Vaalijännite nousee Saksassa

0
SPD:n Olaf Scholz on ollut gallupien kärjessä Saksan uudeksi liittokansleriksi.

Saksassa käydään liittopäivävaalit runsaan viikon kuluttua. Tällä kertaa vaalit ovat tavallista tärkeämmät, sillä pitkäaikainen liittokansleri Angela Merkel ilmoitti jo aiemmin luopuvansa tehtävästä.

Mielipidemittausten mukaan tilanne Saksassa on jännittävä. Valtaapitävä kristillisten CDU- ja CSU-puolue saattaa menettää kärkipaikan sosiaalidemokraateille.

Kristillisdemokraattinen liittokansleri on ollut vallassa Saksassa lähes 16 vuotta. Tehtävää hoitanut Angela Merkel tunnetaan Saksan lisäksi Euroopassa ja koko maailmassa. Kun Euroopalle on asiaa, maailman johtajat soittavat Merkelille.

Merkelin pitkälle kaudelle on tulossa päätös, kun Saksassa äänestetään liittopäivävaaleissa runsaan viikon kuluttua. Merkel luopui jo aiemmin CDU:n puheenjohtajuudesta, ja liittokanslerin tehtävät hän on ilmoittanut jättävänsä näissä vaaleissa.

Valtaapitävät kristilliset eli CDU ja sisarpuolue CSU valitsivat uudeksi liittokansleriehdokkaakseen CDU:n johtajan Armin Laschetin. Suurempi puolue voitti, vaikka tarjolla oli myös CSU:n suosittu johtaja Markus Söder. Jos liittopäivävaaleissa tulee tappio, voi kevään ehdokasvalinta nousta vielä uudestaan keskusteluun.

Viime mielipidemittauksissa on ollut vahvoilla sosiaalidemokraattien SPD. Puolueen kansleriehdokas, valtiovarainministeri Olaf Scholz on huomattavasti Laschetia suositumpi seuraavaksi liittokansleriksi.

Jos SPD voittaa vaalit, mieluisin hallitusvaihtoehto Scholzille olisi punavihreä hallitus. Vihreiden kannatus on Saksassa noussut, ja vielä keväällä vihreiden Annalena Baerbockia mietittiin jopa Merkelin seuraajana.

Vaalitaistelun kireydestä kertoo, että kristillisdemokraatit pelottelevat äänestäjiä mahdollisilla hallituskoalitioilla, jos demarit voittavat vaalit. Kristilliset varoittavat, että hallitukseen saattaa nousta laitavasemmiston Linke-puolue. Monien mielestä Linken juuret ulottuvat Itä-Saksan yksinvaltaiseen kommunistipuolueeseen.

Myös kanslerin tehtävistä luopuva Merkel on ottanut kantaa seuraajansa valintaan. Hän korostaa, ettei ole yhdentekevää, kuka Saksaa johtaa vaikeina aikoina. Merkelin mielestä Laschetin hallitus edustaisi parhaiten vakautta.

Saksan vaaleja seurataan tarkkaan EU:ssa, sillä Saksan uusi liittokansleri nousee tärkeään rooliin koko unionissa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments