Kurpitsapuistosta Salon sadonkorjuuviikkoihin?

0
Suurta julkisuutta saaneet kurpitsat ovat osa salolaista maataloutta.

Salo on saanut lokakuun aikana maan- ja vähän myös maailmanlaajuista huomiota Rannikon puutarhan Kurpitsaviikkojen ansiosta. Kurpitsapuisto veti Halikonjoen rantapellolle väkeä matkojenkin takaa.

Neljä vuotta sitten Rannikon puutarhallakaiverrettiin250 kurpitsalyhtyä ilahduttamaan ohikulkijoita. Seuraavana vuonna tehtiinkin jo kurpitsapuisto, ja tänä vuonna tapahtuma laajeni Kurpitsaviikoiksi, jostatieto levisi Internetissä pitkin maailmaa.

Mukana järjestelyissä oli muitakin halikkolaisia yrittäjiä ja Salon seudun ammattiopiston opiskelijoita.

Salon kaupungin elinkeinoyhtiö Yrityssalo on järjestänyt tulevaisuuden ruokatuotannosta ruokapajoja. Niiden perusteella paikallista ruokaa voisi olla huomattavasti nykyistä useammin paikallisissa pöydissä.

Marraskuussa elinkeinoyhtiö järjestää nettikyselyn, jolla halutaan saada tarkempaa tietoa asiakkailta ja tuottajilta: mitä raaka-aineita ravintolat ja suurtalouskeittiöt toivovat ja mitä tuottajilla on tarjolla.

Paikallinen kysyntä ja tarjonta ovat hyvä pohja tuotteiden kehittämiselle ennen kuin niitä aletaan markkinoida laajemmin.

Kurpitsalyhdyt ovat näyttäviä koristeita pimeillä pihoilla ja pientareilla. Kurpitsoissakin on kuitenkin kyse maataloudesta, ja kurpitsapuisto on kepeä ja yleisöön vetoava tapa muistuttaa kotimaisen maatalouden tärkeydestä.

Suurella puutarhatilalla eri kurpitsalajikkeet ovat vain osa repertuaaria, ja puutarhaviljely on vain osa maataloutta. Laajan Salon kaupungin alueella on noin 870 kasvi- tai lihantuotantoa harjoittavaa maatilaa. Elintarvikkeita jalostavia yrityksiäkin löytyy viitisenkymmentä. Raaka-aineiden hyödyntämiseen pitäisi silti panostaa nykyistä enemmän. Kuluttajat ja ammattikeittiöt tarvitsevat valmiita tuotteita.

Kurpitsaviikkojen saamaa suosiota kannattaa käyttää kärkenä ja rakentaa syksyn sadonkorjuuaikaan tapahtuma, joka esittelee kattavasti salolaista maataloutta ja maataloustuotteiden jalostusta.

Salo on Suomen suurin alkutuotantokunta. Valtakunnallisesti tunnetut sadonkorjuuviikot istuisivat hyvin maaseutukaupungin syksyyn.