
Tahti on ripeää ja ylimääräiset liikkeet vähissä, kun salolaisen Top Marine Oy:n yrittäjä Osmo Friberg tekee syyshuoltoa 60-hevosvoimaiseen perämoottoriin.
Nykyveneessä tavallisen nelitahtimoottorin perushuolto on melko tiivis paketti: öljynvaihto ja suodatin, vaihteistoöljyn vaihto, polttoaineen suodattimen vaihto, sinkkien tarkastus tai vaihto, pilssivesien poisto ja akun kengän irrotus ennen talvisäilöön siirtoa.
Makeavesikäytöllä moottorin jäähdytyskanavista huuhdellaan mahdollinen suolavesi pois. Silloin suola ei pääse vaurioittamaan konetta sisältä päin.
– Vene huolletaan aina syksyisin kauden päätteeksi. Sillä asiakas saa varmuuden veneestä ensi kaudeksi. Minun kannaltani työt kannattaa tehdä syksyllä, koska keväällä veneet halutaan vesille nopeassa tahdissa, kun aurinko alkaa paistaa. Jos huollon jättää sinne, on liemessä, Friberg sanoo.
Tiivis työtahti johtuu venealan kausiluonteisuudesta. Töitä on kahdeksana kuukautena vuodesta paljon, ja erityisen paljon syksyllä ja keväällä.
Yrityksen läpi kulkee kauden aikana 150 venettä. Friberg huoltaa jokaisen, ja 75 venettä jää yritykselle talvisäilöön kahteen eri halliin.
– Teen alihankintaa paljon ja huollan muun muassa Astrum Veneen kaluston. Nostan veneet ylös, pesen pohjan ja huollan tekniikan.
Huollettava kalusto alkaa pienistä perämoottoriveneistä ja jatkuu suuriin 40-jalkaisiin moottoriveneisiin, joissa saattaa olla kaksi suurta sisämoottoria.
– Top Marinen työ painottuu sisämoottoriveneisiin, ja olemme Volvo Pentan virallinen huoltoliike. Perämoottoreiden huolto menee tässä sivussa.

Friberg sanoo tekevänsä paljon yhteistyötä muiden venealan yrittäjien kanssa, eikä hän edes yritä tehdä kaikkea itse.
Jos veneen vetolaite on rikki, Friberg irrottaa sen ja vie muualle korjattavaksi. Veneen saamat kolhut ja naarmut korjataan niin ikään alan erikoisliikkeissä.
Jos perämoottorin vika edellyttää merkkiliikkeen vianetsintää, apu löytyy muista alan yrityksistä. Friberg kehuu alan ammattilaisten auttavan toisiaan hyvässä hengessä.
– Erikoistyöt vaativat aina erityisosaamista, eikä minun ole järkevää panostaa kaikkeen itse.
Salonjoen rannassa toimivan Top Marinen laiturin paikalle oli 1970-luvulla meriasema, ja Osmo Friberg myi siellä bensaa yhdessä isoisänsä kanssa.
Esson huoltoasemaa pitänyt Ilppo-isä huolsi perämoottoreita jo 1960-luvulta asti, ja Osmo-poika tuli mukaan töihin 14-vuotiaana vuonna 1980.
Maailma on muuttunut neljässäkymmenessä vuodessa paljon. Moottoriveneissä oli 1980-luvulla perässä usein 10–30-hevosvoimainen kaksitahtimoottori.
Uusissa veneissä perusmoottori alkaa olla 150-hevosvoimainen nelitahti, eikä 300-hevosvoimainenkaan ole mikään ihmetyksen aihe.

Veneen omistajatkin ovat muuttuneet. Yhä harvempi haluaa perehtyä veneen tekniikkaan sen syvällisemmin.
Monelle riittävät ajelut kauniina kesäpäivinä. Se tarkoittaa, että jonkun on nostettava vene ylös merestä, tehtävä siihen huolto ja säilytettävä vene talven yli lämpimässä tai kylmässä hallissa. Ihmiset ovat myös valmiita maksamaan palvelusta.
– Meillä säilytettävien veneiden omistajista 90 prosenttia tulee Turusta ja Helsingistä. Heille Salo on kätevä paikka, koska veneet ovat kesän Kemiönsaaren ympäristössä. Salossa hinnat ovat edullisempia ja palvelu parempaa kuin isoissa kaupungeissa, Friberg sanoo.
Yhden miehen yritystä pyörittävä Osmo Friberg on kerralla telakan toimitusjohtaja, työnjohtaja, asentaja ja juoksupoika.
Veneiden huolto on fyysisesti raskasta. Friberg sanoo pitävänsä asiakaspalvelusta ja työnteosta ulkona.
– Tässä näkee heti kättensä työn. Telakalla luonto on lähellä, ja esimerkiksi kuningaskalastaja ja piekana ovat kesäisin vakiovieraita.
Huolissaan Friberg on lähinnä Salonjoen kunnosta. Hänen mukaansa venealan yrityksille on elintärkeää, että joen veneväylä pidetään ajokunnossa ja että se ruopataan aika ajoin.