Vilppaan historiallinen eurotaival alkaa maanantai-iltana Peristerissä – voittaja pääsee kreikkalaiseen sirkukseen

0
Vilpas on ottanut viikonloppuna tuntumaa Peristerin 4 000 katsojaa vetävään kotisaliin. (Kuva: Marko Vihiniemi)

Maanantai-iltana Ateenan esikaupungissa Peristerissä tehdään salolaista koripallohistoriaa, kun hallitseva Suomen mestari Vilpas kohtaa Kreikan entisen pääministerin Andreas Papandreoun mukaan nimetyssä hallissa hallitsevan Romanian mestarin Cluj-Napocan.

Panos on kirkas ja kova: voittaja selviää Mestarien liigan karsinnan toiselle kierrokselle kotijoukkue Peristeriä vastaan ja häviäjä lähtee ostamaan tuliaisia kotiväelle.

– Olen kuullut, että Peristerin kotiyleisö laittaa pystyyn melkoisen sirkuksen, Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen kertoi puhelimitse.

Toiviainen lykkäsi sunnuntaina sovittua haastatteluaikaa tunnilla, koska paikalliset agentit haluavat välttämättä vaihtaa kuulumisia mestarivalmentajan kanssa.

– Kaikki kreikkalaiset korisagentit asuvat yllättäen Ateenassa. He haluavat tulla morjenstamaan, eilen (lauantaina) oli jo yksi palaveri, tänään oli toinen ja huomenna kolmas, Toiviainen luetteli.

Agenttitapaamiset ovat kuitenkin reissun sivutuote. Pääosassa on ollut jo kolme viikkoa, tai oikeastaan koko kesän, Mestarien liiga. Sen huomaa myös pelaajista.

– Sen kutinan huomaa pelaajista, että nyt on kyseessä normaalia isompi peli, Toiviainen myöntää.

Vilpas on harjoitellut täydellä tusinalla kolme viikkoa. Mikko Koivisto on ollut varotoimenpiteenä hetken sivussa, mutta Cluj-Napocaa vastaan joukkue lähtee parhaalla mahdollisella ryhmällä.

Suurta pelillistä eroa viime kevääseen ei vielä ole.

– Sitten kun päästään harjoittelemaan enemmän, niin tämä joukkue tulee olemaan viime kautta nopeampi ja jopa urheilullisempi, Toiviainen vertailee.

Uusien amerikkalaispelaajien Brian Fobbsin, Bryan Griffinin ja Marcus LoVettin preesens puoltaa astetta kevyempää kaasujalkaa.

Vaikka Toiviaisella on käytössä laaja materiaali, hän lähtee otteluun yhdeksän pelaajan rotaatiolla.

Eli takakentälle LoVett, Roope Ahonen, Perttu Blomgren ja Koivisto, laidalle Fobbs, Riku Laine ja Juho Nenonen sekä senttereiksi Griffin ja Jeremiah Wood. Trey Niemi, Niilo Kärkkäinen ja PeU-Basketin Justin Young ovat ainakin alussa rotaation ulkopuolella.

Avausviisikossa pelaavat ainakin Koivisto, Fobbs ja Wood, mutta Toiviainen ei ollut vielä päättänyt sitä, kuka aloittaa ykköspaikalla (LoVett?) ja kuka nelospaikalla (Nenonen?).

Romanian passin hankkinut Cluj-Napocan konkari Giordian Watson (vas.) pelasi kaudella 2012-2013 Korisliigaa Karhubasketissa muun muassa Vilppaan Marcus Relphordea vastaan.

Maanantai-illan vastustajan Cluj-Napocan rotaatio on erittäin laadukas. Laajuudessa Vilpas ei häviä, mutta laadussa kyllä.

Tosin Vilpas ei ole saanut kaivettua tietoa, onko yhdeksän vuoden takaa Karhubasketista tuttu konkariväkkärä Giordian Watson (175 cm) tai Brandon Brown (182 cm) pelikunnossa. Cluj-Napocan kotisivujen mukaan kumpikin olisi poissa pelistä.

– Valmistaudumme siihen, että kumpikin pelaa, Toiviainen kuittaa.

Vakoilutyötä on helpottanut Hongan entinen mestarivalmentaja Mihailo Pavicevic, joka lähetti kaksi pelitallennetta Cluj-Napocan treeniotteluista Pavicevicin Mornar Baria vastaan.

Niistä kävi ilmi ainakin se, että Watsonin tavoin Romanian passin saanut 196-senttinen takamies-laituri Patrick Richard tulee aiheuttamaan koollaan Vilppaalle ongelmia. Toiviaisen onkin mietittävä, että jääkö Vilpas liian pieneksi, jos takakentällä on LoVett ja Ahonen ja kolmospaikalla Koivisto. Suomessa tätä ongelmaa harvoin on.

Toinen ongelmakohta löytyy korin alta, jonne Cluj-Napocalla on laittaa 210-senttiset balkanilaiset Andrija Stipanovic ja Stefan Bircevic sekä Dustin Hogue.

Bosnialainen Stipanovic on enemmän vanhan liiton sentteri, Serbian maajoukkueessakin pelannut Bircevic taas kova kaukoheittäjä. Noin 195-senttinen Hogue taas on Toivaisen mukaan ”varsinainen energiapakkaus”, joka saattaa aiheuttaa aktiivisuudellaan ongelmia astetta kulmikkaammalle Woodille.

Eikä tässä vielä kaikki!

Romanialaisten laituriosastolta löytyy kaudella 2019–2020 Helsinki Seagullsin ehkä paras pelaaja Elijah Stewart sekä puolustusorientoitunut kuubalainen Karel Guzman. Erittäin atleettisia kumpikin.

– Guzman on jännä kaveri. Hän on heidän puolustuksen ykkösjätkä, joka menee täysillä joka paikkaan. Vähän kuin astetta fyysisempi Myles Stephens, Toiviainen vertailee viime kauden ykköspuolustajaansa.

Ylipäätään odotettavissa on erittäin aktiivinen vastustaja.

– He antavat pallolle kovan paineen ja tuplaavat palloskriinejä. Luvassa ei todellakaan ole mitään ”nice and easy” -korista, Toiviainen hymähtää.

Ottelu tuleekin olemaan myös huomattavasti fyysisempi kuin mitä Korisliigassa on totuttu.

– Siitä on puhuttu ja sitä on toitotettu, Toiviainen vakuuttaa.

Cluj-Napocan pelaajalistaa selaillessa käy harvinaisen selväksi myös se, ettei Vilppaan tai kenenkään muunkaan suomalaisseuran rahoilla pystyttäisi vastaavaa tusinaa palkkaamaan.

– Agenttien kanssa juteltiin siitäkin, että mitä näille pelaajille maksetaan. Emme ole ihan samalla sivulla, Toiviainen paljasti.

– Nenonen sanoi sen hyvin aamupalalla: ”Voitte te mullekin maksaa enemmän, mutta en mä ole silti yhtään sen parempi pelaaja”.

Mestarien liigan karsintaturnauksen 1. kierros: Vilpas–Cluj-Napoca Andreas Papandreou -areenassa maanantaina kello 20.30. VeikkausTV lähettää ottelun suorana.

Valkopaitainen Cluj-Napoca pyrki Mestarien liigaan myös viime kaudella. Sentteri Andrija Stipanovic jatkaa joukkueessa. (kuva: Basketball Champions League)
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments