Heijastinpuusta saa vapaasti poimia – puun perustaja Hannele Kivikoski haluaa auttaa salolaisia näkymään

1
- Jos heijastinpuu auttaa edes yhtä ihmistä näkymään ja saamaan turvaa pimeässä, se on ajanut asiansa, sanoo puun perustaja Hannele Kivikoski. Kuvat: SSS/Tommi Loimovuori

Salon Horninpuiston eli Tykkipuiston laitaan on rakennettu jälleen heijastinpuu.

Puu, tai oikeastaan pensas, on ripustettu täyteen heijastimia, joista kuka tahansa saa käydä valitsemassa itselleen oman. Puuta ylläpitää salolainen Hannele Kivikoski.

– Idea syntyi, kun löysin kotoa parikymmentä minulle tarpeetonta heijastinta, ja poikani kanssa ajelimme yhtenä iltana ja katselimme, miten kauhean pimeää on. Mietimme, miten ihmisiä voisi auttaa näkymään, Kivikoski kertoo.

Äkkiä Kivikoski muisti, että Tykkipuistossa oli kaksi vuotta sitten heijastinpuu. Saman tien hän laittoi Salon Seudun Puskaradioon tiedustelun, onko sellaista suunnitteilla tänä vuonna. Kyselyyn vastasi Elina Vesa, joka toteutti ensimmäisen heijastinpuun yhdessä Kati Riston kanssa. Hän vinkkasi Kivikoskea olemaan yhteydessä kaupunkiin.

– Laitoin sähköpostia kaupunginpuutarhuri Matti Nikanderille ja hän vastasi, että upea idea. Sitten sovimme treffit puistoon ja katsoimme paikan yhdessä. Kyseessä on sama jasmike kuin ensimmäiselläkin kerralla, Kivikoski kertoo.

Heijastimia on puussa paljon enemmän kuin parikymmentä, sillä Kivikoski alkoi välittömästi kerätä niitä lisää. Monessa mukana ollut puuhanainen otti käyttöön kaikki verkostonsa.

– Laitoin viestiä Salon Yrittäjille, ja sain yhteistyökuppaniksi JJ´s BBQ:n Jari-Pekka Kallungin. Sitten laitoin viestiä Salon Naisyrittäjille, ja sieltä lähti mukaan Hanhivaaran Liikuntakeskuksen Sirpa Saarinen. Myös Eija Laitinen Salon kaupungin viestinnästä oli heti valmis tulemaan mukaan Salo-heijastimin.

– Seuraavaksi otin yhteyttä vielä elämää turvaavaan yritykseen eli LähiTapiolaan sekä POP Pankkiin, joka oli mukana myös ensimmäisen heijastinpuun toteuttamisessa, Kivikoski luettelee.

Näiden yhteydenottojen tuloksena Kivikoskella on nyt jo satoja heijastimia, ja lisää tarvitaan. Yritykset, yhdistykset, järjestöt ja yksityiset ihmiset voivat ilmoittautua heijastinten lahjoittajaksi ottamalla yhteyttä Kivikoskeen Facebookin kautta. Kivikoski on perustanut hankkeelle myös Facebook-sivun nimeltä Näkyvyyttä pimeyteen!, jossa lahjoittajista jatkossa kerrotaan.

– Heijastimia tarvitaan niin paljon, että niitä riittää koko talveksi. Käyn itse kävellen tai pyörällä täydentämässä puuta ja saan samalla hyötyliikuntaa, hän naurahtaa.

– Jos joku haluaa käydä ripustamassa puuhun heijastimia itse, niin totta kai sekin sopii, Kivikoski lisää.

Puusta löytyy jo monen lahjoittajan heijastimia.

Heijastinpuuta täydennetään koko talven, aina helmi-maaliskuun taitteeseen asti, jolloin se siivotaan pois.

Puun avauksen Kivikoski halusi ajoittaa tähän viikkoon, koska ensi sunnuntaina vietetään Asunnottomien yötä. Tapahtuma alkaa klo 16.30 torilta, josta osallistujat siirtyvät kulkueena toimintakeskus Vaihtoehdon pihalle Kaivokadulle.

– Halusin, että myös Asunnottomien yöhön osallistuvilla on mahdollisuus hakea puusta heijastin, Kivikoski sanoo.

Kivikoski on miettinyt, että heijastinpuuta voitaisiin käyttää myös opetustarkoituksiin. Jos päiväkotiryhmä, koululuokka tai vaikka ikäihmisten ryhmä haluaa tehdä retken puun luokse, siitä kannattaa vain ilmoittaa Kivikoskelle Facebook-sivujen kautta.

– Menen sitten paikalle ja varmistan, että puussa on heijastin jokaiselle ryhmän jäsenelle.

Kivikoski miettii, että heijastinpuusta on hyötyä salolaisille monella tavalla.

– Se tuo tietysti turvaa, mutta samalla se saa yritykset, yhdistykset ja kaupunkilaiset – kaikki, jotka kokevat tämän tärkeäksi asiaksi – puhaltamaan yhteen hiileen.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Mä vaan
2 päivää sitten

Oi niitä aikoja, kun kotikulmien jokainen pankki lahjoitti koululaisille omalla logollaan varustetut heijastimet.

Hienoa työtä, kiitos heijastinpuun laittajalle.