Kemiönsaaressa suojellaan harvinaista kalliosinisiipeä – yksilöitä tavataan Suomessa vuositasolla vain kymmenkunta kappaletta

0
Kalliosinisiipiyksilöt ovat kooltaan noin 2,5-senttisiä. Lajia esiintyy useimmiten kuivilla kalliokedoilla ja etelän tai lounaan suuntaisilla rinteillä. Kuva: Charlotta Berlin.

Kemiönsaaressa on havaittu äärimmäisen harvinaista perhoslajia, kalliosinisiipeä.

Suomen alueella tavataan vain kymmenkunta kalliosinisiipeä vuodessa. Kyseinen laji rauhoitettiin Suomessa vuonna 1989, ja se kuuluu myös kansainvälisiin vastuulajeihin.

Söderlångvikin kartanon omistamilla mailla on tehty raivaus- ja aitaustöitä kalliosinisiiven elintilan ylläpitämiseksi. Elokuun lopussa poistettiin vesakkoa ja oksia noin puolen hehtaarin alueelta. Aitausurakka on tällä hetkellä vielä kesken. Töistä vastaa Varsinais-Suomen ely-keskus.

Aidoituksella pyritään ensisijaisesti estämään peuraeläinten liikkuminen alueella, jossa kasvaa peurojen suosimaa ja perhosen toukkien ravintokasvina käyttämää maksaruohoa.

– Peurat pitävät maksaruohosta ja sen seurauksena kalliosinisiipi on uhattu. Maksaruoho ei pysty kasvamaan varjossa, joten umpeen kasvaminen on toinen uhka kalliosinisiivelle, Varsinais-Suomen ely-keskuksen suunnittelija Charlotta Berlin sanoo tiedotteessa.

Kalliosinisiiven populaatio on laskenut Suomessa radikaalisti viimeisten neljänkymmenen vuoden aikana.

– Haluamme, että kalliosinisiipeä löytyy Pohjois-Euroopasta myös tulevaisuudessa. Nämä käytännön toimenpiteet ovat pieni osa suuremmasta kokonaisuudesta biologisen monimuotoisuuden suojaamiseksi, Berlin täydentää.