Ely-keskus turvaa harvinaista perhoslajia Kemiön keskustassa

1
Kaunokkipeilikääriäinen viihtyy ahdekaunokin varren tyvellä ja juuressa. Kuva: Varsinais-Suomen ely-keskus.

Varsinais-Suomen ely-keskus on kieltänyt kaunokkipeilikääriäiselle (Pelochrista caecimaculana) tärkeiden esiintymispaikkojen hävittämisen ja heikentämisen Kemiössä. Ahdekaunokin varren tyvellä ja juuressa viihtyvää harvinaista perhoslajia on tavattu Suomessa 2000-luvulla säännöllisesti vain Kemiön keskustan tienvarsi- ja piha-alueilla.

”Esiintymä on valtakunnallisesti merkittävä, ja lajin tilannetta on seurattu säännöllisesti noin kymmenen vuoden ajan”, ely-keskus kertoo tiedotteessa.

Lounais-Suomen rannikkoalueella esiintynyt kaunokkipeilikääriäinen on ely-keskuksen mukaan taantunut erittäin voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Kemiössä lajia uhkaa umpeenkasvu, mutta myös väärin ajoitetut hoitotoimet ja rakentaminen.

Laji hyötyy niitosta ja elinympäristön paahteisuudesta, mutta sen elinpaikoilla samana vuonna useaan kertaan toistuva niitto vaikuttaa heikentävästi lajin isäntäkasvin ahdekaunokin kasvustoihin.

Varsinais-Suomen ely-keskus teki perjantaina rajauspäätöksen, jolla halutaan taata lajin ekologian kannalta oikea-aikainen niitto ja niittoheinän poisvienti. Ely-keskuksesta on mahdollista saada hoitotoimiin avustusta. Alueelle on tarkoitus pystyttää ensi vuonna kyltti, joka kertoo kaunokkipeilikääriäisen suojelun tavoitteista.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Armi von Harmi
1 vuosi sitten

Eikö koko Kemiönsaaren voisi rauhoittaa luonnonsuojelualueeksi? (◔‿◔)(◠‿・)