Hoitoapua kaukomailta

1
Hoitoalan ammattilaisista on pulaa. Ulkomaalaiset hoitajat ovat yksi keino, jolla tilannetta voidaan helpottaa.

Hoitajapula on tosiasia, jonka kanssa kunnat ja yksityiset hoivakodit joutuvat painimaan. Koronapandemia on entisestään kasvattanut hoitajien tarvetta.

Ratkaisua tilanteeseen on lähdetty hakemaan paljon Suomen omia rajoja kauempaa. Ensimmäiset filippiiniläiset hoiva-avustajat ovat jo saapuneet Saloon.

Hoitoalalla tarve työntekijöistä on niin suuri, että pelkästään kotimaasta uusia tekijöitä on vaikea löytää. Niinpä kunnat ja yksityiset hoivayritykset ovat kääntäneet katseen kauas Aasiaan.

Arvion mukaan kunnat ja hoivajätit palkkaavat Suomeen lähivuosina tuhansia hoitajia ulkomailta. Ensimmäiset rekrytoinnit on jo tehty, ja Mehiläinen on tuonut Saloon kaksi uutta työntekijää Filippiineiltä.

Kaukorekrytoinnissa kohtaavat niin Suomen kuin Filippiinienkin intressit. Suomessa on kasvava pula hoitoalan ammattilaisista, ja Filippiineillä taas työvoima on maan tärkein vientituote.

Vaatimuksia hoitajamitoituksesta on mahdotonta täyttää, jos ei löydy ihmisiä tekemään työtä. Työperäinen maahanmuutto ei yksin ratkaise ongelmaa, mutta se tarjoaa yhden keinon tilanteen helpottamiseksi.

Tärkeää on lisäksi huolehtia siitä, että hoivatyö kiinnostaa myös suomalaisia nuoria. Se edellyttää, että hoitoalan ammattilaisten tärkeys ymmärretään Suomessa.

Ennen kuin työ ja ulkomailta tulevat tekijät kohtaavat, tarvitaan valmistelevaa työtä. Hoitoalan ammattitaitoa ja pätevyysvaatimuksia pystytään opettamaan myös ulkomaalaisille tekijöille, mutta sitä ennen pitää opetella kieli.

Salossa on löytynyt hyvä tapa opettaa suomen perusteet jo ennen maahantuloa. Edusalo on opettanut intialaisille sairaanhoitajille suomea verkkokurssilla keväällä. Nyt Edusalo etsii suomenopettajaa, joka lähtisi puoleksi vuodeksi Intiaan opettamaan suomen kieltä intialaisille hoitajille.

Ajatus suomen kielen opiskelusta jo ennen maahantuloa on hyvä. Näin autetaan uuden työntekijän kotiutumista uuteen ympäristöön, ja ammatillinen koulutus saadaan nopeasti käyntiin.

Suomi harmaantuu lujaa vauhtia, ja samaa tahtia kasvaa tarve hoitoalan ammattilaisista. Tekijöitä tarvitaan enemmän kuin suomalaisia nuoria ammattiin valmistuu.

Aasiasta tulevat hoiva-alan ammattilaiset ovat yksi vastaus siihen haasteeseen, joka hoivalaitoksissa on jo nyt edessä.

Kun kielitaito ja ammatillinen osaaminen ovat hallussa, voidaan suomalaisille tarjota laadukasta ja hyvää hoitoa myös tulevaisuudessa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Työn arvostus eri maanosissa
1 kuukausi sitten

Hoitajapula on usein sitä vaikeampi mitä kauempana suurista kaupungeista hoivayksikkö sijaitsee. Työpaikka on tällöin etäällä hoitajien muusta elämänpiiristä, johon kuuluvat koti, perhe ja harrastukset. Työmatkana jo noin 50-100 km mittainen reitti koetaan liian pitkäksi ja aikaa vieväksi, ja matkakulut syövät osan palkasta.

On hienoa, että auttavia käsiä saadaan kaukomaista asti. Sieltä tulevat hoitajat ovat ilmeisen valmiita muuttamaan työn perässä paitsi vieraaseen maahan, myös vieraalle pienellekin paikkakunnalle. Kunnioitettavaa omistautumista työlle.