”Kroppa vaatii liikettä” – Salossa poikennut Kike Elomaa kannustaa säännölliseen harrastukseen.

0
Maskussa asuva Kike Elomaa treenaa pari kertaa viikossa autotallinsa punttisalissa. – Tavallisen kuntoilijan perustreeniä, kuittaa Salon Lady´s Clubilla maanantaina vieraillut nainen. Kuva: SSS/Tommi Loimovuori

Kehonrakennuksen legenda, 66-vuotias Kike Elomaa treenaa edelleen pari kertaa viikossa omassa autotallissaan, lenkkeilee akita-rotuisen Marski-koiransa kanssa ja kannustaa kaikkia muitakin lähtemään liikkeelle.

– Kroppa vaatii liikettä. Emme saa nykyisin enää liikuntaa töissä. Itsekin istun arkisin eduskunnassa tai autossa, hän huomauttaa.

– Rapakuntoisena ja ylipainoisena voi olla vaikea aloittaa, mutta siitä se lähtee. Itseään ei pidä verrata muhin. Se on jo suurta, jos pystyy ylittämään punttisalin kynnyksen.

Elomaa toteaa, että kuntosalilla tapaa muita ihmisiä, mutta kuntoilla voi myös kotona; edes vartin päivässä. Hän teki viime vuonna Alfa-TV:lle kymmenosaisen sarjan Kiken kanssa kuntoon. Sen puolituntiset jaksot pyörivät edelleen uusintoina. Niissä puhutaan vartti ravitsemuksesta ja treenataan vartti.

– Perusliikkeet eivät saa olla liian vaikeita tai ihminen masentuu, eikä jaksa edes aloittaa, Elomaa tietää ja puhuu vapaapainojen käytön puolesta.

– Niiden kanssa ei tarvita laitteita, vaan on itse hallittava kroppansa. Omaa painoaan käyttäen pystyy treenaamaan kotona nollalla eurolla, hän muistuttaa.

– Olen vapaapainojen puolestapuhuja. Niiden kanssa ei tarvita laitteita, vaan on hallittava itse kroppansa, Kike Elomaa toteaa. Kuva: SSS/Tommi Loimovuori

Kike Elomaa (s. Sainio) syntyi Lokalahdella, joka kuuluu nykyään Uuteenkaupunkiin. Maatalon lapset tottuivat pienestä pitäen tekemään raskaita töitä ja kulkemaan pitkät koulumatkat omatoimisesti joko kävellen, pyöräillen tai hiihtäen.

– 30 asteen pakkasella isä saattoi viedä meidät kouluun. Menimme traktorilla, jos auto ei käynnistynyt.

Elomaa toteaa, että hänen lapsuudessaan kaikki penskat liikkuivat.

– Oli pitkä tai pätkä, laiha tai lihava, nopea tai hidas. Se oli luonnollinen tapa viettää aikaa. Kaikki harrastivat jotain; yleisurheilua, pesäpalloa, hiihtoa, lentopalloa.

Elomaan isoveli Hannu Sainio edusti Suomea kymmenottelijana, ja pikkusisko seurasi häntä yleisurheilukentälle.

– Kilpailikin piiritasolla. Tapasin jo nuorena Kimmo Elomaan, jolla oli silloin kaksi kuntokoulua. Hän oli tuumannut minusta, että onpa kokoonsa nähden vahva tyttö. Maaseudulla kunto oli kasvanut peltotöissä ja kiviä keräillessä, Elomaa nauraa.

Nykyään veljenpoika pitää kotitilaa ja järjestää siellä kesäisin Karjurock-festivaalia.

Lukion jälkeen Kike Elomaa hoiti pari vuotta vanhuksia Helsingissä ja suuntasi sitten sairaanhoito-opistoon.

– Aamulla heräsin viideltä, treenasin, menin kouluun tai töihin, treenasin taas ja iltakymmeneltä aloimme Kimmon kanssa pestä suihkuhuoneen seiniä, kun porukat olivat lähteneet salilta, hän muistelee ja kehuu aviomiehensä olleen ”maailman paras valmentaja”.

Kike Elomaa osallistui ensimmäisiin Suomessa naisille järjestettyihin kehonrakennuskisoihin vuonna 1981 ja vei voiton. Samana vuonna hän voitti Yhdysvalloissa Ms. Olympia -tittelin, kehonrakennuksen Euroopan mestaruuden ja World Games -kilpailun. Vuonna 1982 hän sijoittui Ms. Olympia -kilpailussa kolmanneksi. Viides sija irtosi vuonna 1983, jolloin Elomaa sai hopeaa kehonrakennuksen ammattilaisten MM-kilpailussa.

– Sitten kisoihin alkoi osallistua yhä isompia tyttöjä, ja lihasmassa jylläsi. Doping tuli mukaan kehonrakennukseen kuten muihinkin urheilulajeihin, ja päätin lopettaa, kun en halunnut jäädä sijoille 10–15.

Kike Elomaa tykkää nostella painoja paitsi fyysisen myös psyykkisen hyvinvoinnin takia. Kuva: SSS/Tommi Loimovuori

Veri veti naista kuitenkin estradille, ja vuonna 1985 laulamisesta tuli hänen päätoimensa 26 vuodeksi.

– Aina välillä kävin tekemässä röntgenhoitajan hommia.

Vuonna 2011 Kike Elomaa valittiin eduskuntaan, jossa hän vaikuttaa nyt kolmatta kauttaan perussuomalaisena kansanedustajana.

Elomaa laulaa edelleen ja esiintyy seuraavaksi 31. lokakuuta Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa Turussa järjestettävässä Toivekonsertissa. Sen tuotto ohjataan hematologisten syöpäpotilaiden hyväksi.

Kike Elomaa painottaa, että jokaisella pitäisi olla säännöllinen liikuntaharrastus henkisenkin hyvinvoinnin takia.

– Fyysinen kunto auttaa pysymään koossa silloinkin, kun elämä koettelee. Jokainen kohtaa vastoinkäymisiä, tietää surun vuotta elävä Kike Elomaa.

Aviomies Kimmo Elomaa menehtyi kotona Maskussa maaliskuussa. Pariskunta oli naimisissa yli 40 vuotta.

– Nuorempi akita Sylvi-Tuulikki kuoli kaksi viikkoa sitten viereiselle matolle, Elomaa kertoo.

Hän käy edelleen silloin tällöin puhumassa liikunnan tärkeydestä ja sitä tukevasta ravitsemuksesta kuntosaleilla ympäri Suomen. Maanantaina hän vieraili Salossa Lady´s Clubilla.

– Kuntosalit ovat kehittyneet paljon siitä, kun minä aloitin harjoittelun vuonna 1976, Kike Elomaa kehuu.

– On naisia, jotka eivät halua samalle salille miesten kanssa ja onneksi nykyään on valinnanvaraa.

Elomaa muistelee miehensä kanssa pitämiään kuntosaleja, jossa 150-kiloiset naiset ja parhaat voimannostajamiehet treenasivat rinnakkain.

– Eikä kukaan ollut ihmisenä toista huonompi.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments