Välitettävästi

0

Viimeisen viikon aikana on kuultu monenlaisia presidentillisiä uutisia. Murheellisin oli tieto Martti Ahtisaaren muistisairaudesta. Ulkoisesta olemuksestaan kotimaassa kohtuuttomasti pilkattu entinen presidentti sai maailmalla Nobelin rauhanpalkinnon ansioistaan rauhanneuvottelijana. Nyt vastassa on osapuoli, jonka kanssa ei juuri neuvotella.

Iloisiin uutisiin voidaan lukea, että presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion perheeseen saatiin uusi koira. Tenterfieldinterrieri Osku sai huomiota ulkomaita myöten.

Niinistön lemmikki on Suomessa harvinaista rotua. Sitä luonnehditaan muun muassa seuralliseksi ja sopeutuvaksi ynnä älykkääksi ja rohkeaksi. Koiraa siis. Ihmisistä tämän tapaisia laatusanoja käytetään yleensä vasta, kun he eivät itse ole enää kuulemassa.

Kolmannessa presidenttiuutisessa yhdistyvät politiikka ja kulttuuri. Mauno Koivistoa kunnioitetaan muistomerkillä. Sen on määrä olla valmis vuonna 2023, jolloin Koiviston syntymästä tulee sata vuotta.

Koiviston muistomerkkikilpailun järjestänyttä toimikuntaa johti entinen pääministeri Paavo Lipponen. Hänen omassa sosiaalidemokraattisessa olemuksessaan on näköistaiteellista patsasmaisuutta ilman veistelyä.

Presidenttien viralliset muistomerkit ovat Helsingissä. Koiviston muistomerkki sijoitetaan Pikkuparlamentin puistoon.

Urho Kekkosen muistomerkki on Finlandia-talon vieressä. Sen nimi Lähde ei viittaa Jussi Lähteeseen, jolla on suuri ansio siinä, että Ahtisaaresta tuli presidentti Koiviston jälkeen.

Lähteeseen kuuluu vesiallas. lltahämärissä sen laidalla voidaan nähdä mies ja haavi. Kekkosen puoluetoveri, maalaisliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja siellä yrittää tavoittaa veden pinnalla surfaavia loisia.

Osalla muistomerkeistä on kohteensa mukainen osoitekin. J.K. Paasikiven muistomerkki Itä ja Länsi on Paasikiven aukiolla. Mannerheim ratsastaa Mannerheimintien varrella. Patsas pystytettiin aikoinaan Postitalon aukiolle, vaikka Mannerheim ei ollutkaan postiratsastaja. Patsaan ympärille haluttiin tilaa väljästi.

Sittemmin ratsastajan kylkeen rakennettiin nykytaiteen museo Kiasma Mannerheimin perinnesäätiön vastustuksesta huolimatta. Nyt samalla aukiolla on näköis- ja todennäköistaidetta.

Työväen presidentti pääsee muiden aikaisempien presidenttien rinnalle, paraatipaikalle, ikään kuin historian eturiviin, luonnehti Lipponen, kun Koiviston muistomerkin suunnitelma ja tekijä julkistettiin. Tässä yhteydessä työväen presidentti tarkoittaa jotain muuta kuin Sauli Niinistön ensimmäisessä presidenttikampanjassa vuonna 2006.

Vaikka Koiviston muistomerkki hitsataan, siinä on yksi valuvika: nimi. Välittäjä on hankala kansainvälisillä markkinoilla. Kun suomessa yleisestä väljästä etuvokaalista, poistetaan päältä pisteet eli treema, nimestä tulee Valittaja.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments