Filippiiniläiset hoiva-avustajat aloittivat työt Salossa – kunnat ja hoivajätit rekrytoivat Aasiasta jopa tuhansia hoitajia

13
Hoiva-ala tarvitsee lähivuosina tuhansia uusia työntekijöitä, kun väestö ikääntyy ja uuden vanhuspalvelulain vaatimukset kiristyvät.

Hoivajätti Mehiläisen palvelukodeissa Salossa ja Halikossa on aloittanut kaksi uutta työntekijää Filippiineiltä. Kuntien omistama koulutusyhtiö Edusalo etsii samaan aikaan suomenopettajaa, joka lähtisi puoleksi vuodeksi Intiaan opettamaan suomen kieltä intialaisille hoitajille.

– Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan. Miten hoiva-alalla ratkaistaan yhtälö hoitajamitoituksesta, jos ei ole ihmisiä sitä työtä tekemään, Edusalon toimitusjohtaja Jyrki Sjöholm sanoo.

Edusalo opetti intialaisille sairaanhoitajille suomea verkkokurssilla jo keväällä. Osallistujia oli toistakymmentä. Tarkoitus on, että hoitajat osaisivat jo kieltä, jos he hakeutuvat Suomeen töihin.

Filippiiniläisiä on työskennellyt Suomessa sosiaali- ja terveysalalla joitain satoja, mutta nyt kunnat ja hoivayritykset aikovat rekrytoida Kaakkois-Aasian saaristovaltiosta jopa tuhansia hoitajia.

– Työntekijöistä on aivan valtava pula. Työperäinen maahanmuutto ei ratkaise ongelmaa, mutta se on yksi keino helpottaa tilannetta edes vähän, Mehiläisen sosiaalipalvelujen projektipäällikkö Maria Kylänpää toteaa.

Yksi muuttokuorma kaukomailta saapui salolaisen kerrostalon pihalle pari viikkoa sitten.

 

Pelkästään vanhustenhoitoon tarvitaan lähivuosina tuhansia uusia hoitajia. Isot hoivapalveluyritykset Attendo, Esperi Care ja Mehiläinen ovat ilmoittaneet palkkaavansa hoitajia ulkomailta. ”Ratkaisuja hoitajapulaan – Attendo työllistää tuhat uutta filippiiniläistä hoitajaa”, Attendo tiedotti lokakuussa.

Mehiläinen on perustanut tytäryhtiön Healthcare Staffing Solutionsin (HSS), jonka tavoite on rekrytoida, kouluttaa ja tuoda hoiva-alan työntekijöitä Suomeen. ”Lähdemme ratkaisemaan hoivakotien henkilöstötarvetta”, Mehiläinen viestitti joulukuussa.

Esperi Care kertoi kesäkuussa, että se valmistautuu rekrytoimaan ulkomailta 3–4 vuoden aikana noin 500 hoitoalan ammattilaista. Ensimmäisessä ryhmässä on parikymmentä filippiiniläistä hoitajaa.

Myös kunnat ovat kiinnostuneita aasialaisesta työvoimasta. Pääkaupunkiseudun kuntien omistama henkilöstöyhtiö Seure aikoo rekrytoida ja työllistää sata filippiiniläistä hoitajaa vuosittain. Tampere päätti elokuussa palkata 34 filippiiniläistä hoiva-avustajaa vanhuspalveluihin.

Suurin osa hoitoalalle tulevista filippiiniläisistä on suorittanut yliopistossa nelivuotisen sairaanhoitajan tutkinnon. Suomessa tutkinto ei riitä. Filippiiniläiset sairaanhoitajat päätyvät hoiva-avustajiksi, ja voivat kouluttautua työn ohessa lähihoitajiksi.

Hoiva-avustaja työskentelee tehtävissä, joissa ei tarvita lähihoitajan tai sairaanhoitajan koulutusta.

