Lounea ja MTK-Etelä-Pohjanmaa yhteistyöhön – MTK:sta Lounean osakas

6
Lounea ja MTK-Etelä-Pohjanmaa aikovat rakentaa lisää valokuituverkkoja maaseudulle.

Lounea Oy ja MTK-Etelä-Pohjanmaa ry ovat allekirjoittaneet keskiviikkona sopimuksen yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on parantaa valokuituverkkojen saatavuutta Etelä-Pohjanmaalla.
Etelä-Pohjanmaa on ollut valokuituverkkojen saatavuudessa maakuntien keskinäisessä vertailussa selvästi viimeisenä. Erityisen huono tilanne valokuidun saatavuudessa on tällä hetkellä mm. Seinäjoen lähiympäristössä olevilla maaseutualueilla.
Yhteistyösopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä toteutettiin suunnattu osakeanti ja MTK:sta tulee Lounean osakkeenomistaja. Maakunnallinen omistajuus ankkuroi Lounean kiinteämmin Etelä-Pohjanmaan alueen toimijaksi ja antaa hyvät mahdollisuudet strategiseen yhteistyöhön maakunnan kehittämiseksi.

MTK-Etelä-Pohjanmaan ja Lounean yhteistyösopimuksen tarkoituksena on tukea erityisesti Etelä-Pohjanmaan maaseudun elinvoiman kehittämistä rakentamalla valokuituverkot kaikkialle, missä niille on tarvetta ja ne voidaan kannattavasti rakentaa. MTK-Etelä-Pohjanmaan roolina on toimia verkkoja rakentavan Lounean yhteistyökumppanina.
– Nyt aloitetun yhteistyön avulla toimintaedellytyksemme Etelä-Pohjanmaalla paranevat ja voimme tehokkaammin toteuttaa strategiamme mukaista valokuituverkkojemme ja muidenkin liiketoimintojemme aluelaajentumista, kertoo tiedotteessa Lounean johtaja Harri Suokko.
MTK-Etelä-Pohjanmaa toimii alueensa maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien etujärjestönä.
– Meille on erittäin tärkeää, että koko Etelä-Pohjanmaan alueen yrityksillä ja asukkailla on käytössään hyvät ja luotettavat tietoliikenneyhteydet, toteaa tiedotteessa MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kuitua odottava
12 päivää sitten

Osittain yllättävä uutinen. Eikö Anvia Oy ollut tuolla alueella suuri toimija kuituverkoissa? Louneahan oli mukana pyörittämässä osakekuvioita niin, että Anvia liukui Elisan organisaatioon.

Ennen osakekauppojen aiheuttamia hämminkejä verkkojen kehitys tuolla alueella oli edistyksellisempää kuin täkäläisten puuhat. Tämäkö on tuota strategiaa?

Allan
11 päivää sitten

Kyllä niillä viljelijöillä on riittävästi kuitua haalareissa. Valokuidusta ei ole mitään hyötyä, kun useimmilla viljelijöillä ovat tietoturva-asiat retuperällä. Paljon tärkeämpää olisi MTK:n ja Lounean järjestää viljelijöille kunnolliset nykyaikaiset tietoturvakoulutukset, jossa kouluttajana kiertäisi vaikkapa F-securen Hyppönen. Miljoonien eläinsuojainvestointeja ja jopa satojentuhansien liikevaihtoa pyörittämässä on päivittämättömiä kirppistason tietokoneita ja jotain kymmenen vuotta vanhoja nurkista löytyneitä halpisreitittimiä, joihin ei ole saanut tietoturvapäivityksiä uutenakaan ja vielä heikolla salauksella. Näillä sitten pyöritetään iloisesti eläinsuojien ohjelmistoja, maksetaan laskuja ja sometetaan. Isommilla tiloilla työntekijät vielä käyvät tinderissä ynnä muuta. Jossain joku työntekijä on tietävinään paljon tietotekniikasta ja on osannut kasata osista jopa palvelintasoisen uuden koneen, mutta ei… Lue lisää »

