Testausta kohdennetaan

0
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi koronatestaus- ja jäljitysstrategian päivittämisestä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeistusta koronatesteistä. Pääperiaatteena on, että kahden rokotteen saaneiden perusterveiden testauksesta luovutaan. Sama ohjeistus koskee koronavirustaudin sairastaneita ja yhden rokotteen saaneita ihmisiä.

Testaus on yhä mahdollinen, jos oireet viittaavat koronatautiin tai on epäilys altistumisesta koronavirukselle.

Testaus- ja jäljityskapasiteettia ei ole tarkoitus ajaa nopeasti alas. Tavoitteena on edelleen, että testiin pääsee vuorokaudessa ja että tulos valmistuu vuorokaudessa. Testauskapasiteetti pidetään korkeana myös mahdollisten uusien epidemia-aaltojen vuoksi.

Uusi ohjeistus helpottaa testausta, kun rokotesuojan saaneet perusterveet ihmiset eivät enää kuormita testipisteitä ja näytteiden analysointia. Nyt resurssit valjastetaan niiden henkilöiden testaukseen, joille vakava koronatauti on edelleen uhka.

Kahden rokotteen saaneista testataan matalalla kynnyksellä riskiryhmien lisäksi muun muassa sote-henkilöstö sekä sairaalahoitoon ja päivystykseen saapuvat potilaat.

Testauksen kohdentaminen on paikallaan. Massatestaukset eivät ole enää perusteltuja tässä tilanteessa, kun suuri osa ihmisistä on jo täysin rokotettu. Joillakin alueilla koronaviruksen diagnosoimiseen käytetään yhtä paljon resursseja kuin kaikkeen muuhun diagnostiikkaan yhteensä. Näin testauksen kohdentaminen helpottaa myös muun terveydenhuollon toimintaa.

Vaikka testauskäytäntöä lievennetään, pitää silti noudattaa varovaisuutta pandemian leviämisen hillitsemiseksi. Täyden rokotesarjan saanutkin voi tartuttaa tautia muihin, vaikka itse ei saisikaan oireita. Kaksi rokotetta antaa erittäin hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan.

Jos siis on hengitystieinfektion oireita, on edelleen syytä jäädä kotiin sairastamaan. Myös hygieniaohjeita pitää edelleen noudattaa.

Valtioneuvosto höllensi samalla ravintoloiden koronarajoituksia. Se on askel oikeaan suuntaan, mutta ravintola-alan mielestä vielä liian pieni.

Lopuistakin rajoituksista on syytä päästä eroon mahdollisimman pian, sillä rokotukset etenevät hyvää vauhtia.