Vähäjoen uomaa aletaan raivata kasveista – kaivinkone kulkee työmaatietä Perhepuiston vieressä

18
Tämä maisema tulee lähiviikkoina muuttumaan täysin, kun Salon kaupunki poistaa Vähäjoesta vesikasvillisuutta. Tällä hetkellä Vähäjoki ei tässä kohtaa juurikaan näytä joelta. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Salon keskustan halki virtaavaa Vähäjokea kunnostetaan tulevien viikkojen aikana. Joen uomaa avataan 200 metrin matkalta Tahkonkadun sillalta Perhepuiston amfiteatterille asti.

– Vesikasvillisuutta poistetaan ja joen uomaa syvennetään hieman. Amfiteatteria vastapäätä Vähäjoessa on myös pieni saari, joka poistetaan. Sitten vesi pääsee virtaamaan paremmin, sanoo Salon kaupunginpuutarhuri Matti Nikander.

Vesikasvillisuutta tuossa kohdassa todellakin riittää. Tällä hetkellä vettä ei näy kasvien seasta juuri lainkaan.

– Tässä kohdassa tilanne on kaikkein huonoin, Nikander toteaa.

Nikander muistelee, että vesikasvillisuutta ei ole poistettu tästä kohdasta Vähäjokea Perhepuiston rakentamisen jälkeen. Toisin sanottuna kasvillisuus on saanut runsastua rauhassa parinkymmenen vuoden ajan.

Kasvillisuuden poistamisesta on ollut puhetta jo monena vuonna. Tänä vuonna siihen saatiin määräraha ja voitiin ryhtyä toimeen.

– Yhteensä tarkoitus on kunnostaa jokea 400 metrin matkalta eli Perhepuiston luona olevalle puiselle kävelysillalle asti. Tälle vuodelle ei kuitenkaan ole enempää määrärahaa, joten teemme työn nyt puoliväliin asti. Jos ensi vuodelle saadaan määräraha, työ tehdään loppuun sääolosuhteista riippuen jo talvikauden aikana, Nikander selittää.

Salon kaupunginpuutarhuri Matti Nikander muistelee, että Vähäjoen vesikasvillisuutta ei ole poistettu tässä kohdassa sitten Perhepuiston rakentamisen.

Projekti alkaa työmaatien rakentamisella. Jokirantaan on tehtävä väliaikainen tie, jota pitkin pitkäpuominen kaivinkone pääsee vesirajaan poistamaan kasveja.

– Kun työ on valmis, tie maisemoidaan. Maisemointi tehdään ensi vuonna, kun koko kunnostustyö on saatu tehtyä – kerralla koko 400 metrin matkalle, Nikander toteaa.

Työmaatien rakentaminen aloitettiin maanantaina.

– Tien edestä piti valitettavasti kaataa joitakin puita, mutta nyt kaikki kaadot on jo tehty, Nikander kertoo.

Tien rakentamisen arvioidaan kestävän viikon verran. Ensi viikolla alkaa vesikasvillisuuden poistaminen, johon menee pari viikkoa.

Työskentelyn ajaksi jokivartta pitkin kulkeva kevyen liikenteen väylä joudutaan sulkemaan liikenteeltä.

Pahkavuorenpuiston leikkipaikka uudistetaan kokonaan. Vanha leikkipaikka on jo raivattu, seuraavaksi aletaan rakentaa uutta.

Pahkavuorenpuiston leikkipaikasta vaihtoehto Perhepuiston rinnalle

Salon kaupunki peruskorjaa parhaillaan myös Tahkonkadun lähellä sijaitsevaa Pahkavuorenpuiston leikkipaikkaa. Se uudistetaan aivan kokonaan.

– Mitään vanhaa ei jää jäljelle, kertoo kaupunginpuutarhuri Matti Nikander.

Uudistettu puisto on varusteiltaan hieman keskivertoleikkipuistoa monipuolisempi.

– Alueella on paljon perhepäivähoitajia ja päiväkotiryhmiä, jotka retkeilevät ahkerasti läheisissä leikkipuistoissa. Tarkoituksena on luoda Pahkavuoren puistosta vaihtoehto Perhepuiston rinnalle, Nikander sanoo.

– Haimme puistoon tulevissa telineissä luonnollisuutta. Uudet välineet ovat Robinia-puuta, joka vanhetessaan muuttuu harmaaksi, kelopuun näköiseksi, hän kuvailee.

Vielä toistaiseksi uusia leikkivälineitä ei ole nähtävillä, mutta kauaa ei tarvitse enää odottaa. Vanha leikkipaikka on jo purettu pois, ja seuraavaksi alkaa uuden rakentaminen.

– Lokakuun loppuun mennessä uuteen puistoon toivottavasti pääsee leikkimään, Nikander sanoo.

– Uusitussa puistossa on entistä parempi valaistus. Puisto tulee myös vähän näkyvämmälle paikalle, enemmän pyörätien varteen, hän mainitsee.

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments