Valo muuttaa tavallisen erikoiseksi – Rauno Lehtisen valokuvia Someron kirjastossa

0
Rauno Lehtinen: Iltaruskon kuva.

Somerolainen Rauno Lehtinen kulkee kamera mukanaan kaikkialle ja huomaa usein uutta kuvattavaa tutuimmissakin ympyröissä. Lehtisen valokuvia on parhaillaan esillä Someron kirjaston Parvigalleriassa yhdessä hänen tyttärensä Outi Nietosvaaran maalausten kanssa.

Lehtinen painottaa aiheiden löytyvän sattumalta, kun silmä rekisteröi jotakin epätavallista tai merkittävää. Näyttelyn kuvista erityisen vaikuttava on Iltaruskon kuva.

– Osuin paikalle, kun ilta-auringon rusko teki kuvan vanhan talon valkoiselle seinälle epätasaisen ikkunalasin läpi. Lehtinen kertoo.

Rauno Lehtinen toivoo otostensa herättävän ajatuksia. Taustalla hänen valokuvansa Autio (vas.) ja Rappio. Kuva: SSS/Tommi Loimovuori

Hän toivoo kuviensa herättävän ajatuksia ja synnyttävän kertomuksia katsojan mielessä. Haikeita tunnelmia välittävät kuvat Autio, Rappio ja Ikkuna menneisyyteen. Väriloisto hivelee silmää kuvassa Ruska.

– Siinä on kotopihan koivu ja vaimon istuttama köynnöskasvi ruskan aikaan, kuvaaja toteaa.

Rauno Lehtinen: Lapsuuden ikkuna.

Lehtinen asuu Pitkäjärven Isoniityssä synnyintilallaan Huhtalassa. Lapsuuden ikkuna on kuva vanhan kotitalon akkunasta, josta pikku-Rauno aikoinaan katseli odotellessaan äitiään kotiin.

Kahden sukupolven kuvia -näyttelyssä on esillä 19 Lehtisen valokuvaa ja saman verran Nietosvaaran akryylimaalauksia.

– Lähes kaikki kuvat on otettu puolen kilometrin säteellä kotoa. Kun kiertää kotipihaa, näkee vaikka mitä kuvattavaa, mutta on niitä kauempanakin tullut otettua, Rauno Lehtinen naurahtaa.

Rauno Lehtinen on kuvannut paljon lähiympäristöään, josta hän on ikuistanut muun muassa Aamuruskon (vas.) ja Risteyksen. Kuva: SSS/Tommi Loimovuori

– Aloitin kuvaamisen paljekameralla 1950-luvulla, Lehtinen (s. 1937) kertoo.

Enemmän hän alkoi kuvata jäätyään eläkkeelle vuonna 2000. Silloin hän hankki digikameran ja tietokoneen.

– Nykyään kamera kulkee koko ajan mukana. Nämä nykyajan digitaaliset pikkukamerat ovat näpsiä.

Järjestelmäkameraa miehellä ei ole ikinä ollut. Aiheiden hoksaamiseen ei tarvita tekniikkaa; näkemys ja sommittelu ovat kuvauskalustoa tärkeämpiä.

Rauno Lehtinen: Vangittu.

Lehtinen toimii aktiivisesti Someron Kamerakerhossa, jonka yhteisnäyttelyissä hänen kuviaan on ollut aiemmin esillä.

Outi Nietosvaara (s. 1964) piti vuosi sitten ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Somerolla. Toiseen hän halusi mukaan isänsä. Näyttelykuvia valitessa tyttären maalausten ja isän valokuvien väliltä löytyi monia yhteyksiä kuten puut ja kukat sekä taivaanrannan ja metsän värit.

– Niitä yhdistävät myös heijastukset, jäljet lumessa, ja valo, jossa jokin tuiki tavallinen näyttäytyy uutena ja yllättävänä, Nietosvaara huomauttaa.

Outi Nietosvaara: Kultaiset lehdet.

Vuodesta 2016 Saksassa asunut Nietosvaara maalaa akryyliväreillä:

– Niiden käytännöllisyyden ja monipuolisuuden vuoksi.

Kahden sukupolven kuvia: Rauno Lehtisen valokuvia ja Outi Nietosvaaran maalauksia Someron kirjaston Parvigalleriassa 30.9. asti. Avoinna ma–pe klo 11–19 ja la klo 10–14.

Outi Nietosvaara akryylit ja kollaasit kankaalle: Perfect Storm ja Myrskyn jälkeen.