Epäitsekäs Vilpas tuhosi Bisonsin puolustuksen täydellisesti Varsinais-Suomen derbyssä – ”Meille tuli aika vähän sellaisia minä vastaan maailma -valintoja”

0
Vesa Heinonen (vas.) seurasi aitiopaikalta, miten Kazembe Abif roikkui Bryan Griffinin olkapäässä. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Vilpas meni menojaan Korisliigan Varsinais-Suomen paikallisottelussa Loimaa Bisonsia vastaan keskiviikkona Salohallissa. Korisliigaan viiden vuoden tauon jälkeen palannut Bisons sai tuntea, kuinka Vilppaan vauhti kiihtyi nopeasti maksimiin.

Loppunumerot 40 minuutin kotijoukkueen ilakoinnin jälkeen olivat murskaavat 104–72.
Vilpas oli kärsinyt viime viikolla Kouvolassa tappion Kouvoille, ja kotipeliin salolaiset saapuivat – jos eivät ärsytettyinä – niin ainakin selkeästi huolellisemmin valmistautuneina.

– Oli hyvä, että saimme nollattua Kouvot-pelin tänään. Kurssi kääntyi jo treeneissä, jossa olemme menneet kovaa. Se, mitä päätimme treeneissä viimeisten kahden päivän aikana, saimme siirrettyä sen Bisons-peliin. Ei voi olla kuin tyytyväinen, Vilppaan takamies Perttu Blomgren summasi.

Blomgren sanoi, ettei valmennusjohto joutunut pitämään erityisen pitkää palopuhetta Kouvot-ottelun jälkeen.

– Kaikki tiesivät, mitä pitää parantaa.

Myöskään päävalmentaja Sami Toiviainen ei palopuheesta puhunut, mutta joka tapauksessa keskusteluja oli käyty aina henkilökohtaisella tasolla asti.

– Oli aika pitkä coach Toiviaisen puhe, joka yleensä tulee kerran syksyllä ja kerran keväällä. Jo tänään pelissä näkyi sellaisia hyviä asioita, jotka eivät näy suurelle yleisölle, Toiviainen selvitti.

Vilppaan ja Bisonsin välinen materiaaliero tuli harvinaisen hyvin selville, vaikka kotijoukkue pelasi vain kolmella ulkomaalaisvahvistuksella. Vilpas tulitti kolmosia pussiin 47 prosentin tarkkuudella ja myös kakkoset upposivat mainiosti.

Mikko Koivisto nakutti neljä kolmosta sisään, Brian Fobbs sekä Marcus LoVett kolme.

Kun tähän päälle Bryan Griffin pääsi juhlimaan vastustamattomasti korin alla, ei ihme, että paikallispelin voittojännitys lässähti jo puoliaikaan mennessä, kun Vilpas hurjasteli 24 pisteen karkumatkalle.

– Pelimme oli yksinkertaisempaa ja helpompaa. Pelistä tulee nautinnollista, kun ei tarvitse miettiä liikaa, vaan teet vaistolla juttuja, Toiviainen kuvaili.

Vilppaan pelaamisen yksi kulmakivistä oli peräti 28 koriin johtanutta syöttöä.

– Maltoimme liikuttaa palloa, emmekä olleet itsekkäitä. Meille tuli aika vähän sellaisia minä vastaan maailma -valintoja, Toiviainen kiitteli.

Syöttöpelin kärkimiehenä hääri Roope Ahonen, jonka tilastorivi oli hämmentävä: ei yhtään pistettä eikä levypalloa, mutta seitsemän syöttöä sekä pluslukema 30.

Ahonen on toistaiseksi ottanut vähän heittoja, eikä Bisonsiakaan vastaan niitä tullut kuin kolme yritystä kaaren takaa.

– Ei siinä ole mitään erikoista, että Roope ei ole heittänyt paljon. Puolustuspäässä häneltä nähtiin kauden paras peli. Vielä jos Roope kerää tuohon päälle kymmenen pistettä, niin olemme todella vaarallisia. Tärkeää oli, että Mikko löysi heittonsa taas tänään, Toiviainen alleviivasi.

Bisonsin puolustus oli pysynyt kuosissa alkukauden aikana hienosti, mutta keskiviikkona jyhkeästä ja puhisevasta biisonilaumasta ei ollut tietoakaan. Loimaalaisten mahdollisuuksia murensi yksistään lukuisat sähläykset pelinrakenteluvaiheessa. Vilpas kiitti menetyksistä ja kävi juoksemassa vastapäätyyn helppoja koreja.

Vesa Heinosen kolmoset piristivät aina hetkellisesti vieraiden ilmettä, mutta takuuvarmaa pistelinkoa ei Bisonsin kokoonpanosta Vilpasta vastaan löytynyt.

– En tiedä, oliko meillä keskittymisen puutetta vai mitä. Emme olleet vain yksinkertaisesti tarpeeksi kovia. Olimme kaukana siitä tasosta, mitä meidän pitää olla, jos haluamme ole kilpailukykyisiä, Bisonsin päävalmentaja Darko Mihajlovic totesi.

Vilppaan jatko-ohjelma on tiivis, sillä sunnuntaisen BC Nokia -vieraspelin jälkeen vastaan tulevat KTP tiistaina Salohallissa ja perjantaina Pyrintö vieraissa.

– Tulevat vastustajat ovat kaikki vähän erilaisia, joten henkisen puolen merkitys on iso osa valmistautumista. Tämä voitto kuitenkin antaa varmasti energiaa jatkoon, Toiviainen uskoi.

KORISLIIGA
Vilpas–Bisons 104–72 (30–17, 27–16, 25–25, 22–14)

Vilppaan pisteet/levypallot: Marcus Lovett 22/0/5 syöttöä, Brian Fobbs 20/7, Bryan Griffin 20/9, Mikko Koivisto 14/5, Juho Nenonen 14/1/5 syöttöä, Perttu Blomgren 8/5, Trey Niemi 3/1, Riku Laine 3/5, Niilo Kärkkäinen 0/0, Roope Ahonen 0/0/7 syöttöä.
Bisons: Vesa Heinonen 13/1, Cortez Edwards 13/4, Zach Thomas 13/8, Juho–Matti Henttonen 11/4, Teemu Knihtinen 8/1, Andre Norris Jr. 5/4, Kazembe Abif 4/3, Joona Airenne 3/2, Sami Tahvanainen 2/1, Eemeli Hollo 0/0, Thomas Vehmanen 0/2/5 syöttöä.
Erotuomarit: Jaakko Kaunisto, Henri Hilke, Topias Antinmaa.
Yleisöä: 1 031.
Levypallot: 35–32.
Syötöt: 28–15.
Menetykset: 13–18.
Heittoprosentit: 1 p: 79–46. 2 p: 67–49, 3 p: 47–39.
OHO!
Pisteittä jääneen Roope Ahosen plusmiinuslukema oli 30.
Vilppaan seuraava ottelu: BC Nokia–Vilpas Nokian palloiluhallissa sunnuntaina 31. lokakuuta kello 17.