Keskiverto talouden ruokakulut saattavat nousta noin satasella – Ruuan hinnan nousu ollut Suomessa toistaiseksi maltillista, mutta kustannukset ovat nousseet

1
Ruuan arvioidaan kallistuvan ensi vuonna noin kaksi prosenttia, mikä tarkoittaa keskivertokotitaloudelle noin sadan euron lisälaskua vuoden ruokamenoihin. SSS-arkisto/Minna Määttänen

Keskiverto kotitalouden eli kahden hengen talouden ruokaan käyttämä summa noussee Suomessa ensi vuoden aikana yhteensä noin sadalla eurolla. Luonnonvarakeskuksen (Luken) tutkimusprofessori Jyrki Niemi arvioi ruuan hinnan nousevan ensi vuonna keskimäärin kaksi prosenttia.

– Ruuan hintakehitys on ollut Suomessa maltillista pandemian aikaan, mutta nyt on nähtävissä, että hinta tulee nousemaan ensi vuonna, hän ennustaa.

Vaikka maailmalla on hänen mukaansa nähtävissä, että maataloustuotteiden ja ruuan hinnat ovat nousseet jyrkästi koronan alussa olleen laskun jälkeen, tämä ei näy vielä Suomessa.

– Kaupan ja teollisuuden väliset sopimukset ovat pitkiä, nykyiset sopimukset kestävät vuoden loppuun, Niemi selittää.

Suomeen myös tuodaan ruokaa, mutta maailmalla tapahtunut hinnan nousu ei suuresti tunnu Suomessa. Syynä ruuan hintakehitykselle Suomessa on Niemen mukaan se, että kotimaisen ruuan osuus on iso. Suomalaiset suosivat kotimaisia, jota kaupat myös pääosin myyvät.

– Suomessa ruoka on yli 70-prosenttisesti kotimaista, hän sanoo.

Syynä ruuan korkeaan kotimaisuusasteeseen hän näkee sen, että kotimaisuutta pidetään valttina mahdollisissa poikkeusoloissa. Lisäksi kotimaisuuteen luotetaan.

Kotimaisen ruuan hinta ei Niemen mukaan kuitenkaan voi olla mitä tahansa.

Suomessa ruuan hinta laski koronapandemian alusta vuoden 2020 maaliskuusta saman vuoden loppuun 0,7 prosenttia. Kuluvan vuoden alusta syyskuun loppuun ruuan hinta on noussut 0,3 prosenttia ja loppuvuodeksi Niemi ennustaa edelleen maltillista nousua.

Ruuan maltillinen hintakehitys on hänen mukaansa madaltanut myös kuluttajahintaindeksiä.

Painetta maataloustuotteiden ja sitä kautta myös kuluttajan ostamalle ruuan hintojen nousulle kuitenkin Suomessa on. Niemi sanoo, että lannoitteiden hinnat ovat nousseet vuoden alusta yli 25 prosenttia.

– Energian hinta on kovassa nousussa, rakennusten korjaus- ja huoltokustannukset ovat nousseet.

– Nämä kaikki aiheuttavat kustannusten nousua maataloudessa ja teollisuudessa, Niemi selittää.

Hän ennustaa, että kustannusten nousu tulee varmasti näkymään uusissa sopimuksissa.

Vaikka maataloustuotteiden hinta nousisikin esimerkiksi kymmenen prosenttia, tämä näkyisi Niemen mukaan kuluttajahinnoissa vain puolentoista prosentin nousuna.

Hän sanoo, että keskimäärin maatalousraaka-aineen osuus ruuan lopullisesta hinnasta on 15 prosentin luokkaa, mutta osuus vaihtelee tuotteittain.

– Nestemaidossa alkutuotannon osuus on noin kolmasosa, ruisleivässä viisi prosenttia, Niemi kertoo esimerkkejä.

Kuluttajan kaupasta ostaman lihan hinnasta alkutuotannon osuus on reilu viidesosa.

Suomessa tilanne on erilainen kuin esimerkiksi köyhimmissä maissa, joissa maataloustuotteiden hinta heijastuu suhteellisen suoraan kuluttajalle.

Suomalaisten menoista ruokaan kuluu keskimäärin 12 prosenttia vuodessa. Ruuan hinnan nousu nostaa osuutta jonkin verran, mutta on paljon alhaisempi kuin ennen EU-jäsenyyden aikaan.

– 1980-luvulla osuus oli yli 20 prosenttia, Niemi sanoo.

Hän sanoo, että uudemmissa EU-maissa ruuan osuus on isompi, esimerkiksi Virossa noin 20 prosenttia kotitalouden menoista.

Niemen mukaan Suomessa ruuan hinnan osuus menoista on noudattanut pitkään monien vanhojen EU-maiden tasoa.

– Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Ranskassa ei ole suuria eroja, hän luettelee esimerkkimaita.

Suhteellisen pieni ruuan hinnan nousu voi kuitenkin olla tuntuva etenkin sellaisissa talouksissa, joissa tulotaso on alhainen ja perheen koko iso.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Yksi Täti
1 kuukausi sitten

Hintojen nousua näkyy jo kaupan elintarvikehyllyjen tuotteissa, koska kuljetuskustannukset polttoaineiden hintojen nousun takia tulevat heti hintoihin.