Someron kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei halua korjata urheilukenttäpäätöstä

6
Someron kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jutta Varjus (kok.) ei pidä tarpeellisena korjata hallituksen viime kokouksessa tekemää urheilukenttäpäätöstä. Kuva: SSS-arkisto/Santeri Iltanen

Someron urheilukentän peruskorjauksesta tehtyjä ristiriitaisia päätöksiä ei olla käsittelemässä kaupunginhallituksen seuraavassa kokouksessa. Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen esitti asian uudelleen käsittelyä, mutta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jutta Varjus (kok.) kieltäytyi ottamasta esityslistalle hallituksen viimeksi tekemän, kuntalakia koetelleen päätöksen korjausta.

– Puheenjohtaja katsoi, ettei se tällä kertaa sovi listan sisältöön, sanoo Suikkanen, mutta muistuttaa, että kaupunginhallitus voi kokouksessa ottaa käsiteltäväkseen myös asioita esityslistan ulkopuolelta.

– On mahdollista, että urheilukenttää käsitellään maanantaina, jos hallitus niin haluaa, hän toteaa.

Jutta Varjus sanoo, ettei halua poukkoilla päätöksenteossa.

– En ottanut asiaa listalle, koska siitä on tehty päätös ja pöytäkirja on allekirjoitettu. Emme voi mennä muuttamaan päätöksiä sen perusteella, mitä niistä kirjoitetaan, hän sanoo viitaten Salon Seudun Sanomissa 24.9.2021 olleeseen Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpään haastatteluun.

– Kaikki selvittelevät asiaa tykönään. Katsotaan, mitä maanantaina tapahtuu, Varjus kommentoi.

Someron kaupunginvaltuusto on jo kahdesti hyväksynyt enemmistöpäätöksellä urheilukentän 1,6 miljoonan euron peruskorjausta koskevat suunnitelmat ja myöntänyt hankkeelle määrärahat.

Kaupunginhallitus totesi viime kokouksessaan, että kenttähanke pitäisi laittaa uudelleen valmisteluun, korjata kuntoon nykyisen kokoisena, säästää vanha katsomo ja rakentaa joko siihen tai sen välittömään läheisyyteen uudet suihku- ja wc-tilat. Sami Suikkasen mielestä kaupunginhallituksen on tarpeen tarkentaa päätöksensä sanamuotoja, jotta päätöksen sisältö tulee selväksi asiaa valmisteleville viranhaltijoille ja toimielimille.

Hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää totesi Salon Seudun Sanomien haastattelussa, että kaupunginhallitus on halunnut päätöksellään vesittää kunnan korkeimman päättävän elimen eli kaupunginvaltuuston tahdon.

– Se on hänen mielipiteensä, Jutta Varjus toteaa.

Sami Suikkanen haluaa hallituksen käsittelevän myös Solu-asian uudelleen, koska hallituksen päätöksen voi tulkita olevan ristiriidassa valtuuston päätösten kanssa. Valtuusto päätti, että kentän puku- ja pesutilat tehdään Solu-rakennukseen, joka aikoinaan hankittiin Kiiruun koulun väistötilaksi. Varsinais-Suomen aluehallintovirasto myönsi hankkeeseen 74 700 euron valtionavustuksen. Viime kokouksessaan kaupunginhallitus päätti kuitenkin myydä Solun.

Olli Mäenpää sanoi, että kunnallisessa demokratiassa ylimmän toimielimen päätöksiä ja sen ilmaisemaa tahtoa pitää kunnioittaa. Jos hallitus haluaa muuttaa valtuuston päätöstä, on sen kuntalain mukaan tehtävä asiasta esitys valtuustolle.

Mäenpää korosti myös, että kunnalliseen demokratiaan ei kuulu hakea valtuuston päätöksestä porsaanreikiä, jotta pystyttäisiin toimimaan sen tahtoa vastaan, vaikka mahdollisesti rimaa hipoen päästäisiinkin kuntalain rajoihin.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Valtakunnanihmettelijä
10 kuukautta sitten

Mikä tämän kaiken takana mahtaa olla? Onko kiista henkilöitynyt joihinkin kuntapäättäjiin vai onko tuo urheilukenttä niin suurten intohimojen kohde jollekin rakentajalle? Onko tehty joskus lupauksia joita ei voida julkisuuteen esittää saatikka että niitä voitaisiin pitää?
Aivan omaa luokkaansa tämä Someron ”änkyröinti”.
Kuka puhkaisisi kuplan ja puhuisi suunsa puhtaaksi?

Tuomo Kurkikangas
10 kuukautta sitten

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan väliaikaiset tilat myydään. Myydään siksi, että ne ovat väliaikaisiksi väistötiloiksi tehty. Perustuksia ei ole. Salaojituksia ei ole. Routasuojausta ei ole. Rakennelma on tehty konteista. Rakennesuunnitelmia perustuksista ei ole.
Kaupunginhallitus haluaa valtuuston määrärahojen puitteissa tehdä asialliset uudet pukutilat.
Päätöstä vastustavien mukaan väistötilat ovat oikein hyvät. Päätöstä vastustaa keskustapuolue. Entinen valtapuolue.

Muiden tehtävä
10 kuukautta sitten

Eiköhän tuo rakennuksen kunto selvitetä rakennusluvan käsittelyssä, joka taas on rakennustarkastajan ja ympäristölautakunnan tehtävä. Vai onko niin, että kaikki tieto ja taito on kaupunginhallituksen muutaman jäsenen hallussa ja muihin ei luoteta?

Somerolla ei näytä menevän perille vaikka rautalangasta vääntäisi ja hallintolain asiantuntija kovin sanoin muistuttaisi, että valtuuston tahto ylittää kaupunginhallituksen tahdon. Syitä toki tuntuu löytyvän loputtomasti valtuuston tahdon kiertämiseen.

Uusi Kittilä
10 kuukautta sitten

Nyt on kyllä pokkaa Someron kaupunginhallituksen puheenjohtajalla. Kuittaa ja nollaa Suomen arvostetuimman hallinto-oikeuden asiantuntijan vakavat huomiot demokratian sivuuttamisesta sillä, että ”Se on hänen mielipiteensä”. Tässä on kyse jo paljon suuremmasta asiasta kuin siitä, miten urheilukenttä korjataan.
Nauttiiko kaupunginhallitus todella vielä valtuuston luottamusta näiden kaikkien toimien ja lausuntojen jälkeen?
Somerosta näyttää tulleen uusi Kittilä, jossa on ihan omat säännöt.

Vallan amazon vallassa
10 kuukautta sitten

Nyt on noussu valta päähän toden teolla?
Puolustelee omia päätöksiään, vaikka on väärässä. Ja jättää arvostetun asiantuntijan mielipiteen omaan arvoonsa. Taitaa valta vaihtua Somerolla ennen kuin on edes kunnolla päässyt alkaa.

Kovaa peliä
10 kuukautta sitten

Ensin teknisen lautakunnan viranhaltijat kertovat ammattitaitonsa vähättelystä. Sama linja jatkuu ja nyt maan arvostetuimman hallinto-oikeuden asiantuntijan vakavat moitteet kuitataan olankohautuksella. Kovaksi on peli mennyt.