Nostalgiasta ammentava La belle époque avaa Bio Salon laatuelokuvasarjan

0
Ranskalaisen nykyelokuvan tärkein näyttelijä Daniel Auteuil tekee upean roolisuorituksen myös La belle époquessa, joka aloittaa syksyn laatuelokuvasarjan Salossa.

LA BELLE EPOQUE – ELÄMÄMME KAUNEIN AIKA (La belle époque, Ranska/Belgia 2019). Ohjaus ja käsikirjoitus: Nicolas Bedos. Kuvaus: Nicolas Bolduc. Leikkaus: Anny Danché ja Florent Vassault. Musiikki: Nicolas Bedos ja Anne-Sophie Versnaeyen. Näyttelijät: Daniel Auteuil, Fanny Ardant, Guillaume Canet, Doria Tillier, Pierre Arditi.

La belle époque – elämämme kaunein aika alkaa kuin mikä tahansa sisäsiisti ja syvällistä hömppää tarjoava ranskalainen aikuisyleisön draama: istutaan illallispöydässä, siteerataan vähän Freudia ja puhutaan muutenkin joutavia.

Vaan sitten alkaa tapahtua. Ensin vaimo heittää nahjusmaisen miehensä ulos kauniisti sisustetusta kaupunkihuoneistosta vuosikymmenien avioliiton jälkeen, ja sen jälkeen mies saa tilaisuuden elää uudelleen elämänsä suuren rakkauden.

Daniel Auteuilin esittämä Victor törmää fantasiamatkoja myyvään firmaan, joka räätälöi pikkutarkasti lavastamalla minkälaisen tilanteen ja kohtaamisen tahansa. Se myy aikamatkailua, mutta varsinainen bisnes on asiakkaiden nostalgiankaipuussa. Siksi Victor valitseekin vuoden 1974 ja satunnaisen kohtaamisen baarissa naisen kanssa, jonka jättämä muisto on kannatellut häntä varttuneen iän elämänpettymykseen asti.

Nicolas Bedosin elokuva on näppärä ajatusleikki eikä juuri muuta. Sen käyttövoimana pörisee häpeilemätön nostalgia, mutta se saa väkisinkin katsojansa miettimään mihin historialliseen aikakauteen tai oman elämäntarinansa hetkeen itse mieluiten peruuttaisi. Se yrittää pakottaa meidät pohtimaan mikä elämässämme on todella tärkeää – mutta onnistuu lähinnä tarjoamaan nokkelan ja hauskan ajatusleikin.

La belle époque – elämämme kaunein aika todennäköisesti jäisikin melko tyhjänpäiväiseksi kulttuuriviihteeksi ilman Daniel Auteuilin ja Fanny Ardantin koskettavaa ja uskottavaa näyttelijätyötä. He hahmottavat, yhdessä ja varsinkin erikseen, ikuisuuden naimisissa olleen pariskunnan pettymyksen puolisoon ja viime kädessä tietysti itseensä. Ardantin raivoisa ja Auteúilin herkkä roolisuoritus rakentavat myös suhteessa toisiinsa jännittävän ristiriidan, joka laukaistaan vasta jutun viime metreillä.

Laatuelokuvasarjassa brittidraamaa ja kotimaista dokumenttia

Perjantaina La belle époquella avaava Salon kaupungin kulttuuritoimen ja Bio Salon laatuelokuvasarja jatkuu 24.9. pysähdyttävällä kotimaisella dokumenttielokuvalla Punkkisota. Sen jälkeen kurkistetaan draaman moniin muotoihin Kuriirilla (8.10.), Samalla naisella (22.10.) ja Tähtitytöillä (5.11.).

Marraskuussa sarja palaa uuden kotimaisen elokuvan äärelle, kun vuorossa on kirjailijana tunnetun Rax Rinnekankaan ohjaama Lapinlahti – tyttären äiti (19.11.). Syyskauden päättävät ranskalainen Yhdessä (3.12.) sekä brittiläinen Kesämaa (17.12.), joka yhdessä Punkkisodan kanssa on sarjan niin sanottu viikon varma, joka nousee kevyesti tavanomaisen elokuvatarjonnan yläpuolelle.