Välivuosi sopeutuksessa

0
Salon lautakunnilta ei odotetan ensi vuoden budjettiin leikkausesityksiä. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salon kaupungin ensi vuoden taloudenpitoa suunnitellaan poikkeavassa ilmapiirissä. Vaalien takia aikataulu on tavallista tiukempi, mutta myös henki on toinen kuin viime vuosina.

Käytäntö on yhtä moniportainen kuin ennenkin: Kaupunginhallitus asettaa talousjohtajan valmistelusta lautakunnille kehyksen, johon toiminta pitää sovittaa. Lautakunnat tekevät tältä pohjalta esityksensä, joista kaupunginjohtaja kokoaa oman pakettinsa. Kaupunginhallitus käsittelee sen, ja lopulta kaupunginvaltuusto päättää mitä ja millä rahoilla ensi vuonna tehdään.

Salossa on totuttu siihen, että budjettikehys sisältää alijäämäisen talouden takia vaatimuksen leikata menoja tai lisätä tuloja. Nyt niin ei ole. Tarkoitus on mennä ensi vuosi samalla palvelutasolla kuin tämä vuosi.

Vuonna 2019 lisäsäästöjä ja -tuloja alettiin hakea kesken vuotta. Saman vuoden syksyllä oltiin tiukkoja, kun tehtiin seuraavan vuoden talousarviota. Kaupungin johdon viesti oli, että tehdään kerralla sellaiset sopeutuspäätökset, että taloutta ei tarvitse murehtia koko ajan. Tälle vuodelle asetetussa kehyksessä ulkoisia menoja piti leikata edellisesti vuodesta melkein neljä miljoonaa euroa.

Korona muutti kaiken. Valtio antoi kunnille avokätisesti rahaa niin, että alijäämäiset tilipäätökset ja taseet muuttuivat ylijäämäisiksi. Vuositasolla Salokin hyötyi koronatuista. Toisaalta koko maassa on näkyvissä selviä merkkejä, että ainakin terveydenhuollossa ja opetuksessa laskun maksu jatkuu, vaikka epidemia helpottaa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2023 alussa kunnilta uusille hyvinvointialueille. Muutos vie karkeasti laskien puolet kaupungin budjetista ja työntekijöistä. Menot vähenevät, mutta myös verotulot laskevat roimasti, samoin valtionosuudet.

Ensi vuotta leimaa sote-uudistuksen lisäksi sen suunnittelu, miten palikat kunnassa asetetaan uudistuksen jälkeen. Esimerkiksi koulutuksen paino kunnan toiminnassa ja taloudessa nousee.

Koronatuet ja sote-uudistus eivät poista perusongelmaa: sitä, että menot ovat tuloja suuremmat. Silti on viisasta pitää talouden sopeutuksessa välivuosi ja katsoa, millaisilla resursseilla kaupunkia pyöritetään kuntien historian suurimman mullistuksen jälkeen.