Teams Etätyöntekijä
11 päivää sitten
Reply to  Allan

Kuvaamasi ongelmat koskevat koko väestöä. Maaseudullakin tarvitaan Teams-yhteyksiä. Tiedätkö tarkkaan miten sitten hoidetaan esim. lypsyrobotit Alfa Lavalista. Entä miten keskusliikkeiltä tulevat tilaukset hoidetaan reaaliajassa. Yhteyksiin ei tarvitse välttämättä kuitua kunhan pätkivät langattomat yhteydet antaa tarpeeksi kaistaa. Puhelimien hotsoptit eivät jaa mitään kuituyhteyksiä, mutta tulevat 5g-verkot eivät toimi ilman tukiasemien kuituyhteyksiä. Kiinteistöön tulevasta verkkopäätteestä on heti jaettavissa kaistat erityyppisille yhteyksille ja kaikkien ei tarvitse olla DHCP:n arpomien osoitteiden varassa. Maaseudullekin on hankittavissa kiinteitä ip-osoitteita. Ei asuminen keskikaupungin kerrostalossa paranna käyttäjän tietoturvaa pätkääkään. Salon keskustassakin esim. wlan-yhteyksien skannaus antaa hetkessä kymmeniä salaamattomia yhteyksiä! Pelkkä sijainti keskustassa ei muuta käytäntöjä yhtään tietoturvan kannalta… Lue lisää »

Allan
10 päivää sitten

”Tiedätkö tarkkaan miten sitten hoidetaan esim. lypsyrobotit Alfa Lavalista” Aivan hyvin ne toimii ilman kuitua, kuten tähänkin asti kunhan tietoturva on kunnossa ja ajantasalla ja modeemit ja reitittimet suhteellisen tuoreita, jotta niissä on tietoturva kunnossa. Pointtini ei kuitenkaan ollut, ettei kuitua saa rakentaa, vaan että kuitua kiireellisempää olisi kunnollinen tietoturvakoulutus yhteistyö. Huolellisella lukemisella olisi myös selvinnyt, ettei Hyppösen tarkoitus ole myydä F-securen lisenssejä vaan kouluttaa tietoturvaan. Tämä siksi, että Hyppönen osaa kertoa tietoturvasta tarvittaessa kansantajuisesti. Hotspottiin liittyvä kuvaus kertoi niiden ”asiantuntijoiden” tietoturvaosaamistasosta, joka ei ole kovinkaan korkea, kun ei edes puhelimen hotspottiin osata laittaa salausta päälle. Avain asia on, että… Lue lisää »

Maija
11 päivää sitten
Reply to  Allan

Maaseudun Tulevaisuus teki taannoin jutun pellon hiilidioksidipäästöistä. Mittalaitteita oli kuvassa reippaanlaisesti pellolla. Eiköhän nekin nettiä käytä tiedonsiirtoon.

Allan
10 päivää sitten
Reply to  Maija

Käyttää, mutta ei kuitua. Eikä niillä ole suuri tiedonsiirron tarve. Vaikka antureita on monta, niin ”nettiä” ei tarvitse kuin yhden alueen keskusyksikkö. Anturit ovat sisäisessä verkossa keskusyksikön kanssa ja keskusyksikkö hoitaa tiedonsiirron tutkimuskeskukseen. Sisäisen verkon muodostustapoja on monia. Osa käyttää pitkän matkan bluetoothia ja osa radiotaajuuksia kun niissä on pieni virrankulutus. Alueen keskusyksikkö lähettää kerätyn datan joko suoraan tutkimuskeskukselle johon tarvitaan nettiyhteyttä tai kauemmas sääasemalle radioyhteydellä. Sääasema hoitaa yhteyden tutkimusyksikköön. Usein riittää toimintavarmempi 3g-verkko, koska täällä Salon seudullakin on yhä monia paikkoja, joissa ei ole lainkaan 4g-yhteyksiä. Olen joskus aiemmin kommentoinut, että 6G:tä ei ole järkeä kehittää ennen kuin 4g… Lue lisää »