Syksy on keltainen ja punainen – Railakkaat vaatevalinnat piristävät Salon katukuvaa

0
Halikkolainen Pirkko Tahvanainen rakastaa värejä, ja toivoo kauppojen valikoimiin nykyistä enemmän kirkkaita värejä pastellisävyjen sijaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Syksyinen katukuva ei ole Salossa ollenkaan niin tumman masentava tai tylsän rusehtava kuin voisi äkkiseltään uumoilla. Vaikka monella on päällään mustaakin, on asukokonaisuuksiin usein yhdistelty piristäviä väriläiskiä.

Vaskiolla asuva Pirkko Tahvanainen harmittelee, miten vaikeaa kaupoista on löytää kunnon värisiä vaatteita. Platkun väriset jäävät häneltä ostamatta.

– Sään mukaan pukeudutaan, mutta väriä pitää olla. Suosin kirkkaita värejä, enkä tykkää pastellisävyistä, Tahvanainen painottaa.

Myös naisen hiukset leiskuvat väliin punaisina, oransseina ja keltaisina. Lauantaina hän oli pukeutunut mustiin farkkuihin, lyhyeen mustaan nahkajakkuun ja pilkulliseen mustaan puseroon. Väriä kokonaisuuteen toivat hiusten lisäksi paksupohjaiset keltaiset kengät.

– Kengät ovat Raision Myllyn Clickistä. Nämä olivat pari vuotta jemmassa, sillä ostin kaksi paria samanlaisia, Tahvanainen nauraa.

– Lyhyenä ihmisenä olen aina käyttänyt korkokenkiä, ja näin vanhemmiten tällaiset tennarityyppiset tuntuvat parhaimmilta jalassa.

Aurora Mäen syystakki on fiini. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Marttilalainen Aurora Mäki tepastelee vastaan niin tyylikkäänä kuin vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen vain voi. Salosta lähtöisin oleva Iida Järvinen on pukenut tyttärensä iloiseen tyyliin.

– Hän ei vielä itse valikoi vaatteitaan, mutta laittaa mielellään kenkiä jalkaansa.

Lauantaina Auroralla oli jalassaan vaaleanlilaa kimaltavat paljasjalkakengät, joiden merkki on tshekkiläinen Jonap Jerry.

– Lapsille suositellaan paljasjalkakenkiä, koska ne tukevat jalan kehitystä, Järvinen huomauttaa.

Auroran tupsupipo ja mustat housut ovat kotimaista Metsola-lastenvaatemerkkiä. Elegantisti kaavoitetun roosaan vivahtavan ulkotakin äiti oli tilannut verkkokaupasta.

– Tykkään, että takki on vähän pidempi, Julia Vartiainen sanoo. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolainen Julia Vartiainen kulkee syksyyn muodikkaan isoruudullisessa Vero Modan takissa, joka hänellä on kevät- ja syyskäytössä.

– Näin mediassa paljon tällaisia takkeja, ja miellyin niihin. Ostin tämän jo viime vuonna, mutta tykkään siitä yhä, hän iloitsee tekemästään hankinnasta.

Harmaan ja mustan ruuduttaman takia kanssa Vartiaisella on mustat farkut ja valkoiset lenkkarit.

– Kun tulee viileämpää, lisään vielä takin sävyihin sopivan huivin.

Oula Wichmann kantaa omenalaatikkoa khakin värisessä vaatekerrassa. Harmaanruskean pusakan alta pilkottaa Massimo Duttin raidallinen paita, jonka mies osti Espanjasta viitisen vuotta sitten.

– Ostan vaatteita hyvin harvoin. Haen laatua, eikä hinnalla ole niin merkitystä.

Hän haluaa vaatteittensa kestävän käyttöä.

– Pidän samoja vaatteita varmaan kymmenen vuotta, joten olen muodikas kerran vuosikymmenessä!

Anneli Wichmann sanoo molempien tekevän vaateostoksia laatu edellä; merkillä ei ole väliä. – Mutta jotkut merkit ovat parempia kuin toiset, Oula Wichmann huomauttaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Jos mies valitseekin päälleen vaaleanharmaanruskeaa, tykkää vaimo, että vaatteissa on väriä. Anneli Wichmann sointuu ruskan värittämään maisemaan keltaisissa samettihousuissaan. Olalla roikkuva nahkalaukku on samaa värisävyä. Noom -merkin samettihousut löytyivät Stockmannilta.

– Etsin niitä pitkään, kun vanhat sammarit kuluivat puhki.

Zerimar-nahkalaukun aviomies on tuonut Espanjasta.

– Silloin oli haussa keltainen kassi. Sitäkin piti etsiä kauan.

Ykä ja Anne Mustonen osaavat kerrospukeutumisen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Kylmä sää vaatii kerrospukeutumista, toteavat Vartsalasta Salon torille poikenneet Anne ja Ykä Mustonen.

– Tummaa linjaa tulee vedettyä läpi vuoden, Anne Mustonen kertoo. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Anne Mustosen leopardikuvioiset farkut ovat Lindexin alennusmyynnistä, pitkä hupparipaita Tuurista, musta nahkarotsi nettikirppikseltä ja pitkähkö mustakeltainen villaliivi porvoolaisesta putiikista.

– Huivi on tärkeä muistaa. Aina paleltaa, jos kaula on paljaana, Anne Mustonen sanoo.

Ykä Mustonen on pukeutujana ennakkoluuloton yhdistelijä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ykä Mustonen on yhdistänyt rennosti siniset farmarit mustaan t-paitaan, ruskeaan nahkatakkiin, sinertävään huiviin ja tummaan kangaslippalakkiin.

– Stetson-merkkinen päähine on varmaan Sokokselta ja nahkatakki Tuurin Nahkapaikasta, Ykä Mustonen muistelee.

Miehen asukokonaisuuden kruunaavat räyhäkkään mustavalkoruudulliset jalkineet.

– Nämä ovat Vansit, Mustonen hehkuttaa amerikantossujaan, jotka ovat skeittikauppa Ponke´sista.

Salolainen Laura Mänki sekoittaa pukeutumiseensa mielellään monensävyistä punaista ja lisää joukkoon välillä myös oranssia. Alla voi olla mustaakin kuten lauantaina verkkarit ja pusero. Uusi punainen ulkoilutakki on Prismasta, uudet verkkarit Citymarketista ja pitkävartiset punaiset kengät Kenkä Plazasta.

– Jos vaan löytyy täkäläisistä liikkeistä, suosin niitä vaateostoksilla, Mänki korostaa.

Fredrikssonin upea antiikinpunainen samettihattu on kestänyt naisen käytössä 1980-luvulta asti.

– Kun ostaa laatua, se kestää.

Laura Mänki viihtyy punaisen kaikissa sävyissä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Punavalkoisen kaulahuivin Mänki osti miehelleen lahjaksi Turun merimuseo Forum Marinumista. Se ei kuitenkaan kelvannut siipalle, joten hän otti sen omaan käyttöönsä.