Alkuvuoden nousu taittui: Salon väkiluku hiipuu jälleen

6
Salon väkiluvun kääntämiseksi nousuun tarvittaisiin vauvabuumi.

Salon väkiluvun kehitys kääntyi syksyllä miinukselle hyvän alkuvuoden jälkeen.

Tilastokeskuksen syyskuun ennakkoväkilukutilaston mukaan Salon väki on vähentynyt vuoden vaihteesta lähes 140 henkilöllä.

Muutos on prosentuaalisesti pieni, mutta kun Varsinais-Suomen kunnat listataan väkiluvun nousun ja laskun mukaan, löytyy Salo listan viimeiseltä paikalta. Kaupungissa on lukumääräisesti isoin vähennys.

Viime vuoden syyskuusta lähtien Salon muuttotappio nousee yli 200:n.

Salon miinus syntyy erityisesti luonnollisesta väestönmuutoksesta, eli kaupungissa kuolee enemmän ihmisiä kuin uusia syntyy.

Myös kuntien välinen muuttoliike tuo lisää miinusta, mutta sen vaikutus ei ole niin iso.

Myös Someron väkiluku pienenee. Vuodenvaihteesta miinusta on tullut 67 henkilöä.

Myös Someron väkiluvun kehityksen taustalla on sama luonnollinen väestönmuutos: vanhuksia kuolee enemmän kuin vauvoja syntyy.

Väkiluvut tarkentuvat Salon ja muiden kuntien osalta myöhemmin, osa tiedoista päivittyy rekisteriin viiveellä. Siksi Tilastokeskuksen kuukausittain julkaistavista luvuista puhutaan ennakkoväkilukuina.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
1 vuosi sitten

Vedän heti miekan tupesta ja rykäsen yhden muksun lisää kun siihen taloudellisesti kannustetaan. Tällä hetkellä lähinnä rangaistaan.

Kaavoitus haittaa syntyvyyttä
1 vuosi sitten

Niin. Seniorien muutto koronan ajamana pääkaupunkiseudulta Salon mökeille oli hyttysen hyppy tilastossa. Talveksi moni muuttaa vieläpä takaisin. Väkiluvun kasvua pitää lähteä hakemaan syntyvyyden kautta, mikäli sitä aidosti halutaan. Syntyvyyttä edistäisi muun muassa rakennuslupien myöntäminen suurille maaseututonteille, jonne mahtuu lapsiperheiden elämä harrastuksineen, lemmikkeineen, isien leveine autotalleineen sekä äitien vehreine hevosmaneeseineen. Kukaan ei Salossa enää perusta lapsiperhettä tuhannen neliön kaavatontille, jossa on naapurit kyljessä. Ahdasta asumista varten on olemassa sellaiset kaupungit, joissa tilaa ei oikeasti ole.

Nimi
1 vuosi sitten

Ei ole synnäriä, ei ole hoitajia lapsille, ei ole palkkatyötä vanhemmille, ei ole turvaverkkoa, ei ole toimivia terveyspalveluja, ei ole kannustimia vauvabuumiin… Sitä saa mitä tilaa. Rakennusluvat ovat aika kaukana tästä ongelmasta.

Rikkaiden hapatusta
1 vuosi sitten

Bensalitra 2 euroa. Ajellaan sieltä maalta töihin. Onko tämä perittyjen rahojen ja lottovoittajien vai grynderin märkä päiväuni perheidyllistä.

Kateutta ei kaivata
1 vuosi sitten

Ihmisillä on erilaiset elämäntavat ja mahdollisuudet. Salossa olisi lääniä toteuttaa niitä, toisin kuin esim. Helsingissä ja Turussa. On tyhmää olla antamatta tilaa niille, jotka sitä tarvitsevat. Rakentavat, ostavat, käyttävät palveluja ja kerryttävät siten verotuloja kaikkien salolaisten yhteiseksi hyväksi. Istuttamalla kaikki samaan muottiin ei talous eikä väkiluku kasva, vaan ne kutistuvat ja alue taantuu.

pertti
1 vuosi sitten

Politiikka on ennen ollut yhteisten asioitten hoitamista. Se tarkoittaa myös silloin vähenpiosaisten auttamista. Lait ja säännöt tehdään yleisen ja yhteisen hyvinvoinnin eteen.
Nyt on kyllä ikävästi käynyt niin, että politiikka on omien ja oman ryhmän asioiden hoitamista. Itsekkyys ja oman edun tavoittelu on saanut kohta kestämättömän tilan.
Jos minä tai joku muu valittaa bensan hinnasta tai jostain muusta mihin rahat ei tahdo riittää syytetään häntä kateudesta. Minun mielestäni tämä lähestyminen toisen hädästä on erikoinen ja hyvin narsistinen piirre.
Toivoisin ihmisiltä paremmin toisen hyväksyntää ja ymmärtämistä. Maailma alkaa pian olla liian kova, me ihmiset olemme sen tähän muokanneet.