SM-sarjapaikka on osa palapeliä – Vilppaan U19-pojat selvittivät karsintaturnauksen tyylillä

0
Vilppaan liukas takamies Alex Romu oli paha pideltävä Sykin puolustukselle.

Vilppaan U19-pojat selvisivät kirjaimellisesti heittämällä koripallon SM-sarjaan viikonloppuna Perniön karsintaturnauksesta.

Vilpas hävisi sunnuntain avausottelussa rankingykköselle Hongalle 80–92, mutta SM-sarjapaikan ratkaisseessa ottelussa helsinkiläinen Sykki oli täysin vastaantulija. Vilpas voitti 40 pisteellä (98–58) ja lunasti SM-paikan.

– Honkaa vastaan aloitimme huonosti (0–11), mutta taistelimme loppuun asti. Honka oli hirmu fyysinen, iso ja taitava porukka, eikä turhaan rankingykkönen, Vilppaan päävalmentaja Esa Mäkynen kertoi.

Sykkiä vastaan Vilpas määräsi pelin ehdot alusta asti.

– Oli hyvä osumapäivä, Mäkynen kuittasi.

Mäkynen kehui erityisesti Vilppaan liigaryhmässä olevaa kaksikkoa Tuukka JuntunenOnni Mäkynen (18 pistettä) sekä takamiehiä Emil Huttusta (12) ja Alex Romua (11).

– Emililtä erinomainen ottelu. Alex taas on sarjan nopeimpia pointteja, kunhan saa vielä malttia tekemiseensä.

Yli 10 pistettä Vilppaasta heittivät myös Timur Emaldynov (14) ja Wiljami Vihiniemi (12).

Ottelua seurasi Perniön liikuntahallissa silmämääräisesti arvioituna lähes 200 katsojaa.

Vilppaalla on käytettävissä Kalle Määttäsen ikävän loukkaantumisen jälkeen 13 pelaajan ryhmä.

Noin viisikollinen pelaa U19-pelien lisäksi miesten Divari B:tä Jussi Savolaisen valmentamassa PeU-Basketissa (Savolainen on mukana myös U19-joukkueen valmennuksessa). Lisäksi Mäkynen ja Juntunen ovat siis myös Vilppaan liigajoukkueen mukana.

Esa Mäkynen kertoi sunnuntain ottelun jälkeen, että kokonaiskuormituksen kanssa tulee olla erittäin tarkkana.

– Tätä palapeliä kootaan pelaajakehitys edellä. SM-sarjan pelit ovat lauantaisin ja Divari B sunnuntaisin eli aikataulullisesti ei ole ongelmaa, mutta pitää poikien levätäkin välillä.

Pääasiassa 2004 syntyneistä koostuvan Vilppaan U19-joukkueen menestymismahdollisuudet SM-sarjasta riippuvat pitkälti siitä, ketkä pelaavat.

– Emme ole ainoa seura, joka on samassa tilanteessa. Esimerkiksi Hongalla on useampi Divari A -pelaaja. Tuskin myöskään (Joensuun Katajan) Valtteri Mervola tulee pelaamaan montaa U19-peliä, Mäkynen muistutti.

U19-poikien SM-sarja on pääkaupunkiseutukeskeinen. Hongan lisäksi sarjassa on Espoosta Omnian akatemia, helsinkiläisseuroista MuKi, HNMKY, Vantaalta PuHu ja Järvenpäästä Raiders. Muut SM-sarjaseurat ovat miesten Korisliigasta tutut Joensuun Kataja, Tampereen Pyrintö ja Kouvolan Kouvot.

U19-pojat ovat toistaiseksi ainoa Vilppaan joukkue, joka on hankkinut SM-sarjapaikan.

U19-tytöt pelasivat oman turnauksensa Espoossa. Sunnuntain ensimmäisessä ottelussa pelattiin Vilppaan keskinäinen ottelu Oona Panulan valmentaman ykkösjoukkueen ja Janne Sorsteen valmentaman 04-05-joukkueen välillä. Ykkösjoukkue voitti 80–42.

SM-sarja paikan ratkaisseessa ottelussa Vilpas hävisi Espoo Basket Teamille 49–76. Espoon turnauksen voitti Honka.

Näin ollen Vilppaalta pelaa alkavalla kaudella kaksi joukkuetta U19-tyttöjen valtakunnallisessa I divisioonassa.

Ensi viikonloppuna käydään viimeiset SM-karsintaturnaukset. U16-pojissa Vilppaalla on karsinnan viimeisessä vaiheessa kaksi joukkuetta.

Jere Anttilan valmentama Vilppaan ykkösjoukkue on Helsingin lohkossa yhdessä KTP:n, Kouvojen ja Torpan Poikien kanssa.

Ville Lepistön valmentama Vilppaan 07-joukkue on Littoisissa yhdessä Ura Basketin, HNMKY:n ja Espoo Basket Teamin kanssa.