– Me palkkaamme sosiaalipalveluihin filippiiniläislähtöisiä työntekijöitä, joilla ei kaikilla ole sosiaali- tai terveysalan tutkintoa, mutta jotka ovat olleet jo useita vuosia hoivatyössä Hongkongissa hyvinkin vastaavassa työssä kuin täällä, salolainen Kylänpää kertoo.

 

Työpaikan saanti Suomessa edellyttää vähintään kahdeksan kuukautta suomen kielen opintoja sekä hoiva-avustajan koulutukseen vaadittavat teoriaopinnot verkko-opiskeluna. Healthcare Staffing Solutionsin yhteistyökumppani on muun muassa kuudentoista satakuntalaisen kunnan koulutusyhtiö Sataedu.

Soveltuvuuskokeen, kieliopintojen sekä hoiva-avustajan teoriaopinnot läpäistyään työntekijät antavat Suomessa vielä hoiva-avustajan työhön vaadittavat näytöt ennen siirtymistään työpaikkoihinsa.

Mehiläisen hoivakodeissa on tällä hetkellä noin sata filippiiniläislähtöistä työntekijää. Vuoden päästä heitä voi olla parisataa.

Työvoima on Filippiinien tärkein vientituote, jota valtiokoneisto on rakentanut tietoisesti 1970-luvulta asti. Lähteminen on tehty helpoksi, ja maailmalla työskentelee jo kymmenisen miljoonaa filippiiniläistä. Jopa joka kolmas maailman merimiehistä on filippiiniläinen, ja Yhdysvalloissa joka kahdeskymmenes rekisteröity hoitaja on Filippiineiltä.

Työn perässä ulkomaille muuttaneet filippiiniläiset lähettävät kotiväelleen rahaa, jonka liikkumista Filippiinien keskuspankki Bangko Sentral ng Pilipinas tilastoi tarkasti. Toissavuonna merten takaa tuli rahaa peräti 33,5 miljardia dollaria, jonka osuus köyhän maan bruttokansantuotteesta on kymmenen prosenttia.

Koronapandemia pakotti Filippiinien hallituksen hillitsemään hoitajavientiä. Maasta sai lähteä korkeintaan 5 000 hoitajaa vuodessa. Tänä kesänä rajaa nostettiin 6 500 hoitajaan. Keskuspankki on samaan aikaan raportoinut tarkasti pandemian vaikutuksia rahavirtoihin.

Suomessa asuu kuutisentuhatta filippiiniläistä, joista suurin osa on naisia. Filippiinien keskuspankin mukaan Suomesta tuli rahaa tuli viime vuonna yli 9,9 miljoonaa euroa.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lämpimästi tervetuloa
9 kuukautta sitten

On erittäin hyvä ja tervetullut asia, että hoiva-alalle saadaan kauan tarvittua työvoimaa.

Suomessa on niin pitkään korkeakoulutettu ja kannustettu nuoria ulkomaille töihin, että on päivän selvää, että nyt suurten ikäluokkien ikääntyessä työvoiman suunta on käännettävä ulkomailta kotimaahan.

Mamma maalta
9 kuukautta sitten

Näinhän se on, kun harvassa ovat ne suomalaiset nuoret, jotka lähtevät hoivakoteihin työtä tekemään.

Hyvä suomen kielen taito olisi heiltä vaadittava, koska ei vanhusta ja hoivattavaa auta täysin hyväkään hoitaja, jos ei puhetta ymmärrä kumpikaan.

Pertti
9 kuukautta sitten

Hieno juttu. Jospa suomalaiset oppivat hymyilemään, olemaan iloisempia ja auttavampia, kun tulee esimerkkejä.

Niin ja näin
9 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Etkö ole tavannut kireitä aasialaisia? Itse useinkin

Ennen laivalla
9 kuukautta sitten

No, onpa huono juttu, että ihmisten tarvitsee vaan rampata terveyskeskuksissa. Heti kun terveydenhoidosta saadaan veloitettua kunnon hinta kaikilta käyttäviltä asiakkailta, rokottamattomienkin ongelmasta päästään.

