Vilpas jäi liian pieneksi – Romanian mestari päätti salolaisten euroseikkailun yhteen otteluun

0
Patrick Richard oli lopulta liikaa Roope Ahosen ja Brian Fobbsin Vilppaalle. (Kuvat: FIBA)

Vuonna 2012 Nokia lakkautti matkapuhelintehtaat Cluj-Napocassa ja Salossa.

Yhdeksän vuotta myöhemmin kaupunkien tiet risteytyivät uudelleen, kun Cluj-Napoca ja Vilpas kohtasivat koripallon Mestarien liigan karsinta-avauksessa Ateenan esikaupungissa Peristerissä.

Vilppaan kolmen viikon tiivis valmistautuminen seuran eurodebyyttiin ei aivan riittänyt yllättämään nimekkäämpää romanialaisryhmää. Kaksi numeroa isompi Cluj-Napoca oli odotetun tyly korien alla, eikä Vilppaan paikoin hurmosmainen kaukoheittopelaaminen riittänyt kuin ahdistelun asteelle.

Yllättävän runsaskorinen ottelu päättyi romanialaisille 106–97 ja Vilppaan eurotaival päättyi siihen.

Cluj-Napoca tuli otteluun selvästi valmiimpana ja Patrick Richard tarjoili ensimmäisestä hyökkäyksestä serbi Stefan Bircevicille vapaan donkin.

Vilpas jäi korien alla täysin statistiksi, ja Richardin johtama hyökkäys jauhoi kerta toisensa jälkeen vapaita heittopaikkoja. Romanialaiset veivät ensimmäiset kahdeksan minuuttia tylysti 25–9, kunnes Vilpas pääsi rytmiin Marcus LoVettin ja Juho Nenosen kolmosilla.

Toisella neljänneksellä Vilpas sai rotia sisäpuolustukseensa ja kuroi eroa kiinni luomalla vapaita kaukoheittopaikkoja. Mikko Koiviston ja väkevästi kentälle tulleen Riku Laineen kolmoset toivat Vilppaan jo kolmen pisteen päähän (40–37).

Laineen aloittamaa ryhtiliikettä jatkoi 20-vuotissynttäreitään maanantaina viettänyt Perttu Blomgren, joka laittoi Italian Serie A:sta siirtyneen Toni Katicin taskuunsa. Virhevaikeuksiin joutunut Katic katsoi vaihtopenkiltä, kun Vilpas siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon Brian Fobbsin hyppyheitolla (46–44).

Kolmas neljännes jatkui siitä mihin toinen päättyi. Sunnuntain synttärisankari (34 vuotta) Juho Nenonen ei yksinkertaisesti pystynyt heittämään mistään ohi, jopa Andreas Papandreou -areenan kattoa nuollut lay-up sujahti sukkana sisään ja bonusvapari siirsi Vilppaan 57–51-johtoon.

Cluj-Napoca katkaisi nopeasti Vilppaan nykäisyn, mutta pelin virtaus säilyi Vilppaan kannalta positiivisena. Romanialaisjoukkue joutui tekemään entistä kovemman työn jokaisen heiton eteen, kun Vilppaan aktiivinen joukkuepuolustus tukki syöttösuuntia ja repi Griffinin johdolla irtopalloja isommiltaan.

Ottelu muuttui kolmannella neljänneksellä entistä fyysisemmäksi ja kumpikin joukkue joutui virhevaikeuksiin. Esimerkiksi neljännen virheensä aikaisin ottanut Jeremiah Wood joutui olemaan pitkän pätkän penkillä.

Päätösneljännekselle lähdettiin Vilppaan pisteen (71–70) johdossa, kun loistavasti pelannut Marcus LoVett tarjoili Brian Fobbsille vapaan kolmosen.

Tässä vaiheessa vaikutti siltä, että Cluj-Napoca kaipaisi enemmänkin selkeää pelintekijää, eikä Richardin kaltaista atleettisankaria. Romanialaisilta kun puuttui ottelusta pelintekijät Giorian Watson ja Brandon Brown.

Vilppaan taivas musteni päätösneljänneksen alussa, kun sankariatleetti Richard nakutti seitsemän pistettä putkeen ja koko ottelun helisemässä olleen Woodin virhetili täyttyi. Kaiken kukkaraksi Wood loukkasi tilanteessa oikean polvensa.

