Salolaiset lapset näkivät äitinsä pahoinpitelyn omalla kotipihalla – syyttäjä vaatii tuomiota tapon yrityksestä

0
Syyttäjä vaatii salolaismiehelle vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta. Salon poliisi ei ole tiedottanut kesäkuisesta väkivallanteosta.

Kaksi alaikäistä lasta näki omalla kotipihallaan, kun salolainen mies hakkasi ja kuristi heidän äitiään. Avunhuutojen paikalle tuoma eläkeläisnaapuri sai näkemästään sydänoireita ja tarvisti ambulanssin.

– Huusin jatkuvasti apua ja huusin, että lopeta. Luulin, että äiti kuoli, uhrin teini-ikäinen tytär kertoi oikeudenkäynnissä perjantaina.

Syyttäjä vaatii keski-ikäiselle miehelle vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta tapon yrityksestä. Syyttäjän mukaan miehellä ei ollut aikeitakaan lopettaa hengenvaarallista väkivaltaa. Pahoinpitelijä lopetti vasta, kun naapurista rientänyt mies tarttui häntä käsistä.

Syytetty asteli Salon käräjäsaliin perjantaina sähköinen valvontapanta jalassa. Mies vilkuili istunnon aikana matkapuhelintaan, sillä oikeustalo oli hänelle sallitun oleskelualueen ulkopuolella. Ilman seurantapantaa syytetty olisi odottanut oikeudenkäyntiä tutkintavankilassa.

Uhri ja syytetty tunsivat toisensa pitkältä ajalta, ja he olivat olleet ainakin hyviä ystävyksiä. Suhteen mahdollinen syvyys jäi vain käräjäoikeuden tiedoksi – osuus käsiteltiin suljettujen ovien takana.

Kesäkuun lopun väkivallantekoa oli edeltänyt viikkojen jakso, jonka aikana mies oli soittanut uhrille satoja puheluita. Hän oli enimmillään soittanut jopa yli neljäkymmentä kertaa päivässä.
Kun nainen lakkasi vastaamasta, mies alkoi käyttää kahta muuta puhelinliittymää.
– Soittoja oli niin paljon, että ne haittasivat arkielämää ja töissä olemista. Tunsin sen aika ahdistavaksi, uhri kertoi.

Syyttäjän mukaan syytetty oli myös tarkkaillut uhria. Maanantaisena iltana mies ilmestyi perheen kotiovelle, kun äiti oli lähdössä lastensa kanssa uimaan.
– Tarkoitus oli keskustella huonoista väleistä, mutta hän ei halunnut keskustella, syytetty totesi.

Väkivalta leimahti äkisti. Syyttäjän mukaan mies löi naista ensin nyrkeillä kasvoihin, jonka jälkeen hän alkoi takoa tämän päätä oveen ja pihan betonilaatoitukseen.
– Olin loppuvaiheessa valmistautunut siihen, että kuolen, uhri sanoi.
– Äiti alkoi korisemaan, eikä vastannut enää mitään. Äiti oli täysin voimaton, tytär kertoi.

Todistajana kuullun eläkeläisnaapurin mukaan syytetty ei reagoinut lopeta-huutoihin mitenkään. Päinvastoin, naapuri kertoi kuulleensa kumahduksen joka kerta, kun uhrin pää osui kovaan.
– Aloin täristä, enkä voinut katsoa loppuun. Ihmettelin, kuinka paljon ihminen kestää.

Hyökkääjä lopetti hakkaamisen vasta, kun paikalle tullut mies tarttui häntä käsistä. Aluesyyttäjä Jaana Jalo muistutti sydänpysähdyksen vaarasta ja korosti, että ilman ulkopuolista väliintuloa pahoinpitely olisi vain jatkunut.
– Hän ei osoittanut minkäänlaisia lopettamisen merkkejä.

Käräjäoikeus katseli naisen vammoista otettuja valokuvia. Syyttäjän mielestä kuvat kaulasta kertoivat erityisen voimakkaasta kuristamisesta.
– Hyvinkin pahan näköinen, Jalo arvioi.
Uhrin puolustusasianajaja Veli Ahtee oli samaa mieltä, mutta syytetyn puolustusasianajaja Matti Alasentie näki samat kuvat eri tavalla.
– Aika lieviä vammoja. Jäljet olisivat aivan toisenlaiset, jos olisi voimakkaasti kuristettu.

Ruumiillista työtä tekevä syytetty arvioi käyttäneensä voimastaan neljäkymmentä prosenttia.
– Se on selvää, ettei tarkoitus ollut tappaa. Ei sillä voimalla, mitä minä kuristin, saa helposti henkeä pois.

Uhri kuvaili pahoinpitelyn jälkeistä viikkoa kamalaksi. Muiden vammojen lisäksi hänellä todettiin aivotärähdys.
– En päässyt ylös sängystä enkä pystynyt hoitamaan lapsia.

Tapon yrityksen lisäksi syytetty kiisti syytteen vainoamisesta. Puolustus piti tekoja pahoinpitelynä ja viestintärauhan rikkomisena.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tuomion kansliasta lokakuun lopulla.