa jäi jossain määrin myös omista tekemisistä.

– En tietenkään voi olla kotimaan kisoihin tyytyväinen. ”Päitsi” (Päijänteen ympäriajo) jäi kesken, ja muutenkaan ajo ei tuntunut aina kovin hyvältä.

Mäntsälään ja Hellendoorniin tiivistyy konkreettisella tavalla monenlaisia eroavaisuuksia.

– Mäntsälässä oli aika karseaa kivikkoa ja huonosti merkattuja reittejä. Siitä kisasta ei tykännyt juuri kukaan, ja järjestäjille on laitettu palautetta. Ulkomailla radat ovat olleet pääsääntöisesti paljon parempia.

Kilpakumppanit ovat kansainvälisissä tapahtumissa luonnollisesti tasokkaampia. Puotsaari osallistui kolmen EM-osakilpailun lisäksi Virossa järjestettyyn MM-osakilpailuun.

– Näissä tapahtumissa pääsee mittauttamaan vauhtiaan enemmän, ja sitä paremmin kehittyy, mitä kovempia kilpakumppanit ovat.

Niko Puotsaari (oik.) ja isänsä Juha Puotsaari piipahtivat viime syksynä Salossa Kavilannummella. (kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen)

Nikon oppivuosi heijastuu myös siihen, kuinka paljon kehitystä on tapahtunut myös henkisellä puolella.

– Näillä reissuilla kehittyy paljon ihmisenäkin. Matkoilla oppii paljon kaikenlaista, ja yhteishenki suomalaisten kesken on tosi hyvä.

Someron lukiossa abiturienttivuotta viettävä Puotsaari on kirjoittanut osan kouluaineista, ja valkolakki on tavoitteena saavuttaa ensi keväänä.

– Koulu on kulkenut ihan hyvin ajamisen rinnalla, vaikka poissaoloja onkin nyt kansainvälisten kisojen myötä jonkin verran tullut.

Panostus enduroon on tänä vuonna kasvanut, ja suunnitelmissa on jatkaa satsausta edelleen. Armeija odottaa pian lukion jälkeen.

– Tarkoituksena on näillä näkymin hakea urheilukouluun, jossa ajamisia pystyy järjestelemään vapaiden ja palvelusajan osalta hyvin.

Alle 20-vuotiaiden luokka säilynee yleisen sarjan ohessa Puotsaaren ohjelmassa myös ensi vuonna.

Jostain on karsittava. Vielä viime vuonna Puotsaari harrasti myös jääkiekkoa Someron Pallossa, mutta se on jäänyt useammastakin syystä. Yksi niistä oli korona, joka vei junnupelit mennessään viime vuoden lopulta lähtien.

Oikeat selitykset löytyvät kuitenkin muualta.

– Vuonna 2002 syntyneistä moni lähti armeijaan, eikä joukkuetta saatu kasaan. Eikä minulla olisi toisaalta ollut myöskään aikaa, kun ajaminen on vienyt sitä aiempaa enemmän.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments