Salon asuntokaupassa erikoinen ilmiö: markkina vetää hyvin, mutta kohdemäärä on romahtanut

17

Salon asuntokaupassa vallitsee tällä hetkellä myyjän markkinat.

Kiinteistönvälittäjä Kirsi Aarikka-Laanti Solid Housesta kertoo, että kaupat syntyvät monissa kohteissa nopeasti, ja myytävää on listoilla tavallista vähemmän.

– Myyntikohteiden määrän normaalitaso Salossa on 500–600. Nyt esimerkiksi Etuovessa on listattuna 240 kohdetta. Puolet puuttuu, sanoo Aarikka-Laanti.

– Kohteet eivät edes välttämättä ehdi nettiin, vaan ne myydään ennen julkista myyntiä.

Saman tilannekuvan toistaa kiinteistönvälittäjä Teppo Jalonen Salon Asuntopalvelusta.

– Kauppa käy poikkeuksellisen hyvin. Myytävästä on pulaa, Jalonen sanoo.

Vaikka kauppa käy hyvin, asuntojen hinnat ja hintakehitys ovat Salossa varsin maltillisia.

Salon keskineliöhinnat ovat edelleen alhaisemmat kuin matkapuhelintehtaan alasajoa edeltäneessä kymmenen vuoden takaisessa hintahuipussa.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerrostalojen keskineliöhinta oli viime vuonna Salossa 1 243 euroa ja rivitalojen 1 215 euroa. Tilasto pitää sisällään koko Salon alueen. Aarikka-Laanti huomauttaa, että Salon sisällä hintakehitys vaihtelee alueittain.

– Vanhan Salon tilanne on erilainen ja hinnat nousseet eri tavalla kuin liitoskunnissa, joissa asuntokanta on vanhentunutta, sanoo Aarikka-Laanti.

– Hintataso on noussut vuoden takaisesta. Salossa on kuitenkin edelleen tosi edulliset hinnat, kun verrataan esimerkiksi Turkuun, sanoo Jalonen.

Jalosen mukaan kauppa käy erityisen hyvin, jos tarjolla on Salon keskustasta hissillisen talon yksiö tai kaksio. Hän huomauttaa, että omistusasuntojen ohella myös vuokra-asunnot ovat tällä hetkellä kysyttyjä.

– Valmet Automotiven tilanne näkyy. Saloon tullaan nyt laajalta alueelta. Nuoret tulevat ensin vuokralle.

 

Vilkkaasti käyvä asuntokauppa tarkoittaa, että ostajilta vaaditaan nopeaa päätöksentekokykyä. Myös rahoituksen on oltava kunnossa.

– Pankin lainapäätöksen saaminen voi kestää jopa kuukauden. Nyt se korostuu entisestään, että lainapäätös pitää hakea etukäteen, sanoo Aarikka-Laanti. Hän nostaa esimerkiksi omakotitalon Tupurista.

– Jos haet Tupurista perhekotia, rahat pitää olla valmiina, sillä sitä samaa hakee kaksikymmentä muutakin ostajaa.

Aarikka-Laantin mukaan isokokoiset ja hyväkuntoiset omakotitalot ovat tällä hetkellä erittäin haluttuja. Kipurajaksi hän asettaa 250 000 euroa.

– Kohteen pitää olla hyvässä kunnossa. Jos on remonttitarvetta, niin ostoinnostus katoaa. Remonttikustannukset ovat nousussa ja tekijöistä on pulaa.

Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan Salossa myytiin viime vuonna 236 asuinpientalokiinteistöä, joista noin puolet sijaitsi asemakaava-alueella ja puolet haja-asutusalueella.

Kauppahintojen keskiarvo oli asemakaava-alueella 147 000 euroa ja haja-asutusalueella 102 000 euroa. Mediaanihinta eli keskimmäisen tapauksen hinta oli molemmilla alueilla keskiarvoa alhaisempi.

 

Välittäjät näkevät korona-ajan vaikuttaneen Salon asuntokauppaan kahdella tavalla.

Ensimmäinen on etätyön lisääntymisen mukanaan tuoma ilmiö: yhä useampi etsii kotia yhä laajemmalta maantieteelliseltä alueelta. Tällaiset ostajat ovat etenkin neliöiden perässä, sanoo Jalonen.

– Isompien asuntojen kysyntä on parantunut. Etätyöpiste tarkoittaa, että halutaan tilaa.

Toinen korona-ajan ilmiö on suuria taloudellisia päätöksiä koskeva varovaisuus, jonka vuoksi osa asunnon myyntiä harkitsevista on laittanut suunnitelmia jäihin.

– Tuleeko markkinoille ryminällä asuntoja, kun koronasta päästään? miettii Aarikka-Laanti.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Asuntomarkkinan epävarmuus kasvaa
10 kuukautta sitten

Syitä voi olla monia, mutta myöhäinen syksy on asuntokaupassa perinteisesti hiljaista. Moni myyntiä harkitseva on aktiivinen keväällä valoisaan ja vehreään aikaan.

Vanhojen omakotitalojen myyntiä jarruttaa niiden matala hintataso. Myyntihinnalla ei saa hankittua kunnollista kerrostaloasuntoa. Uusia omakotitaloja puolestaan on vähän, koska niiden rakentaminen on ollut minimaalista Nokian lähdön jälkeen.

Suuret ikäluokat ovat jo hankkineet viimeisen oman kotinsa. Nuorempaa väkeä puolestaan on Salossa selvästi vähemmän. Tunnin juna, epävarma kaavoitus ja koronan jatkotilanne. Kysymysmerkkejä on ilmassa enemmän kuin vastauksia.

Mä vaan
10 kuukautta sitten

Selkeä miinus, joka estää kauppoja, ovat taloyhtiön hoitamattomat remontit. Taloyhtiö, jossa on pidetty sauna, pyykkitupa ajantasaisena olisi hienoa. Kohtuuhintaista on vaan vaikea löytää.

Pertti
10 kuukautta sitten

Hintaso on liian alhainen, odotetaan.

Kallista on
10 kuukautta sitten

Myytävien asuntojen hinnat ja kunto sekä taloyhtiöiden yhteiset tilat huomioiden hinnat on pilvissä.
Ei kukaan sellaista peruskuntoista 1950-luvulla rakennettua osta kun samalla saat jo uuden.

Pertti
10 kuukautta sitten
Reply to  Kallista on

Tässä jutussa on kysymys siitä, että myytäviä ei ole, eikä ole siitä kysymys ettei kukaan osta.

Sata tuhatta on suuri summa
10 kuukautta sitten
Reply to  Kallista on

Jos kysyntää riittää mutta tarjontaa on niukasti, talouden perussääntöjen mukaan hintojen pitäisi silloin nousta. Toinen asia sitten on, ovatko myynnissä olevat asunnot sellaisia, että niille on kysyntää ja sitä kautta markkina-arvoa.

MDI
10 kuukautta sitten
Reply to  Kallista on

Asuntojen hinnat Salossa ovat naurettavia, kotikaupunginosassani Helsingissä 4h+k asuntoni 50-luvun kerrostalossa maksaa n. 7.500,-/m2. Uudet maksavat n. 12.000,-/m2. Missähän ne hinnat ovat pilvissä?

Jonne
10 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Njoo, ostin ensiasunnoksi talon Salosta. Kaupan ja urheilupuiston yms. vierestä. Kehien sisältä muutin. Käyn Helsingissä töissä, joten ns. Helsingin palveluita käytän mutta ei tarvitse maksaa hintaa niiden lähellä asumisesta. Enimmäkseen ostan Salosta kun ei kiinnosta jonottelu ja köröttely millään muotoa.

Paremmat peruspalvelut täällä on kuin pk-seudun lähiöissä.

Stadilainen
10 kuukautta sitten
Reply to  Jonne

Mitä nämä maagiset mainitsemasi peruspalvelut ovat? Itse taas myös ihan omasta kokemuksesta sanon, että täällä ei ole mitään sellaista.

Pääkaupunkiseutulaiselle täällä asuminen on sama kuin muuttaisi keskelle Ivalon erämaata.

Jonne
10 kuukautta sitten
Reply to  Stadilainen

Ivalon erämaasta en tiedä, mutta kyllä monen lapsen kanssa täällä asuminen on helppoa. Nytkin suhauttelen muutamassa minuutissa päivystykseen lapsen kanssa ja suoriudun nopeasti pois.

MDI
10 kuukautta sitten
Reply to  Jonne

Kyllä Helsingin palvelut ovat ihan omaa luokkaansa verrattuna Saloon. Munkkiniemeläisenä ”suhauttelen” vaikka ratikalla muutamassa minuutissa maan parhaisiin sairaaloihin niin lapsille kuin aikuisillekin. Terkkariin pääsin tunnissa lapsen kanssa, kun viimeksi tarvitsin lääkäriä. En keksi mitä palveluja Salossa muka on. Munkassa lapsi kävi musiikkiopistossa ilman yhtään kadunylitystä, samoin partiossa ja alakouluun yksi kadunylitys liikennevaloin. Plussana Länsi-Helsingissä ovat hyvät koulut hyvin oppilain ilman mopojonneja ja mopoautoja.

Ratikka kulkee joka päivä n. 05.00 – 01.30, siis myös viikonloppuisin, eikä tee mitään sightseeing-kiertoajeluja. Samalla lipulla hoituu niin metro, juna, ratikka, bussi ja lautta Suomenlinnaan. Kaikista muista palveluista puhumattakaan.

Karina
10 kuukautta sitten
Reply to  Stadilainen

Tosiaan kivikaudella oleva paikka. Salo on vain salolaisille. Joukkoliikenne puuttuu melkein kokonaan, ei viikonloppu- tai iltaliikennettä. Kurssit saa unohtaa ja viikonloppureissut ystävien luona.

Salo palvelee vain autolla kulkevia, Visit Salo! Pyörätelineet puuttuvat, sellaiset, mihin saa sähköpyörän turvallisesti kiinni. Busseihin ei saa ottaa sähköpyöriä, eikä niitä voi heittää tavaratilaan. Ohitusteitä ja ratoja suunnitellaan muille.

Nokia lähti ja Salo jäi!

Erpe
10 kuukautta sitten
Reply to  Karina

Valtuutetut puhuvat vain vanhan Salon kehittämisestää, eivät suur-Salon kehittämisestä mitään. Esimerkiksi hammaslääkäripalvelujen vuoksi on aina ajettava jopa 50 kilometriä suuntaansa.

Tasavertaisuus ei ole valtuutetujen mielessä mitenkään paisi vaalien alla. Miksi? Odotan vastausta, jota ei saa.

Juha
10 kuukautta sitten

Ei ihmisiä kiinnosta myydä asuntoja halvalla, eikä heidän usein tarvitse myydä asuntoaan vaikka voisivatkin. Jos asuntojen myyntihintataso on alhaalla, Salon asuntoja voi pitää kakkosasuntona vaikka muuttaisi muualle.

Erpe
10 kuukautta sitten
Reply to  Juha

Kiinteistövälittäjät pitävät hinnat alhaalla siksi, että saavat rahalle kiertoa. Toiseksi myyntikohde voisi tarvita remonttia ja viiden vuoden vastuu kiinteistöstä pelottaa myyntiä vieraalle. Jos viimeksi mainittua ei olisi, niin hinnat nousisivat ja kauppa kävisi.

Japi
10 kuukautta sitten

Katsoin juuri myyntipalstalta, 230 asuntoa myynnissä Salossa. On siellä minusta tarjontaa joka lähtöön, eikä hinnat mitenkään tapissa tunnu olevan. Outoa väite, ettei olisi tarjontaa.

Vaihtuvuus ratkaisee
10 kuukautta sitten
Reply to  Japi

Minustakin on enemmän kyse asuntojen vaihtuvuudesta, tai tässä tapauksessa vaihtumattomuudesta. Myytäviä kohteita oli vuosi sitten suunnilleen saman verran. Mutta silloin tavara liikkui, tuli myyntiin lisää ja kävi sitä mukaa kaupaksi.

Nyt listoilla olevista asunnoista moni on ollut siellä pitkään. Tai sitten asunto sijaitsee liian lähellä oikoradan linjausta mennäkseen kaupaksi.