Paalut on lyöty – raunioista nousee uusi liiketalo Kemiössä

0
Kolme kuukautta sitten tässä kohtaa raivosi tulipalo. Viime viikolla paikalle lyötiin paalut uutta liiketaloa varten. Kuva: SSS/Tommi Loimovuori

Kemiönsaarelle rakennetaan uusi liiketalo suurpalossa kesällä tuhoutuneen tavaratalon ja veneliikkeen tilalle.

– Runko alkaa nousta pystyyn lokakuussa, ja rakennuksen on tarkoitus olla valmis huhtikuussa, salolainen monialayrittäjä ja kiinteistösijoittaja Lasse Jokinen kertoo.

Tavaratalo Hurrikaani suunnittelee avaavansa myymälän Kemiön keskustassa vappuna. Kemiönsaaren Venekeskus palaa Wuorionkujalle Björkbodan vanhasta lukkotehtaasta, jossa yritys on ollut evakossa tulipalosta lähtien.

Lasse Jokinen myöntää, että rakentamisen aikataulu on harvinaisen kireä. Kaiken lisäksi rakennustarvikkeiden toimitusajat ovat pidentyneet ja hinnat nousseet. Betonielementtejäkin on Jokisen mukaan vaikea saada.

Pelastuslaitos antoi vaaratiedotteen, kun raivoisa tulipalo riehui Wuorionkujalla 15. kesäkuuta: ”Terveydelle vaarallista savua ilmassa”.  Sammutus- ja raivaustöissä oli enimmillään sata pelastajaa ja liki neljäkymmentä sammutus-, säiliö-, tikas- ja johtoautoa.

Syttymissyyksi todettiin tekninen vika.

Tavaratalo Hurrikaani piti tulipalon jälkeen kiirettä. Yritys julkaisi heti seuraavana päivänä tiedotteen:

”Hurrikaani Oy:n johto on keskustellut kiinteistön omistajien, Kemiönsaaren Venekeskus Oy:n ja vakuutusyhtiön edustajien kanssa, ja käytyjen neuvottelujen perusteella on tehty päätös rakentaa uusi kiinteistö tuhoutuneen tilalle.”

– Sellainen fiilis ja tahtotila meillä on, mutta mielestäni siitä on vielä ennenaikaista puhua. Paljon on vielä kysymysmerkkejä, Kemiönsaaren Venekeskuksen yrittäjä Ben Lindström toppuutteli Salon Seudun Sanomissa.

Puolen tunnin keskustelu uudesta liiketalosta oli käyty raunioituneen liiketalon asvaltoidulla parkkipaikalla.

Tuhoutuneen kiinteistön omisti Kone Wuorio Maskin Oy Ab. Lasse Jokinen on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

– Tulipalo aiheutti miljoonien eurojen vahingot, mutta asiat on saatu sovittua vakuutusyhtiön kanssa, Jokinen sanoo.

Uuden liiketalon runko pystytetään teräksestä ja seinät betonielementeistä. Lopullisia piirustuksia ei vielä ole, mutta Jokisen mukaan rakennukseen tulee noin 2 600 neliötä. Rakennusoikeutta 20 800 neliön tontilla on riittämiin.

– Kunnan kanssa kaikki asiat ovat sujuneet erinomaisesti, Jokinen kehuu.

Kemiönsaaren tekninen johtaja Ralf Nyholm ja valvontapäällikkö Dan Renfors lupailevat, että kunta pyrkii käsittelemään rakennuslupahakemuksen mahdollisimman nopeasti. Paalutussuunnitelma riitti siihen, että uuden rakennuksen pohja voitiin paaluttaa jo viime viikolla.
Seuraava rakennus- ja ympäristövalvontalautakunnan kokous on näillä näkymin lokakuun lopulla.

Moottoriveneisiin keskittynyt Kemiönsaaren Venekeskus oli tehnyt ison remontin muuttaessaan Wuorionkujalle pari vuotta sitten. Tulipalo ajoi yrityksen myyntitiimin ja huollon Björkbodan vanhaan lukkotehtaaseen, jonka Ben Lindström osti viime marraskuussa.

Lindströmin alkuperäinen ajatus oli, että Abloyn entisiin teollisuushalleihin tulisi veneiden huolto ja säilytys.

– Huolto ja talvisäilytys jäävät Björkbodaan, mutta uusien veneiden ja vaihtoveneiden myynti palaa takaisin Kemiöön. Paikka on tunnettu, ja siinä on myyty veneitä kauan, Ben Lindström toteaa.
Lindström laskee, että he saavat sisätiloihin esille yli kaksikymmentä venettä.
– Siitä tulee hyvä kokonaisuus.

Tavaratalo Hurrikaani on forssalainen perheyritys. Riippumattomalla tavarataloketjulla on myymälät Kemiönsaaren lisäksi Forssassa, Nokialla, Ylöjärvellä ja verkossa.
Palossa tuhoutunut myymälä oli avattu kuusi vuotta sitten.

– Uudesta myymälästämme tulee huomattavasti vanhaa suurempi, ja siihen tulee lisäksi iso puutarhamyymälä, jonne on käynti myymälän sisältä, hallituksen puheenjohtaja Lasse Salomaa kertoo.

Hurrikaanin myymälöissä on tarjolla noin 60 000 – 70 000 eri nimikettä. Salomaan mukaan Kemiöön saadaan jatkossa tarjolle sama valikoima kuin kaikissa muissakin myymälöissä.