Venäjän vaaliturnaus 2021

0

JUSSI LASSILA. Jalkapallotermein Venäjän vaaleja voisi havainnollistaa turnauksina, jossa yhden joukkueen tulee voittaa aina ja muiden joukkueiden tulee tämä sisäisesti tiedostaa, muttei tunnustaa ääneen.

Näin saadaan aikaan otteluita, joissa näennäisesti kilpaillaan, joita yleisö jaksaa seurata ja jossa voittajajoukkueen päävalmentajan nerokkuus saa aikaan ylistystä.

Sovittu voittajajoukkue saattaa hävitä yksittäisiä otteluita, mutta turnausvoitto on aina taattu. Vuodesta ja turnauksesta toiseen.

Voittajajoukkueella on aina oikeassa oleva päävalmentaja, mittava valmennustiimi, resurssit ja ennen kaikkea sille lojaalit erotuomarit. Tästä huolimatta ajan kuluessa yleisö tuntuu väsyvän kuin myös pelaajat.

Voittajajoukkueen päävalmentajan nerous ei jaksa kiinnostaa samalla tavalla kuin ennen. Voittajajoukkueella alkaa olla pelaajat ruosteessa, ja uusia lupauksia ei tahdo löytyä, vaikka rahaa olisi niiden hankkimiseen. Vastapuolelle alkaa ilmestyä yksittäisiä pelaajia, jotka eivät tiedosta pelin henkeä.

Tarvitaan enemmän tuomarien panosta turnausvoiton saavuttamiseksi.

Tässä tilanteessa valmennustiimissä aletaan huolestua, mikäli yksittäisiä otteluita hävitään. Mitäpä jos otteluvoittojen myötä vastajoukkueet saavat lisää tuulta purjeisiinsa ja häviämme lisää otteluita ja koko turnauksen?

Valmennusjohto päättää, että yhtäkään ottelua ei saa hävitä. Suoritusporras ymmärtää, että tarvitaan yhä kovempaa vilppiä tavoitteen saavuttamiseksi.

Ikääntyvä voittajajoukkue tuntuu olevan palkkioiden perään. Väki vähenee katsomossa, ja paikalle joudutaan ostamaan yleisöä. Olisihan noloa pelata tyhjille lehtereille.

Voittajajoukkue on edelleen varakas, mutta vuosi vuodelta joudutaan maksamaan yhä enemmän siitä, että paikalle saadaan tyytyväisiä katsoja. Yhä enemmän joudutaan väliajalla tarjoamaan viihdykettä heidän viihtymisekseen.

Pullikoijia kuitenkin riittää, niin vastustajissa kuin yleisössäkin. Voittajajoukkue joutuu käyttämään yhä enemmän varoja turvamiehiin, jotka pitävät pullikoijat kurissa. Niin turvamiesten kuin lojaalien tuomarien palkat ovat kohoamaan päin, ja tämäkin syö joukkueen budjettia. Näistä ei kuitenkaan voida tinkiä, koska muutoin joukkueen menestys ja päävalmentajan asema voi olla uhattuna.

Mediakin aiheuttaa huolta kiusallisine urheilureportaaseineen. Tarvitaan lisää rahaa oikeanlaisten toimittajien palkkaamiseksi ja pitämiseksi tyytyväisenä sekä lisää resursseja vääränlaisten toimittajien pitämiseksi hiljaisina.

Päävalmentaja toivoo uusia ennätyksiä. Ei pelkästään turnaus- ja otteluvoittoja, vaan yksittäisten ottelujen voitot täytyy olla edellisiä parempia. Näin yleisö saadaan hänen mukaansa viihtymään.

Yleisössä ja stadionin ulkopuolella on vahvistunut epäilys siitä, kannattaako tällaisia turnauksia ylipäätään järjestää. Näin aletaan ajatella myös voittajajoukkueen keskuudessa. Joku vihjaa asiasta päävalmentajalle, joka pitää ajatusta harkinnan arvoisena.

Pitää vaan miettiä millä muulla tavoin kuin vaaliturnauksilla hän voisi osoittaa yleisölle olevansa korvaamaton ja varma voittaja.

Kirjoittaja on dosentti ja vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments