Korona täyttää sairaalat

0
Koronarokotusten kolmas kierros laajenee kattamaan yli 60-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat.

Koronarokotukset etenevät, koronapassi on käytössä ja suuri osa rajoituksista on poistettu. Siitä huolimatta koronasta ei olla vieläkään päästy eroon.

Sen sijaan koronapotilaiden määrä sairaaloissa on kääntynyt uuteen nousuun. Myös tehohoitopaikat uhkaavat täyttyä, ja sairaaloiden kantokyky on vaarassa.

Korona on vielä siis kaikkea muuta kuin voitettu sairaus. Rokotukset ovat edenneet, mutta rokotekattavuustavoitteesta ollaan vielä kaukana. Rokotustahti on hidastunut, kun kaikki suomalaiset eivät ole rokotetta ottaneet.

Sairaalat uhkaavat täyttyä uudestaan koronapotilaista. Monissa sairaaloissa koronapotilaiden määrä on kasvanut jyrkästi, ja tehohoitopaikat uhkaavat täyttyä.

Myös Turussa kärsitään tällä hetkellä tehohoidon ylikuormituksesta. Sairaalassa on jouduttu jo perumaan muutamia raskaita kirurgisia toimenpiteitä, sillä ne vaatisivat jälkiseurantaa teho-osastolla. Pulaa on etenkin hoitohenkilökunnasta.

Seinäjoen ja Päijät-Hämeen keskussairaaloissa koronapotilaita on nyt ollut ennätysmäärä.

Ensimmäisen rokoteannoksen 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista on saanut noin 85 prosenttia ja toisenkin piikin jo noin 76 prosenttia.

Tartuntatilastot ja sairaaloiden kuormitus kuitenkin kertovat, että rokotekattavuus ei ole vielä läheskään riittävän korkea. Tartunnat ovat kääntyneet uudestaan nousuun. Ilmaantuvuusluku on kasvanut selvästi suuremmaksi kuin edellisellä kahden viikon tarkastelujaksolla.

Nousu on niin voimakas, että Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC on luokitellut Suomen punaiseksi maaksi, johon matkustamista ei suositella.

Matkustaminen oli jo hyvää vauhtia vapautumassa koronan kahleista, mutta ECDC:n uusi luokitus voi vaikeuttaa myös suomalaisten matkustamista muihin maihin. Ainakin tilanne kannattaa varmistaa matkaa suunniteltaessa.

Korona on nyt entistä selvemmin rokottamattomien sairaus. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin tietojen mukaan 77 prosenttia sairaalahoitoon viikon aikana tulleista potilaista ei ole saanut koronarokotetta.

Kaksi rokoteannosta antaa hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan. Täyden rokotesuojan saanut henkilö voi saada tartunnan, mutta riski joutua koronan vuoksi sairaalahoitoon on erittäin pieni.

Uuden korona-aallon pysäyttäminen ei ole mahdoton tehtävä, sillä siihen on olemassa tehokas keino eli rokote. Keino ei kuitenkaan tehoa, jos rokotteet jätetään ottamatta.