Nykyään lentokoneella
9 kuukautta sitten
Reply to  Ennen laivalla

Julkinen terveydenhoito maksetaan suurilta osin verovaroin, jos haluat maksaa lisää niin mene yksityiselle.

Salo nousuun
9 kuukautta sitten

Ettei vaan käy kuin espanjalaisille hoitajille!! Suomen ilmasto tekee maasta lähes asuinkelvottoman suurimpaa osaa vuotta. Sitten kun myös havaitsevat ettei palkka riitä edes pakollisiin elämisen kuluihin, niin suurin osa häipyy takaisin ensimmäisen vuoden aikana!! Mikään muu tarkoitus tuossa ei ole kuin saada orjapalkalla joku tekemään työt, ja omistajat rikastumaan!! Vaihtuvuus tulee olemaan kova ja jatkuva uusien koulutus syö kaikki hyödyt!!

Heippa
9 kuukautta sitten

Jos työt mitoitettaisiin oikein ja saisi kunnon palkan niin varmaan löytyisi tekijöitäkin. Monet alalla olevat surevat sitä, kun ei ole aikaa kohdata asiakasta, juoda vaikka kahvit ja kysellä kuulumisia.

Kovalla kiireellä lääkkeet ja voileipä jääkaapista ja seuraavaan paikkaan.

Turkulainen
9 kuukautta sitten

Meillä perustuslaki lupaa, että sekä suomen- että ruotsinkielisillä on oikeus saada palvelua omalla äidinkielellään. Toteutuuko?

Olli P.
9 kuukautta sitten
Reply to  Turkulainen

Arvaa?

Olli P.
9 kuukautta sitten

Kyllä Suomesta hoitajia löytyy, kunhan palkkataso on kohdallaan.

Allan
9 kuukautta sitten

”Työvoima on Filippiinien tärkein vientituote, jota valtiokoneisto on rakentanut tietoisesti 1970-luvulta asti.”
”Työn perässä ulkomaille muuttaneet filippiiniläiset lähettävät kotiväelleen rahaa, jonka liikkumista Filippiinien keskuspankki Bangko Sentral ng Pilipinas tilastoi tarkasti.”

Onko kysymyksessä ei toivottu valtiojohtoinen ihmiskauppa? Mitä tapahtuu hoitajalle, joka ei halua lähettää rahaa Filippiineille?

Filippiiniläisillä merimiehillä on usein heikot työolot ja huono palkka. Kuinka suuren osan palkastaan hoitajat joutuvat lähettämään ”omaisilleen” keskuspankin valvomana?

Onko tämä sellaista toimintaa, jota halutaan tukea yhteiskunnan varoin?

Urpo
9 kuukautta sitten

Näistä uutisista tulee aina epätodellinen olo. Minulle on opetettu, että hyvän työpaikan saadakseen pitää käydä koulut ja opiskella hyvin. Nyt ihan oikeaan, koulutusta edellyttävään työhön pääsy aloitetaankin siitä, että osaa auttavasti edes toista kotimaista kieltä. Sama ongelma on monilla muillakin aloilla, jossa ulkomaalaisten osuus työvoimasta on suuri. Velkaantuvan valtion tilanne ei voi olla terve, jos näin suuri osa töistä teetetään ulkomaalaisilla. Viedään säkkikaupalla rahaa pois maasta ja vastaavasti suomalaiset nostavat toimeentulotukia yms. jouten olemisesta. En saata uskoa, ettei suomalaisia riittäisi työpaikkoja täyttämään, joten jotain kulttuuritason keskustelua yleisestä suhtautumisesta opiskeluun, työntekoon ja ylipäätään itsestään huolehtimiseen tässä yhteiskunnassa on syytä käydä. Ennen… Lue lisää »