Vilpas roikkui loppuun asti romanialaisten lahkeessa lähinnä Bryan Griffinin vapaaheittojen voimin, mutta lopulta toistuvat pallonmenetykset tappoivat Vilppaan yllätyssauman, ja romanialaiset pääsivät juoksemaan liukuhihnalta helppoja koreja Vilppaan päätyyn.

Richardin tilastorivi oli lopulta hurja: 24 pistettä, seitsemän levypalloa ja kahdeksan syöttöä.

Vaikka pitkään odotettu euroseikkailu päättyi yhteen otteluun, antoi se paitsi rutkasti kokemusta ja myös lupaavia signaaleja reilun kahden viikon kuluttua alkavaan liigakauteen.

Ykköspelintekijäksi hankittu LoVett aloitti nihkeästi, mutta oli rytmiin päästyään alituinen uhka isokokoiselle vastustajalle. Muista amerikkalaistulokkaista aloitusviisikossa ollut Brian Fobbs heitti 15 pistettä heikoilla prosenteilla, mutta vastustajaan suhteutettuna hänestä saattaa olla isokin ilo iltojen pimetessä. Pitkäkätinen Bryan Griffin jäi kevyeksi Cluj-Napocan körmyjen keskellä, mutta oli silti energinen.

Neljä viidestä kolmosesta upottanut Juho Nenonen oli fyysisessä väännössä elementissään. Tekemisestä paistoi, että hänellä on pitkästä aikaa terve kesä alla.

Pikkuvammoista kärsinyt Mikko Koivisto pelasi Vilppaan kovimmat minuutit (33), ja upotti Nenosen tavoin neljä kolmosta. Ensimmäisen virallisen ottelunsa Vilppaan paidassa yli yhdeksään vuoteen pelannut Roope Ahonen jäi kolmeen pisteeseen, mutta antoi seitsemän koriin johtanutta syöttöä.

Perttu Blomgren taas jatkoi siitä, mihin viime tammikuussa ennen polvivammaansa jäi – ei olisi suuri yllätys, jos Blomgren nähtäisiin kauden aikana jopa aloitusviisikossa.

Maskipäinen Marcus LoVett pelasi vahvan ottelun.

Mestarien liigan karsintaturnaus: Cluj-Napoca–Vilpas 106–97 (30–17, 18–31, 22–23, 36–26)

Cluj-Napocan pisteet/levypallot: Stefan Bircevic 17/1, Luva Colceag 0/0, Stefan Grasu 0/1, Karel Guzman 3/6, Toni Katic 16/3, Dustin Hogue 15/7, Patrick Richard 24/7/8 syöttöä, Elijah Stewart 16/4, Andrija Stipanovic 16/4.
Vilpas: Perttu Blomgren 3/0, Mikko Koivisto 14/3, Juho Nenonen 23/6, Roope Ahonen 3/1/7 syöttöä, Brian Fobbs 15/1, Marcus LoVett 22/0/7 syöttöä, Riku Laine 4/1, Jeremiah Wood 2/4, Bryan Griffin 11/7

Levypallot: 38–28
Korisyötöt: 19–24
Menetykset: 18–10
Heittoprosentit:
1 p: 76–76
2 p: 68–42
3 p: 50–50

OHO!

Cluj-Napoca teki korin alta 28 pistettä Vilpasta enemmän (52–24).

Maanantain alkuillan ottelu: AEK Larnaka–KK Split 50–65 (11–13, 12–15, 16–13, 11–24)

2. karsintakierros keskiviikkona: klo 17.30 Olympic Fribourg–KK Split, klo 20.30 Peristeri–Cluj-Napoca.
Karsintafinaali: pe klo 20.30.

Turnauksen voittaja selviää Mestarien liigan alkulohkoon, jossa muut joukkueet ovat Darussafaka (Turkki), Brindisi (Italia) ja Hapoel Holon (Israel).

Split hyydytti Larnakan

Peristerin karsintaturnauksen avausottelussa Kyproksen mestari AEK Larnaka kohtasi Kroatian hopeamitalistin KK Splitin.

Vähäkorinen ottelu ratkesi päätösneljänneksen ensimmäisten kolmen minuutin aikana, jonka Split vei 9–0 ja kasvatti johtonsa 11 pisteeseen (50–39). Larnaka ei pystynyt kuromaan Splitin eroa kiinni, loppulukemat olivat Splitille 65–50.

Larnaka oli täysin aloitusviisikonsa varassa, sillä vaihtopenkin pisteet menivät Splitille peräti 28–4.

Split kohtaa toisella karsintakierroksella Sveitsin mestarin Olympic Fribourgin.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments