Bäkkäreitä toivottiin ja saatiin – huikea drive-in-stuntshow jälleen Salossa

0
Sebastian Westbergin freestyle motocross -hypyt saivat yleisön haukomaan henkeään. Kuva: SSS/Minna Määttänen

7-vuotiaan Vinski Lahtisen toive bäkkäreistä eli takaperinvolteista osui nappiin lauantaina Salossa. Freestyle motocross -kuljettaja Sebastian Westberg taiteili motocross-pyörällä useita voltteja, jotka tallentuivat Vinskin videoille.

Hänen suuri haaveensa on päästä ensi kesänä Särkisaloon stunt academy-leirille.

– Haluaisin oppia ajamaan ja keulimaan. Polkupyörällä keulin jo.

Hansan tontilla järjestettyyn drive-in stuntshowhun osallistui koko Lahtisen perhe Sauvosta. Äiti, Erika Salonius-Lahtinen , kertoi, että hänestä temput ovat kamalan hirvittäviä, mutta niiden tuoma adrenaliiniryöppy on siistiä.

– Olisin onnellinen, jos Vinski pääsee leirille. Haluan suoda lapselleni tällaisen kokemuksen.

Salonius-Lahtinen tietää, mistä puhuu, sillä hänellä on ollut motocross-pyörä.

– Isä sanoi, että se on parempi myydä, kun tyttö ei tiedä mikä on jarru!

Showta seurasivat aitiopaikalta Vinski Lahtinen (edessä vas.), Amelie Lahtinen (takana), Fia Lahtinen ja Otto Saari. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolainen Harri Sorvari seurasi esitystä Marja Piiraisen kanssa.

– Salolaisia huippuäijiä, Sorvari kehui.

– Ja ilmainen esitys. Maailmalla nämä maksavat, Piirainen kiitteli.

Samalla kun Sorvasi nautti esityksestä, se myös pelotti.

– Harrastan moottoripyöräilyä ja vähän tiedän, kuinka pienestä voi onnettomuus olla kiinni.

Sebastian Westbergin ja stunt-kuljettaja Niko Säkkisen show oli kauden päätösesiintyminen. Westbergin yritys Sebfmx Events Oy järjesti vastaavan näytöksen myös viime syksynä.

Särkisalolainen Westberg on freestyle motocross -ammattilainen, joka on tehnyt vuodesta 2012 freestyle motocross-esityksiä Suomen lisäksi ympäri maailmaa. Viimeisten kahden vuoden aikana esiintymiset ovat olleet vähäisempiä koronapandemian takia.

– Olen treenannut ja ylläpitänyt taitotasoani kesäisin Suomessa ja talvisin Espanjassa. Suuressa osassa ympärivuotista treenaamista ovat hyvät, kansainväliset ja paikalliset yhteistyökumppanit.

Yhteistyökumppaneita ei ole helppo löytää.

– Sponsorointi eli markkinointiyhteistyö kanssani toimii win–win-periaatteella eli molemmat voittavat, kun tukea vastaan yritys saa näkyvyyttä.

Ajoleirin oppilaat, 13-vuotiaat Samuel Forss ja Wilhelm Hoikkala, esittelivät taitojaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Hiljaisen kiertuevuoden aikana Sebastian Westberg on suunnitellut uutta koulutustilaa Särkisalossa sijaitsevalle treenipaikalla ja toimipisteelle. Neljä vuotta sitten aloitetuilla mx- ja stunt academy- ajoleireillä koulutetaan tulevia taitajia, joista eilen osaamistaan esittelivät Samuel Forss ja Wilhelm Hoikkala.

– Yritetään mennä määrätietoisesti eteenpäin ja vastata kysyntään. Oppilaita on ympäri Suomen ja Kemiönsaaresta on ollut monia poikia ja tänä kesänä ensimmäinen tyttökin.

– Tarkoitus on innostaa aloittelijoita ajamaan. Leirille tulijat eivät ole välttämättä ajaneet aiemmin millään kaksipyöräisellä.

Westberg sai ensimmäisen moponsa 8-vuotiaana. Ensimmäisen keikkansa hän ajoi 21-vuotiaana.

Tapahtumassa oli näytillä kaksi alastuloon tarkoitettua ilmapatjaa.

– Nämä tekevät alastulot edes vähän turvallisemmiksi! Freestyle ja stunt-lajit ovat vaarallisia, mutta oikeanlaisilla treenitavoilla ja opetuksella turhat riskit voidaan minimoida ja karsia.

Kumi kärysi ja autojen torvet soivat shown lopuksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen