Asunnottomia on Salossakin

0
Vailla vakinaista asuntoa -yhdistys on tehnyt Helsinkiin teoksen, jonka avulla halutaan tuoda asunnottomuutta näkyväksi.

Salossa vietetään tänään sunnuntaina asunnottomien yötä. Tapahtuman taustalla oleva kansalaisliike tukee jokaisen ihmisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon.

Asunnottomuus ei juurikaan näy Salon katukuvassa, mutta se ei tarkoita, etteikö kaupungissa olisi asunnottomia. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran tilastojen mukaan Salossa on 24 asunnotonta.

Todellinen tilanne on Salossakin synkempi, sillä piiloasunnottomuutta on paljon. Moni asuntoa vailla oleva nuori majoittuu kaverien ja sukulaisten nurkissa, eikä välttämättä päädy Aran tilastoihin.

Yksi keino asunnottomien auttamiseksi olisi sosiaalinen isännöinti. Asumisen tukipalvelun avulla päästään kiinni ongelmiin heti, kun niitä ilmenee. Näin voitaisiin auttaa esimerkiksi kaupungin vuokra-asunnossa asuvaa nuorta, jolle tulee vaikeuksia vuokranmaksun kanssa. Muuten maksuhäiriöt johtavat helposti häätöön.

Elämä ilman vakinaista asuntoa on vaikeaa, ja pienistä arkisista asioista kasvaa nopeasti isoja ongelmia. Mukaan tulevat herkästi myös päihdeongelmat ja muut elämänhallinnan vaikeudet.

Monet asunnottomat nuoret majailevat kavereidensa luona. Mahdolliset päihdeongelmat voivat entisestään pahentua, jos yösijaa tarjoavat kaverit käyttävät päihteitä. Salossa päihdeongelmaa on runsaasti.

Vapaaehtoistyöntekijöiden mukaan asunnottomuus ei ole Salossa ainakaan vähentynyt (SSS 9.10.). Korona-aika on lisännyt epävarmuutta, ja ongelmat alkavat vasta nyt nousta näkyville.

Aran selvityksen mukaan pitkäaikaisasunnottomien määrä on kääntynyt kymmenen vuoden laskun jälkeen uudestaan nousuun. Viime vuoden lopulla asunnottomia oli Suomessa runsaat tuhat henkilöä. Määrä nousi vuoden aikana lähes sadalla.

Asunnottomuus pitäisi saada kitkettyä kokonaan pois. Oma asunto on edellytys elämänhallinnalle ja välttämätön myös työn ja opiskelun kannalta.

Kaikki keinot asunnottomuuden poistamiseksi kannattaa käyttää, sillä asunnottomuus on paitsi iso inhimillinen murhe myös yhteiskunnallinen ongelma.

Sosiaalisen isännöinnin käyttöönotolle on tarvetta myös Salossa. Vaikka tukipalvelu maksaa, voi asuntoa vaille jääneestä ihmisestä aiheutua vielä paljon suuremmat kustannukset, kun ongelmat kasvavat.