Leikkipuistoja isommille, stoppi kiusaamiselle – Salon Lapsiparlamentti kokosi lasten ajatuksia hyvästä kaupungista

0
Lapsiparlamentin istunnossa Salon kaupungintalon valtuustosalissa jokaisella lapsella oli oma nimikoitu paikkansa. Äänestämisen lisäksi mielipiteitä ilmaistiin myös kättä nostamalla. Kuvat: SSS/Tommi Loimovuori

Jos haluaa tietää, millaisessa kaupungissa salolaislapset haluaisivat asua, kannattaa käydä Salon kaupungintalon aulassa. Sinne on ilmestynyt värikäs puu, jonka lehdille Salon alakoululaiset ovat kirjoittaneet, millaisessa kaupungissa lasten heidän mielestään olisi hyvä asua ja elää. Puu syntyi tiistaina Salon Lapsiparlamentin kokouksessa.

– Tarkoitus on, että päättäjät ja kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan lasten ajatuksiin, kertoo Salon kaupungin perusopetusjohtaja Inkeri Lahti.

– Olemme tuottaneet jokaisessa Lapsiparlamentin istunnossa jotain paikan päälle jäävää, ja aina se on herättänyt kiinnostusta. On hienoa, että aikuiset ovat kiinnostuneita lasten ajatuksista.

Puusta ilmenee, että lasten mielestä hyvässä kaupungissa muun muassa autetaan toisia, siellä ei ole ilkivaltaa eikä väkivaltaa, ja kouluissa ei ketään kiusata. Kotikaupunkiinsa lapset toivovat muun muassa monipuolisempia leikkipaikkoja, parkour-radan ja lisää kauppoja. Täsmällisinä toiveina esiin nousevat esimerkiksi skeittipaikka Halikkoon ja uusi skeittiramppi Särkisaloon.

Lapsiparlamentin kokous järjestettiin Salon kaupungintalolla nyt kolmannen kerran. Kokouksessa oli mukana edustus jokaisesta Salon alakoulusta, yhteensä 51 lasta. Puunlehdet oli annettu kouluihin etukäteistehtäväksi, ja parlamentaarikot toivat ne kokoukseen mukanaan.

Kuudesluokkalainen Veeti Härkönen ja viidesluokkalainen Nella-Maria Kylänpää toivat Halikon Armfeltin koulussa tehdyt lehdet. Niihin oli kirjattu 1.–6.-luokkalaisten ajatuksia, mukaan lukien heidän omansa.

– Haluaisin Halikkoon puiston vähän isommille lapsille, Nella-Maria sanoo.

– Ja koulussa olisi hyvä olla välipala-automaatti. Kolmen päivinä se olisi kiva, Veeti sanoo.

Jokaisessa alakoulussa oli valittu Lapsiparlamenttiin kaksi oppilasta. Armfeltin koulussa edustajat valittiin viides- ja kuudesluokkalaisten joukosta arpomalla. Arpa suosi Nella-Mariaa ja Veetiä, jotka pääsivät kokeilemaan, miltä tuntuu olla päättäjänä.

– Tämä oli tosi kiva päivä. Täällä sai myös leikkiä, eikä tarvinut vain istua ja tehdä tehtäviä, Veeti hymyilee.

– Täällä oli tosi monipuolisesti kaikkea, Nella-Maria lisää.

Lapset toivat kokoukseen paperisia lehtiä, joissa on heidän koulunsa lasten toiveita. Kaikki lehdet eivät edes mahtuneet puuhun, vaan paljon jäi viereisiin kottikärryihin. Kokousta vetäneet Inkeri Lahti (vas.) ja Johanna Paananen iloitsivat niiden määrästä.

Salossa aloitettiin Lapsiparlamentin istunnot keväällä 2019. Parlamentin tarkoituksena on tutustuttaa lapsia päätöksentekoon, osallistaa heitä ja kuulla heidän mielipiteitään.

Kaupungin tavoitteena on järjestää Lapsiparlamentin istunto keväällä ja syksyllä, mutta koronapandemian takia viime lukuvuosi jäi väliin.

– Seuraava Lapsiparlamentti aiotaan järjestää keväällä, Lahti kertoo.

Pari tuntia kestävä istunto pidetään valtuustosalissa, missä lapset pääsevät istumaan samoilla tuoleilla kuin oikeat kaupunginvaltuutetut. He saavat myös kokeilla valtuutettujen ”äänestyskapuloita” ja äänestää.

Tällä kertaa lapset äänestivät muun muassa siitä, onko lasten oppiakseen osallistuttava kotitöihin. Jaa-vastauksia kertyi 31, ei-vastauksia kuusi ja 14 äänesti tyhjää. Läheskään näin suurta hajontaa ei syntynyt väitteestä: Vain tytöt voivat leikkiä nukeilla. 47 oli väitettä vastaan ja neljä äänesti tyhjää.

Myös siitä vallitsi suuri yksimielisyys, että lapset voivat Salossa vaikuttaa lapsiin liittyviin asioihin. 42 lasta oli sitä mieltä, että väite pitää paikkansa.

– Oli tosi kiva kuulla, että koette niin, totesi nuorisopalvelupäällikkö Johanna Paananen.

Lapsiparlamentin kokouksessa on aina eri teema, ja tällä kertaa teemana olivat lasten oikeudet. Teemaa pohdittiin ryhmätyönä, jonka tuloksena saatiin aikaan lista lapsen tarpeista.

Parlamentti totesi, että lapset tarvitsevat ainakin ruokaa, raikasta ilmaa, turvallisen kodin, koulun, kavereita, harrastuksia, liikuntaa, lepoa, terveydenhuoltoa, turvallisen ympäristön, rakkautta ja huomiota – ja näin syksyllä myös heijastimia.

Lopuksi myös hiukan jaloiteltiin ja leikittiin, ettei meno menisi liian totiseksi. Koska teemana oli, että lapset saavat päättää, tuttu Kapteeni käskee -leikki vaihdettiin muotoon Lapsi käskee. Istunnon jälkeen lapset söivät vielä lounasta, jonka jälkeen he palasivat takaisin kouluihinsa.

Parlamentin istuntoa isännöivät Inkeri Lahti ja Johanna Paananen. Tervehdyksen toivat myös kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Marjaana Mänkäri. Mukana oli myös nuorisovaltuuston jäseniä.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments