Katso kuvat: Taiteiden Yä keräsi kokoon myyjät ja esiintyjät – Jättipiknik sovellettiin korona-aikaan

0
Jani Piirainen myi kojullaan steampunk-aiheisia tuotteita. Kuvat: SSS/Marko Mattila

Salossa vietettiin torstaina kulttuuritapahtuma Taiteiden Yätä. Ohjelmaa järjestettiin ympäri kaupungia, joten paikalliseen kulttuuritarjontaan pystyi tutustumaan turvavälit huomioon ottaen.

Tapahtuma avattiin Salon torilla kello 17 jättipiknikin merkeissä. Tällä kertaa salolaiset eivät kuitenkaan kokoontuneet yhteisen pitkän pöydän äärelle, vaan piknik-eväistä nautittiin torin ympäristössä.

Minttu ja Henni Repo saapuivat paikalle hot dog -ostoksille. Koska ohjelmaa järjestettiin jo ennen jättipiknikiä, he olivat ehtineet käydä katsomassa sirkustelua Helsingintiellä. Minttu Repo piti erityisesti rumpujen soittamisesta.

Myöhemmin Revot suuntaavat takaisin torille katsomaan tapahtuman päättävää tulishow’ta.

Henni (vas.) ja Minttu Repo olivat Taiteiden Yässä ensimmäistä kertaa.

Helsingintien alkupää oli tapahtuman aikaan suljettu liikenteeltä. Sirkustelun lisäksi tiellä tehtiin katutaikuutta, kun taikuri Lauri Tuhkanen viihdytti yleisöä taikatempuillaan.

– Olen tehnyt ohjelmasta sellaisen, joka toimii mahdollisimman hyvin kadulla, hän totesi.

Tuhkanen on tehnyt taikatemppuja yli 20 vuotta, ja torstaina nähtyä ohjelmaa parin vuoden ajan. Hän harmittelee, ettei Suomessa ole samanlaista katuesiintymiskulttuuria kuin muissa maissa. Tuhkanen itse on ollut seuraamassa esityksiä esimerkiksi Englannissa.

– Taiteiden Yässä ihmiset tulevat varta vasten katsomaan esityksiä, joten homma toimii hieman kuin Lontoossa.

Salon Seuratanssiklubi ja Tanssiurheiluseura Swivel tanssittivat ja opettivat koreografioita.

Helsingintien tapahtuma-alueella oli myös myyntipisteitä.

Sastamalalainen Jani Piirainen saapui Taiteiden Yähän ystävänsä kehotuksesta. Hänen myyntikojunsa oli täynnä steampunk-aiheisia tuotteita, kuten taskukelloja, hattuja ja kompasseja. Steampunk on tieteiskirjallisuuden alalaji, josta on sittemmin kehittynyt kokonainen alakulttuuri.

– Steampunk-pukeutuminen mukailee viktoriaanista aikaa. Siinä esiintyy rattaita, höyrykoneita ja muuta spesiaalimpaa teknologiaa, kertoi Piirainen.

Myynnissä oli myös maskeja. Ne tosin olivat hieman erilaisia kuin mihin korona-aikana on totuttu. Ruttolääkärin maski peittää koko naaman jättäen reiät ainoastaan silmien kohdalle.

Ruskeat nahka-asusteet vaihtuivat tien toisella puolella värikkäisiin riipputuoleihin. Myös Mikko Laitamo oli ensimmäistä kertaa Taiteiden Yässä. Vierailu Salossa ei kuitenkaan ollut ensimmäinen.

– Vanhoja asiakkaita tänäänkin käynyt moikkaamassa, hän sanoi.

Mikko Laitamo kertoo, että riipputuolit on käsintehty Nicaraguassa.

Torstaina järjestetty Taiteiden Yä oli järjestyksessään kolmas. Viime vuonna tapahtuma jouduttiin koronatilanteen vuoksi perumaan.

Vaikka Taiteiden Yä järjestettiin tänä vuonna hyvin nopealla aikataululla, sai se kiitosta kävijöiltä.

– Ihanaa että Salossa järjestetään tämänkaltaisia tapahtumia, totesi Milla Pöllänen.

Taikuri Lauri Tuhkanen viihdytti yleisöä taikatempuilla.
Jani ja Milla Pöllänen saapuivat paikalle katsomaan, mitä tapahtumalla on tarjota. Mukanaan heillä oli myös Eino-koira.