Salon 4H-yrittäjät saivat oman toimitilan – Juuri avattu Business Lab on Suomen viides

0
Ella Turpeinen (edessä) suosittelee 4H-yrittäjyyttä kaikille nuorille, jotka haaveilevat yrityksen perustamisesta. Hänen takanaan seisoo Anna Laakkonen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Sokoksen yläkerrassa vietettiin keskiviikkona Salon Business Labin avajaisia. Kyseessä on työskentelytila, joka on tarkoitettu paikallisille 4H-yrittäjille.

Business Labissa nuoret yrittäjät voivat verkostoitua ja kehittää yritystoimintaansa.

– Tänne voi esimerkiksi tulla tekemään töitä, tapaamaan asiakkaita ja pitämään koulutuksia, kertoo hanketyöntekijä Ella Turpeinen.

Hanke sai alkunsa tämän vuoden tammikuussa Salon 4H-yhdistyksen aloitteesta. Sen on rahoittanut Lounais-Suomen aluehallintovirasto.

Uusi Business Lab on Varsinais-Suomen ensimmäinen ja koko Suomen viides. Tätä ennen tilat löytyivät Helsingistä, Rovaniemeltä, Oulusta ja Seinäjoelta.

– Toivomme, että Labilla tulee olemaan paljon käyttöä.

Salon Business Lab on rakennettu paikallisen 4H-yhdistyksen tilojen yhteyteen. Huoneesta tehtiin monitoimitila, josta löytyy koulutus- ja esittelytilan lisäksi esimerkiksi studio.

Sisustuksessa huomioitiin sekä esteettisyys että ergonomia. Business Labissa voi valita, haluaako istua rennosti vihreällä samettisohvalla tai aktiivisesti tasapainotuolilla. Jos haluaa istumisen sijaan työskennellä seisten, tilasta löytyy myös korkeita työpöytiä.

Business Labiin hankittiin paljon laadukasta ja modernia tekniikkaa, kuten kamera, tietokone, piirtolevy, tulostin ja älytaulu. Investoinneilla pyrittiin tasavertaistamaan nuorten mahdollisuuksia yritystoimintaan.

– Toimintaan voi tulla mukaan, oli mistä lähtökohdista tahansa, sanoo Turpeinen.

Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Laakkonen kertoo, että avajaiset jatkuvat torstaina avoimien ovien merkeissä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salossa on jopa 80 4H-yritystä, mikä on valtakunnallisesti katsottuna huomattava määrä.

– Täällä on paljon yritteliäitä nuoria, joten täällä on ihana edistää yrittäjyyskasvatusta, sanoo Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Laakkonen.

Salolainen Deita Kaivonen on ollut mukana 4H-toiminnassa vuoden verran. Hän valokuvaa, toimii it-tukena sekä tekee graafista suunnittelua ja tekokynsiä.

Kiinnostus yrittäjyyteen lähti halusta tehdä asioita itse.

– Olen aina halunnut päättää itse omista asioistani, ja pidän monista yrittäjyyteen liittyvistä seikoista, Kaivonen toteaa.

Yrittämisessä on hänen mukaansa omat haasteensa, mutta silti hän kokee työmuodon itselleen kaikista sopivimmaksi.

Etenkin Business Labin kuvausnurkka tulee Kaivosella kovaan käyttöön: hän tekee yrityksensä kautta paljon tuotekuvausta.

Deita Kaivonen tekee 4H-yrityksensä kautta monia asioita, kuten graafista suunnittelua ja tekokynsiä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Business Labin toimintamalli on yhä mietinnässä, ja tilan suunnittelua jatketaan syyskuun ajan.

– Visiot ovat hyvät, ja ainoastaan toteutus uupuu, toteaa Turpeinen.

Paikalle aiotaan esimerkiksi palkata Business Lab -talonmiehet, jotka huolehtivat tilan siisteydestä, käytettävyydestä ja teknisestä tuesta. Tavoitteena on, että paikalliset 4H-yrittäjät pääsevät käyttämään tilaa viimeistään ensi kuussa.

Avajaiset jatkuvat torstaina avoimien ovien merkeissä. Business Lab on auki kello 16–19, jolloin paikalla voi tutustua uuteen tilaan, 4H-yhdistyksen toimintaan sekä paikallisiin 4H-yrittäjiin.

  • Lue lisää aiheesta
  • 4H