Pikatestien kysyntä on nousussa – Salossa tehtyjä koronapikatestejä ei ole edelleenkään kuluttajamyynnissä Suomessa

0
Koronaviruksen kotitestejä on kahta päätyyppiä: vasta-ainetestejä ja antigeenitestejä.

Koronatestauskäytännöt ovat muutoksessa, ja Salossakin on jo ryhdytty valtakunnallisen linjauksen mukaisesti rajoittamaan molemmat rokoteannokset saaneiden testausta.

Suomalaisia ohjeistetaan nyt käyttämään kotitestejä, joiden käyttö on tähän asti ollut vähäistä.

Salon suurimman päivittäistavaratoimijan Suur-Seudun Osuuskaupan SSO:n valikoimiin pikatestit tulivat kesäkuussa.

SSO:n toimialajohtaja Heikki Vottonen kertoo, että menekki oli aluksi vähäinen, mutta kysyntä on kasvanut syksyllä.

Absoluuttiset luvut ovat kuitenkin edelleen pieniä.

– Tällä hetkellä niitä myydään päivittäin yhteensä 15–20 kappaletta kaikissa meidän yksiköissä koko toimialueella, Vottonen sanoo.

Kaikkiaan SSO on myynyt pikatestejä tähän mennessä noin 2 500 kappaletta. Valikoimassa on yksi pikatesti, joka on antigeenitesti.

Koronapikatestejä myös valmistetaan Salossa.

Salolainen Salofa valmisti viime vuonna noin kolme miljoonaa testiä. Kasvuvauhti on kova, ja kolmen miljoonan valmistetun testin raja on tänä vuonna jo ohitettu. Työntekijöitä on 30–50 ajankohdasta riippuen.

– Teemme töitä kolmessa vuorossa. On kiikun kaakun, riittääkö kapasiteetti vastaamaan kysyntää, sanoo tehtaanjohtaja Jarmo Nykänen.

Salon Seudun Sanomat on jo aiemmin uutisoinut, ettei Salofan testejä voi ostaa kotikäyttöön, koska ne on hyväksytty Suomessa vain ammattihenkilöstön käyttöön.

Tilanne on edelleen sama, eikä Salofa ole saanut vasta-ainetestilleen hyväksyntää kuluttajatestiksi. Tilanne harmittaa Nykästä, mutta kuumana käyvä vientimarkkina on pitänyt ajatukset muualla.

– Emme ole jaksaneet taistella tuulimyllyjä vastaan, kun ulkomaat vetävät.

Salofan tuotannosta yli 99 prosenttia menee vientiin.

Kahden ison tukkurin kautta testeistä suuri osa päätyy Yhdysvaltoihin, Thaimaahan ja jatkossa myös Vietnamiin. Myös Keski-Euroopasta löytyy paljon asiakkaita.

Nykänen sanoo, että tehdas Salossa on kilpailuetu.

– Suomalainen testi kiinnostaa Keski-Euroopassa enemmän kuin kiinalainen testi. Olemme tehneet Salossa videoita, joista näkyy, että tehtaamme on täällä.

Salossa tehdyt testit kiinnostavat myös salolaisia. Nykänen tietää, että pikatestien käyttäjiä löytyykin myös Salosta: paikallisia testejä voi tilata ulkomaisista nettikaupoista.