Työhuone tyhjeni pop up näyttelyksi – Sampsa Sarparanta esittelee Salossa töitään perjantaista sunnuntaihin

0
– Näistä kertyi yllättävän hyvä kokonaisuus, vaikka niitä ei ole näyttelyksi tehty, Sampsa Sarparanta tuumaa pop up -näyttelynsä teoskoosteesta ympärillään maalaukset Ihana tarkoituksettomuus (vas.), Katariina Perniöläinen ja Koska tää loppuu? Kuva: SSS/MInna Määttänen

Perniöläisellä kuvataiteilija Sampsa Sarparannalla on tapana siivota työhuoneensa kesän jälkeen, jotta voi aloittaa syksyllä työt puhtaalta pöydältä.

– Syksy on parasta työskentelyaikaa. Mitä pimeämmiksi illat menevät, sitä paremmin viihdyn työhuoneella, hän toteaa.

Tänä vuonna mies on tyhjentänyt työhuoneensa Perniöstä Salon keskustaan Turuntie 8:n tyhjään liikehuoneistoon. Hän kehuu keskeistä sijaintia ja isoja ikkunoita.

– Tässä tilassa maalaukset ovat hyvin esillä pääkadulla.

Sampsa Sarparanta: Huominen on huomenna.

Kolmen päivän ajan avoinna oleva pop up -näyttely esittelee 17 öljyvärimaalausta, jotka ovat syntyneet parin viime vuoden aikana. Koronarajoitusten takia niitä ei ole ollut aiemmin näytteillä.

– Tänä vuonna ei ole ollut motivaatiota näyttelyiden pitoon, kun kaikki on ollut niin hankalaa. Viimeksi minulla oli iso näyttely Kuusankoskella viime vuoden keväällä.

Silloin Sarparanta päätti galleristin kanssa ripustaa ja avata näyttelyn, vaikka oli epävarmaa, pääseekö sitä kukaan katsomaan. Näyttelyn pystytys horjuvissa olosuhteissa oli kannanotto vallinneeseen tilanteeseen. Ensimmäisen viikon ajan näyttely jouduttiinkin pitämään kiinni koronarajoitusten takia, mutta kahden viikon ajaksi se jo saatiin avata yleisölle.

Sen jälkeen Sarparanta on pitänyt taukoa näyttelytoiminnasta. Motivaatiota niiden kokoamiseen ei ole ollut, kun rajoitusten takia niitä ei olisi voinut pitää avoinna tavalliseen tapaan. Sarparanta ei innostu nettinäyttelyistä eikä etäkeikoista.

Sampsa Sarparannan maalaus Osa suurempaa kokonaisuutta on syntynyt perheen Hangon selältä hankkiman saaripaikan inspiroimana. Kuva: SSS/MInna Määttänen

Sampsa Sarparannan maalausten aiheena on yleensä ihminen ja tämän vaihteleva ympäristö. Teokset Ihana tarkoituksettomuus ja Osa suurempaa kokonaisuutta ovat saaneet inspiraationsa perheen uudesta saaripaikasta Hangon selän reunalla.

– Se on erikoisen tunnelman erikoismesta, jossa pääsee irti muusta maailmasta, Sarparanta hehkuttaa.

Talvella hän teki kolmen maalauksen sarjan seuratessaan 17-vuotiaan tyttärensä etälukion käyntiä. Niistä ovat esillä teokset Ja Tuhkimo odotti ja odotti ja odotti sekä Koska tää loppuu? Sinisiin pukeutunut Tuhkimo joutui harjoittelemaan vanhojen tansseja etänä eikä lopulta päässyt lukion toisena vuonna lainkaan tanssimaan.

Sarparanta toteaa koronan pilanneen monen nuoren ainutkertaiset vuodet, ja ennakoi isoa jälkilaskua, kun pandemian ohessa syntyneitä ongelmia aletaan purkaa.

Sampsa Sarparanta: Ja Tuhkimo odotti ja odotti ja odotti.

Loppuvuodeksi Sarparannalla on suunnitteilla kuvataidenäyttely Taideruukkiin Kuusankoskelle ja ensi kevääksi Galleria G12:een Helsingin Annankadulle. Taiteilija iloitsee paluusta normaaliin ja töiden aikatauluttamisesta.

– Nyt on taas olemassa takaraja, johon mennessä pitää syntyä valmista. Ensin teen pari tilaustyötä, joilla saan koneen käyntiin. Sitten rupean riehumaan näyttelyjä varten.

Sampsa Sarparanta: Niin katoavaa.

Kuvataideakatemiassa opiskellut Sampsa Sarparanta (s. 1973) on pitänyt yli 20-vuotisen taiteilija-uransa aikana kymmeniä yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen töitään on muun muassa Kiasman, Turun kaupungin ja Salon taidemuseon kokoelmissa.

Laaja-alaisen taiteilijan suurimmat odotukset ovat tällä hetkellä musiikkirintamalla, sillä miehen viisi vuotta valmisteltu soololevy julkaistaan kuukauden päästä. Sarparanta tuli muusikkona tunnetuksi 20 vuotta toimineen punkyhtye No Shamen laulajana ja lauluntekijänä.

Sampsa Sarparanta pop up -näyttely (Turuntie 8, Salo). Avoinna 17.–19.9. klo 12–16. Taiteilija paikalla.

Sampsa Sarparanta: Pimeän pelko.