Karhubasket osoitti Vilpasta vastaan, miksi se on juuri nyt sarjan paras joukkue – ja parempaa on vielä luvassa!

0
Perttu Blomgrenista ei ollut (vielä) Henri Kantosen pysäyttäjäksi. Kuva: Ville Nurminen.

Vilppaan liigakauden ensimmäinen todellinen tulikoe Kauhajoen liikuntahallilla osoitti kolme asiaa:

1) Vilppaan puolustuspelaaminen ei vielä riitä sarjan parasta ja yhtenäisintä joukkuetta vastaan.

2) Vilppaan materiaali on riittävän laaja, mutta ei riittävän terävä, kun sitä vertaa sarjan parhaisiin yksilöihin.

3) Hallitsevaa mestaria ei voi pitää minkään sortin mestarisuosikkina vaan selkeänä haastajana.

Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen kertoi, että joukkue oli koko ajan askeleen tai kaksi Karhubasketin perässä. Siltä se myös näytti.

Vilppaan hyviä hetkiä (niitäkin riitti) seurasi vähemmän hyvä hetki (niitä riitti enemmän), eivätkä viisikot olleet niin yhtenäisiä kuin kotijoukkueella. Vilppaan hyvätkin puolustukset päättyivät usein Karhun koriin.

– Meillä oli monta hyvää 20 sekunnin puolustusta, mutta viimeisellä neljällä sekunnilla Karhu teki korin, Toiviainen tiivisti.

Suurin ero joukkueiden välillä oli silti yksilöissä, vaikka koripallossa tai joukkueurheilussa ylipäätään ei tunnetakaan yksilösuorituksia.

Karhubasketin nelikko Cameron JonesHenri KantonenRene RougeauLee Skinner oli hyökkäyspäässä suorastaan murhaavan hyvä. Nelikon jokainen jäsen pystyi luomaan rikkinäisistäkin hyökkäyksistä laadukkaita heittopaikkoja itselleen tai muille.

Tulivoimainen, mutta toisiaan täydentävä nelikko heitti neljään pekkaan 82 pinnaa, repi 27 levypalloa ja jakoi 13 syöttöä. Vilppaan koko joukkueen vastaavat lukemat olivat 85/30/15 eli vain rahtusen paremmat.

On huomioitava, että Vilpas pelasi ottelussa parhaalla ja todennäköisesti myös lopullisella kokoonpanollaan, kun taas Karhulta puuttuivat ykkössentteriksi hankittu Simeon Carter sekä Korihaista hankittu yleismies Miikka Marttinen.

On siis oletettavaa, että Karhu tulee olemaan jatkossa entistä aktiivisempi, monipuolisempi ja vaarallisempi, sillä hyvin liikkuva Carter tullee peittämään joukkueen harvat valuviat korien alla.

– Korinteko oli hyvää, mutta kaiken kaikkiaan meidän pasmat sekosivat toisella puolikkaalla aika pahasti puolustuspäässä, yllättävän kriittisesti joukkueensa esitystä kommentoinut Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies kertoi.

Vilppaan onnistujat olivat harvassa, vaikka kokonaisuutena ottelua ei voi pitää minään ohisuorituksena.

Joukkueen paras oli Jeremiah Wood, joka vaikean alun jälkeen käytti hyvin hyödyksi Karhun kevyehköä isoa osastoa, ja antoi Vilppaalle mahdollisuuden voitosta muutekin kuin teoreettisella tasolla.

Jenkkitulokkaista Brian Fobbs katosi paikoin täysin kuvasta, ja Bryan Griffinkin heräsi vasta tauon jälkeen.

Liukas Marcus LoVett nakutti kovilla prosenteilla 24 pistettä, mutta antoi ensimmäisen koriin johtaneen syötön vasta päätösneljänneksellä. Vilppaalla onkin orastavaa pelinjohtovajetta, kun Roope Ahonen ei ole vielä sinut joukkueensa kanssa.

Mikä omituisinta, ammattilaisurallaan yli 40 prosentin kaukoheittäjänä meritoitunut Ahonen jättää edelleen heittoja ottamatta. Kolmas takamies Perttu Blomgrenkin otti 18 minuutissa vain yhden heiton.

Kotiotteluihin aina syttyvä Riku Laine oli vierasparketilla kuin haalea varjo Salohallin Riku Laineesta.

Vilppaan kotimaisesta osastosta kenestäkään ei ollut nousemaan Kantosen tai hyvin puolustaneeen Severi Kaukiaisen tavoin eturiviin. Mikko Koivisto ja Juho Nenonenkin pelasivat ”vain” ok-tasolla.

Kokonaisuutena viime kevään finaaliuusinta oli silti vuodenaikaan nähden kovatasoinen. Vilpas olisi todennäköisesti voittanut tällä suorituksella kaikki sellaiset joukkueet, jonka pelipaidassa ei ole lokkia tai karhua.

– Kentällä oli paljon hyviä pelaajia, jotka tekivät paljon hyviä suorituksia, Toiviainen muistutti.

Kauhajoen liikuntahallissa ottelua seurasi mukavat 905 katsojaa, jotka ainakin nettilähetyksen perusteella synnyttivät halliin vanhan tutun kauhajokisen tunnelman.

– Yleisöstä selkeästi näki, että vihdoin on päästy takaisin katsomoon, Kantonen huomasi.

Ottelun päätyttyä nähtiin vielä erikoinen episodi, kun Toiviaisen ja Karhun espanjalaisen apuvalmentajan Marcos Santosin sananvaihto äityi niin kuumaksi, että tuomarikolmikon oli tultava väliin.

Tilanne alkoi, kun Mikko Koivisto kuittasi ”jotain” Karhun penkille ja Santos vastasi Koivistolle. Tätä ei Toiviainen sulattanut.

– Mun filosofiassa vastustajan valmentaja ei huutele mun pelaajille. Annoin sitten tulla takaisin. Eli ei sen kummempaa. Tunteet kuuluvat peliin ja asia käytiin jo läpi vastustajan kanssa, Toiviainen viestitti.

Korisliiga: Karhubasket–Vilpas 99–85 (22–20, 25–18, 24–21, 28–26)

Karhubasketin pisteet/levypallot: Cameron Jones 24/6, Henri Kantonen 21/6, Rene Rougeau 19/6/5 syöttöä, Lee Skinner 18/9, Severi Kaukiainen 5/2, Eero Innamaa 5/0, Joona Hakamaa 3/1, Malik Toppin 2/1, Kalle Peltonen 2/4.
Vilpas: Marcus Lovett Jr. 24/0, Jeremiah Wood 17/9, Bryan Griffin 12/3, Juho Nenonen 10/5, Mikko Koivisto 8/3, Roope Ahonen 6/1, Brian Fobbs 6/1, Perttu Blomgren 2/2, Niilo Kärkkäinen 0/0, Riku Laine 0/2.

Levypallot: 37–30
Syötöt: 19–15
Menetykset: 9–13
Heittoprosentit:
1p: 66–75
2p: 61–58
3p: 47–39

Erotuomarit: Miltiadis Ioannidis, Jaakko Kaunisto, La Trice Little.
Yleisöä: 905

OHO!

Karhubasket laittoi Riku Laineen eu-virheen jälkeen väärän vapaaheittäjän viivalle. Heitto mitätöitiin ja pallo Vilppaalle.

Vilppaan seuraava ottelu: la 9.10. Korihait–Vilpas Uusikaupunki Areenalla kello 17.