Onni, että mukana on poikiakin – Saloon perustettiin Swivelin rinnalle toinen tanssiurheiluseura

0
Adam Kheder (vas.), Onni Kultanen, Maria Semenova ja Elizaveta Fedotova tekivät tasapainoharjoitusta pallojen avulla. (kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Vilpas DanceSport -seuran toiminta on syyskuun aikana alkanut pyöriä täydellä teholla.

– Vilpas on salolaisille tuttu seura, joka herättää monissa tunteita ja ajatuksia valmiiksi. Kun kyse on urheilun yleisseurasta, sopii sekin hyvin meidän tavoitteisiimme tanssin urheilustatuksen nostamiseen, Markus Ranta sanoo.

Markus Rannan ja Alisa Heinon haastattelu tehtiin heidän tämänhetkisen arkensa toisessa pääkohteessa, Salohallin tanssitilassa. Alkamassa oli lasten ryhmä, jossa opetellaan latinalaistanssin alkeita.

– Ollaan tuossa pukukopissa ja nyt mietitään, että voiko kaikki valita itse oman pukukoppinsa, huikkaa ovelta Onni, yksi ryhmän osallistujista.

Lupa vapaaseen valintaan tuli. Piakkoin Onni avasi oven uudestaan, ja sen jälkeen alettiin laittaa jalalla koreasti.

Viime vuoden lopulla perustetun Vilpas DanceSport -seuran toiminta on syyskuun aikana alkanut pyöriä täydellä teholla. Seuraa kotimaan kilpailuissa edustavat Heino ja Ranta vetävät harjoituksia kolmesti viikossa Salohallin lisäksi Hermannissa.

Lisäksi tarjontaan kuuluu Saini Talvon hoitama latin fitness -ryhmä.

Miksi valintanne oli uuden seuran perustaminen eikä esimerkiksi liittyminen paikalliseen Swiveliin, Alisa Heino ja Markus Ranta?

– Olennainen syy on meidän oma tilanteemme. Meillä on amatööriuralla 4–5 vuotta jäljellä, sillä tässä lajissa ollaan kilpailullisesti parhaimmillaan hieman yli kolmekymppisinä. Sen jälkeen siirrymme ammattilaisiksi, Heino taustoittaa.

– Ammattilaisina pääpaino on valmentamisesta, josta saadaan leipä pöytään. Toiveenamme ja tavoitteenamme on, että siinä vaiheessa Vilppaassa on omia pareja, joita voimme valmentaa, hän lisää.

Keskeinen tekijä on myös urheilu isolla u-kirjaimella.

– Haluamme, että tanssi yhdistetään urheiluksi, koska se on sellaiseksi kehittynyt. Tuomme Saloon osaamista Suomen huipulta, ja painotamme nimenomaan urheilua, vaikka Vilpas onkin avoin kaikenikäisille ja -tasoisille harrastajille, Ranta mainitsee.

Asiat juuri valikoitumisesta Vilppaan sateenvarjon alle on helppo arvatakin. Yhteistyötä Swivelin kanssa ei suljeta pois.

– Tällä hetkellä sellaista ei ole suunnitelmissa, mutta olemme avoimia yhteistyölle, jos tarvetta tulee.

Vilpas DanceSportia johdetaan toistaiseksi sikäli pienimuotoisesti, että seuran hallitukseen kuuluu lähinnä Rannan ja Heinon perheenjäseniä.

– Aloitamme rauhallisesti ja panostamme paljon tunnettuuteen. Olemme käyneet paljon paikallisissa päiväkodeissa ja kouluissa, Heino kertoo.

Todistus tästä tulee pian lasten ryhmäkerran alkamisen jälkeen.

– Mä näin teidät päiväkodissa! ilmoittaa yksi osallistujista.

Alisa Heinon ja Markus Rannan vetämässä ryhmässä harjoittelevat muiden muassa Olga Anttila (edessä vasemmalla), Inga Poliakova (takana vasemmalla), Marta Poliakova, keltapaitainen Maria Semenova, Adam Kheder ja Onni Kultanen.

Valmentajat ovat tyytyväisiä uuden seuran ensimetreistä.

– Yhteydenottoja on tullut hyvin, ja jokaiseen ryhmään olemme saaneet harrastajia.

Kirjaimellinen Onni on sekin, että mukaan on lähtenyt myös poikia.

– Yleisesti tanssissa mukana olevien poikien vähäinen määrä johtuu varmasti osittain vääristyneestä käsityksestä lajia kohtaan. Kuten aiemmin totesimme, niin pyrimme osaltamme muovaamaan sitä käsitystä urheilun suuntaan, Ranta huomauttaa.

Kouluissa pari on kuullut useasti lasten harrastavan jalkapalloa tai koripalloa.

– Siihen usein toteammekin, että tanssi tukee näitä lajeja esimerkiksi koordinaatiokyvyn, tasapainon, suunnanmuutosten, askeleiden ja rytmin kannalta, Heino mainitsee.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments